“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

☦ "-ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ; - ΤΡΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠ' ΟΥΡΑΝΟΝ! "

"Κάποτε, έλεγε ο άγιος Γέροντας Κύριλλος, ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος διάβαζε, καθημερινώς, τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας.

Ευλαβείτο πολύ την Παναγία μας.. έκανε Παρακλήσεις.. αλλά σε κάποιο πειρασμό, σε κάποια δυσκολία, της είπε:

-Παναγία μου,εγώ κάθε μέρα σου κάνω τους Χαιρετισμούς, σε ευλαβούμαι, σε τιμώ, σε προσκυνώ και σύ δεν με βοήθησες..

Και τότε η καλή μας Παναγία του λέγει:

☦ Ο Καυσοκαλυβίτης Γέροντας Συμεών ο τυφλός

Χαράσσοντας τα τόσο λίγα για τούτη την μοναδική ανά το Αγιονόρος έπ’ ονόματι του Συμεώνος του Νέου Θεολόγου ταπεινή καλύβα, χρέος ιερό με ωθεί στο να διαλάβω δυο λέξεις και για τον προκάτοχο Γέροντα Συμεών (Γεώργιος Κανάτσος του Εμμανουήλ και της Ελένης, εκ Ραιδεστού Θράκης, γεν. το 1904, προσ. 1933, κουρ. 1935, κοιμ. 12-3-198, τον καλοπροαίρετο, υποχωρητικό, φιλάδελφο και αγαθώτατο προς πάντας.

☦Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου’

Οι χριστιανοί ζούμε σε μια διαρκή πολιορκία, ο αόρατος πόλεμος είναι ανελέητος και ασταμάτητος. Ένας πολιορκητικός κλοιός μας περικυκλώνει απειλητικά και ακούραστα με απώτερο σκοπό τον αφανισμό μας. Η συμπόρευση και η συστράτευση με το Χριστό ενεργοποίησε αυτόματα και την κήρυξη πολέμου από τον αιώνιο εχθρό του Χριστού, το διάβολο. Ο Κύριος είπε: ‘Ο μη ων μετ’ εμού κατ’ εμού εστί’ Δηλαδή ‘ Συμβιβασμούς με την παράταξη του διαβόλου δε δέχομαι. Εκείνος που δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου.’ ( Ματθ. ιβ΄,30) Ο διάβολος φυσικά δεν είναι μαζί Του αλλά εναντίον Του και ενάντια σε όποιον Τον ακολουθεί. Και γι’ αυτό άλλωστε οι χριστιανοί διαχρονικά διώκονταν και θα εξακολουθούν να διώκονται μέχρι συντελείας του αιώνος τούτου. Γι’ αυτό και στις μέρες μας δε θα πρέπει να μας ξαφνιάζει αυτός ο πόλεμος. Η μελέτη της ιστορίας του χριστιανισμού θα μας διαφώτιζε και θα μας προετοίμαζε.

☦ ΜΟΝΟ ΔΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ - Μη πεποίθατε επ' άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οίς ουκ έστι σωτηρία.

21 Ιανουαρίου -Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας

Ονομάστηκε «Παναγία Παραμυθία», δηλαδή Παρηγορήτρια. Και δικαίως· διότι όπως λένε οι προσκυνητές της Μονής, που δεν χορταίνουν να την βλέπουν, η θέα της γλυκιάς έκφρασης του προσώπου της Παναγίας ξεκουράζει, αναπαύει, γαληνεύει και παρηγορεί τη ψυχή του ανθρώπου.