“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

☦ Ασκητής Αγίου Όρους: «Δεν υπάρχει ΘΑΝΑΤΟΣ, να το πείτε αυτό στις μανάδες σας στις αδερφές σας και στις γυναίκες σας…»

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που συνέβη αυτό το περιστατικό στο Άγιον Όρος και παρ’ όλα αυτά έχει μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη του Ν.. Βέβαια το γεγονός ότι ο αποδέκτης του περιστατικού ήταν ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να το γνωρίζει από πριν ούτε αυτός ούτε κανείς άλλος εκείνη την ώρα. 
Το κατάλαβε όμως περίπου ένα χρόνο αργότερα. Μέχρι και σήμερα όλα είναι αποτυπωμένα μέσα του με κάθε λεπτομέρεια όπως ακριβώς έγιναν: οι εκφράσεις των προσώπων, η έκπληξη τους, τα λόγια του γέροντα, το πρόσωπο του,  όλα είναι λες κι έγιναν χθες.

☦ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ «Μετά την εκδήλωση των τούρκων για την άλωση ακούστηκαν Ορθόδοξες καμπάνες κοντά στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.»

Οι καμπάνες του Βοσπόρου χτυπούν ήδη στο Ουρανό.
Το γράφουμε και συγνώμη για τις ασυνταξίες γιατί όταν ακούς τέτοια πράγματα δεν μπορείς να εκφραστείς με λόγια.
«Φίλος γιατρός που μένει κοντά στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μετά το τέλος της  τουρκικής εκδήλωσης για την άλωση και λίγο πιο αργά , άκουσε για πρώτη φορά στην ζωή του, εκεί που μένει, να κτυπούν πολλές καμπάνες. Τις άκουσε αυτός και η οικογένεια του όλη , βγήκαν στα μπαλκόνια να διαπιστώσουν τι είναι και δεν το πίστευαν. Άκουγαν ολοκάθαρα καμπάνες από την μεριά της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ.»

☦Κάτι πολύ άσχημο γίνεται στην ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ και κατεβαίνει με ορμή στο ΑΙΓΑΙΟ.

Φώτο από www.echedoros-a.gr
Τόσα πολλά γίνονται γύρω μας που το μυαλό δεν μπορεί πλέον να τα αξιολογήσει. Είναι και αυτό τρόπος, ώστε  να μην μπορούμε να καταλάβουμε πόσο κρίσιμοι είναι οι καιροί μας και κάποιοι να εξακολουθούν να μας πωλούν όνειρα και φρούδες ελπίδες.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ενώ  η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στις νίκες της τουρκίας στην Λιβύη ( γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην Ελληνική ΑΟΖ νότια Κρήτης- Ρόδου – Καστελόριζου), την ίδια στιγμή παρακολουθούμε τις παλαβομάρες του Ερντογάν με την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, που μας τονίζει ότι του ανήκει δικαιωματικά μετά την άλωση.

Γυναῖκες στό ἀναλόγιο;

π. Βασιλείου Μπακογιάννη
Παρατηρεῖται στίς ἡμέρες μας, μεταξύ τῶν ἄλλων, στίς ἐνορίες, γυναῖκες νά ἀνεβαίνουν στό ἀναλόγιο, καί νά συμψάλλουν μέ τούς ἄνδρες. Καλῶς; Κακῶς;
Ὅσοι ἔχουν ἐπισκεφθεῖ τό  Μοναστήρι «Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Εὐαγγελιστής» (Σουρωτή Θεσ/νίκης), θά ἔχουν ἰδεῖ, πώς ἐν ὥρᾳ Ἀκολουθίας  οἱ ἄνδρες εἶναι σέ πλήρη «ἀπομόνωση»· καμία ἐπικοινωνία μέ  τίς μοναχές ἀλλά καί  μέ τίς γυναῖκες, ἐπισκέπτριες! Ἔτσι τά «κανόνισε»    κτίτορας τοῦ Μοναστηριοῦ, Ὅσιος Παϊσιος ὁ Ἁγιορείτης. Γιατί ἄραγε; Ὡς ὅσιος καί μέγας ἀγωνιστής, ἤξερε πώς τά (σαρκικά) πάθη  εἶναι ἱκανά καί μέσα στήν ἐκκλησία νά «ξυπνήσουν», καί προπαντός ἐν ὥρᾳ Ἀκολουθίας, (γιατί  τό σῶμα παραμένει ἀκίνητο, καί ὁ νοῦς τρέχει…!).

☦Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας ένας Επίσκοπος του Οικουµενικού Πατριαρχείου, συνεργεία του πονηρού, εξώµοσε και έγινε Μωαµεθανός.

Κάποτε λοιπόν κατά την εορτή του Μπαϊραµιού, την ώρα που όλοι οι Τούρκοι έτρωγαν και γλεντούσαν, ζήτησαν από τον εξωµόσαντα να τους διακωμωδήσει τα µυστήρια των Χριστιανών για να γελάσουν.
Αυτός στην αρχή αρνιόταν, αφού όμως είδε ότι επέμεναν, πήρε ένα ποτήρι το σήκωσε ψηλά και εκφώνησε μελωδικά το «Πάντων ημών μνησθείη Κύριος ο Θεός», κάνοντας ταυτόχρονα και το γύρο του τραπεζιού, όπου οι Τούρκοι κάθονταν και έτρωγαν.