“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

☦ “Δεν μετανοούμε….”


 Θ.Π.: ο μακαριστός γέροντας Γαβριήλ Μάινας κοιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 94 ετών στο Άγιον Όρος σε μαρτυρικούς καιρούς που δοκιμάζεται η πίστη και η ελευθερία των ανθρώπων. Ο Θεός να αναπαύσει την μακάρια ψυχή του και να τον κατατάξει σε σκηνές δικαίων και αγίων. Και η μητέρα Πορταϊτισσα να ζητήσει έλεος για τα μικρά παιδιά και για τους γέρους να μην ομολογούν μαρτυρικώς τον Χριστό...

"Μας έμεινε μόνο η Ομολογία. Δεν μετανοούμε. Μετανοούμε με τα λόγια. Όχι όμως με έργα. Ακόμα και σε αυτή την φοβερή, προδρομική εποχή του αντίχριστου."  Γέροντας Γαβριήλ Μάινας

proskynitis

☦ Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου (7 Φεβρ.)

                                    Άφηκε τον χουν Παρθένιος Λαμψάκῳ,

Λαμπτηρα πυρσεύοντα φως αυτού μέγα.

Παρθένιος κατέδαρθε, λαχὼν μακρὸν εβδόμη ύπνον.

Βιογραφία

Ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη. Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια.

☦ Όσιος Λουκάς ο εν Στειρίω (7 Φεβρ.)

Τα πρώτα χρόνια

Ο Όσιος Λουκάς καταγόταν από την νήσο Αίγινα που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. Οι πρόγονοι του όμως, κουράστηκαν από τις συνεχείς εφόδους των Αγαρηνών στο νησί και με φόβο για την ζωή τους, το εγκατέλειψαν. Οι πρόγονοι του Οσίου, πήγαν στη Φωκίδα και εγκαταστάθηκαν σ' ένα παραθαλάσσιο χωριό, κοντά στην Ιτέα, όπου και γεννήθηκε ο πατέρας του, Στέφανος.

☦ΕΥΧΗ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΝ

Ποίημα Μητροπολίτου Ἐδέσσης +ΙΩΗΛ

Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ Θεὸς ἡμῶν, ἀρχίατρος τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων, δι᾽ ἡμᾶς ἐνανθρωπήσας, ἵνα ἰάσῃς τὸ μέγα τραῦμα τὸν ἄνθρωπον, μὴ καταφρονήσας τοὺς ἀνιάτως νοσήσαντας δέκα λεπρούς, ἀλλὰ τῇ σωστικῇ χάριτί σου καθαρίσας αὐτούς, διελθὼν ὡς Θεάνθρωπος τὰς ἡμέρας τῆς ἐπὶ γῆς παρουσίας σου εὐεργετῶν καὶ ἰώμενος πάντας τοὺς ἀρρωστοῦντας καὶ κακῶς ἔχοντας, εὐεργετήσας καὶ ἀποκαταστήσας ὑγιαίνοντας, παραλυτικούς, τυφλούς, βαρέως ἡμαρτηκότας, δαιμονιῶντας καὶ ἐμπαθεῖς κατ᾽ ἄμφω, ἤγουν ἐν τῇ σαρκὶ καὶ τῷ νοΐ, πρόσδεξαι εὐμενῶς τὴν δέησιν ἡμῶν καὶ φυγάδευσον τῇ δυνάμει σου, τὸν φονευτὴν ἰὸν τὸν σχῆμα κορώνας φέροντα, καὶ προκαλοῦντα φοβίας καὶ θάνατον εἰς ἀσθενεῖς καὶ ἀναξιοπαθοῦντας

☦ "εμωράνθησαν από την ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ αυτοί που καθιστούν τον κοσμάκη ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΟ"

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

"την πρόσφατη εικονομαχία τους την συντρίβει η πρόσφατη αγιογραφημένη Εικόνα της Παναγίας της Παρηγορήτριας στον Βύρωνα"

-"βρε παππούλη έχεις απόλυτο δίκαιο" είπαμε στον γέροντα αυτόν που είναι αποκλεισμένος και δεν μπορεί να έλθει να προσκυνήσει την Μεγαλόχαρη που βουρκώνει και δακρύζει εδώ και παραπάνω από τέσσερες μήνες στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του Βύρωνα.

και ο ίδιος συμπλήρωσε τα λεγόμενα του:

☦"Καβαλαρία ο ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ γύρω - γύρω από τον Λυκαβηττό, κάτι ψάχνει, κάτι θέλει, κάτι περιμένει"

 Εκεί που σταματάει το μυαλό ξεκινάει το παράλογο ή το ΥΠΕΡΛΟΓΟ.

Εκεί που η απλότητα και το ανεπιτήδευτο ενώνονται, ξεκινάει  η ΠΙΣΤΗ.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

"αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, παραμονή της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,  μου ζήτησε  ο ΑΓΙΟΣ να του πάω λάδι στο ξωκλήσι του εκεί ψηλά στο Λυκαβηττό"