“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

☦ "Δεν θα αντέξεις τα πάντα για την αγάπη μου;"

Κάποτε, λόγω πολλών βαριών λύπων, με κατέλαβε μια μεγάλη θλίψη και φώναξα στον Θεό, εξαντλημένος. Και σε αυτήν την αφόρητη θλίψη άκουσα μια γλυκιά φωνή, γεμάτη συμπάθεια και συμπόνια: "Δεν θα αντέξεις τα πάντα για την αγάπη μου;"

Μονάχος Ιωσήφ Βατοπαιδινος

apantaortodoxias

☦ ΠΑΤΗΡ ΓΕΡΆΣΙΜΟΣ ΦΩΚΑΣ ΘΑΥΜΑΣΤΌ ΓΕΓΟΝΌΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΤΌΚΟ.

Έλεγε ο π. Γεράσιμος Φωκάς:

Και όταν ο Πατριάρχης μας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ζητιανεύει για μοναχούς και μοναχές να μπορέσει να επανδρώσει τα προσκυνήματα, να μην σβήσουν τα κανδήλια των μοναστηριών της Κωνσταντινούπολης, όταν λοιπόν ο Πατριάρχης μας έκανε έκκληση σε μητροπόλεις, εάν είχαν την δυνατότητα να βοηθήσουν,  μητροπόλεις μεγάλες,  όπως της  Θήβας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτμου, που έχουν περίσσευμα μοναζουσών,  προσφέρθηκαν να στέλνουν ανά έξι μήνες, ανά τέσσερις μήνες, μοναχές.

☦ ΟΙ ΚΑΝΔΗΛΕΣ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ πήγαιναν πέρα - δώθε στον ΑΚΑΘΙΣΤΟ «-δε πάμε στην ΠΑΝΑΓΙΑ την ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ, μου λέει μια φίλη του γιού μου» «-στην εκκλησία πήγαινα κυρίως σε κοινωνικές εκδηλώσεις».

Τι έγινε και τι ακούσαμε σήμερα του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ενώπιον της ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Εν ολίγοις και εσείς θα τα  προσλάβετε κατά την καρδιακή ευρυχωρία σας. Αυτές τις ώρες που γίνεται ένα μεγάλο παζάρι πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες για να εορτάσουμε τα ΣΕΠΤΑ ΠΑΘΗ και την ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Κυρίου μας, την ώρα που ακουγόταν τα ΧΑΙΡΕ του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ενώπιον της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑΣ στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον Βύρωνα, οι τέσσερες βαριές κανδήλες  που βρίσκονται ενώπιον της Εφέστειας αυτής Εικόνος που δακρύζει αδιάλειπτα από την 8η Σεπτεμβρίου του 2020 (εορτή του Γεννεσίου της ) μέχρι και σήμερα , αυτές λοιπόν οι κανδήλες πήγαιναν πέρα – δώθε, λες και φυσούσε δυνατός αέρας μέσα στην Εκκλησία και αυτό συνέβαινε με παύσεις και επανεκκίνηση σε κάποιες στροφές των Χαιρετισμών.

☦ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ λίγο πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι φέτος.

φώτο (σχηματίζονται ΣΤΑΥΡΟΙ στα μαρμαροκονιάματα της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ)

"ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ λίγο πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι φέτος."

Είναι μια πληροφορία που δύσκολα μπορεί κάποιος να την διασταυρώσει, ούτε και να δώσει την πηγή της λόγω των τεταμένων πλέον Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Και το ερώτημα είναι να κρατήσεις αυτήν την πληροφορία σε προσωπικό επίπεδο ή να την μοιραστεί με άλλους;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αυτή η πληροφορία έρχεται από την Κωνσταντινούπολη και έχει να κάνει με την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέσα στην οποία γίνονται σήμερα,  αλλά και παλαιότερα  γινόταν παράδοξα πράγματα.

☦ "Είδα μαύρα σύννεφα...."

«Είδα μαύρα σύννεφα. Η οργή του Θεού κατέβαινε στον κόσμο. Σιγά - σιγά κατεβαίνουν, σιμώνουν... και όταν αγγίξουν στη γη, τότε θα γίνει ο πόλεμος»!  (ΕΙΔΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ)

Αγία Σόφια της Κλεισούρας

konstantinoupolipothoumeno

☦ Είναι ”βουβή” και ”κουφή” η Εβδομάδα αυτή;

…όχι «βουβή» και «κουφή» δεν είναι αυτή η Εβδομάδα αλλά αντίθετα είναι πλήρης μηνυμάτων και Θεολογικών εννοιών γύρω από το Μυστήριο του θανάτου…

H έκτη και τελευταία εβδομάδα της Μεγ. Σαρακοστής ονομάζεται “Εβδομάδα των Βαϊων”. Για έξι μέρες πριν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαϊων η λατρεία της Εκκλησίας μας ωθεί ν’ ακολουθήσουμε το Χριστό καθώς πρώτος αναγγέλει το θάνατο του φίλου Του και κατόπιν αρχίζει το ταξίδι Του στη Βηθανία και στην Ιερουσαλήμ. […]

☦ Εν τώ Σταυρώ σου Χριστέ, της αρχαίας κατάρας ηλευθέρωσας ημάς (Αίνοι Ήχος δ')

Εν τώ Σταυρώ σου Χριστέ, της αρχαίας κατάρας ηλευθέρωσας ημάς, και εν τώ θανάτω σου τον την φύσιν ημών τυραννήσαντα διάβολον κατήργησας, εν δε τη εγέρσει σου χαράς τα πάντα επλήρωσας. Διό βοώμέν σοι· Ο αναστάς εκ των νεκρών, Κύριε, δόξα σοι.

Μέ τον Σταυρό σου, Χριστέ, μας απηλευθέρωσες από την πανάρχαιη κατάρα και με τον θάνατό σου κατήργησες τον διάβολο, που ετυράννησε τόσο πολύ το ανθρώπινο γένος· με την Ανάστασί σου δε επλημμύρισες τον κόσμο από χαρά. Γι αυτό αναφωνούμε προς σε· σύ Κύριε, που ανεστήθης εκ των νεκρών, ας είσαι δοξασμένος.

☦Και με το όνομα της Παναγίας πολεμάμε τους δαίμονες

“Ω Πανύμνητε Μήτερ, η τεκούσα τον πάντων Αγίων αγιώτατον Λόγον”

Κάποιος ενάρετος μοναχός, την ώρα που προσευχόταν, ήρθε σε έκσταση και είδε πλήθος δαιμόνων σαν την άμμο της θάλασσας. Έμοιαζαν με στρατιώτες και ορμούσαν εναντίον του με πολλή μανία για να τον εξοντώσουν.