“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

☦Αναστάσιμη Απόδειξη – η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ που δακρύζει, τώρα ΜΥΡΟΒΛΥΖΕΙ – μέχρι και το μαρμάρινο δάπεδο του εικονοστασίου ΤΗΣ γλιστράει από το ΜΥΡΟ

Καλοί μου αδελφοί ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ να αφήσουμε τις εισαγωγές και να πάμε στο ίδιο αυτό το γεγονός που σαν Μυροβλυσία είναι Αναστάσιμο και Χαροποιό στις δύσκολες μέρες μας.

η ΠΑΝΑΓΙΑ η ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑ μυροβλύζει στον Μυροβλύτη ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Πριν λίγες ώρες παραβρεθήκαμε στην Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Τροπαιοφόρου ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  στον ιερό ναό του  Αγίου Δημητρίου στον Βύρωνα , όπου και η πασίγνωστη πλέον στα πέρατα της γης η Εφέστειος Εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑΣ που από την ημέρα του Γεννεσίου της στις 8 Σεπτεμβρίου του 2020 αδιάλειπτα δακρύζει μέρα – νύχτα.

☦ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ H ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ:

“…Και σας δίνω ετούτο ως σημάδι, όσο θα βλέπετε την Εικόνα μου σε αυτήν εδώ την Μονή  το έλεος και η χάρις του Υιού μου δεν θα λείψουν από εσάς”

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΞΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ. ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ !!!

☦«Χαίρων, ὁ ἱερός Γαβριήλ…»

Χαίρων, ὁ ἱερὸς Γαβριήλ, καὶ καθυπείκων τῇ σεπτῇ ἐμφανείᾳ Σου, κατήλθεν ἀπὸ τοῦ ὄρους, καὶ ἐν θαλάσσῃ ἁγνή, ἴχνεσιν ἀβρόχοις εἰσπεπόρευται, καὶ πίστει ἀνέλαβε, τὴν ἁγίαν Εἰκόνα Σου, τῶν οἰκτιρμῶν Σου, γλυκασμὸν ἀποστάζουσαν, καὶ βραβεύουσαν, ἀληθῆ ἀγαλλίασιν· ὅθεν αὐτὴν δεξάμενοι, ὡς θείαν Σου ἔλευσιν, ἐν τῇ Μονῇ τῶν Ἰβήρων, πανευλαβῶς ἐναπέθεντο, ὑμνοῦντες αἰνοῦντες, Πορταΐτισσα Παρθένε, τὰ μεγαλεῖά Σου.

☦ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑΛΑΖΕΙ Ο ΑΘΩΝΑΣ (Η ΚΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ) - ΝΩΝΤΑΣ ΣΚΟΠΕΤΕΑΣ

☦ Κυρά μου Πορταΐτισσα

☦ "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ"

ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ

ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΓΥΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟ !

ΚΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ Η ΔΙΨΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΝΤΑ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΡΩ ΦΥΣΗ.

☦ "Τί εὐτυχία ἡ Ἀνάσταση!" Άγιος Γέροντας Πορφύριος.

Ἀντί ἄλλης Πασχάλιας εὐχῆς θά σᾶς μεταφέρω τά χαρμόσυνα ἀναστάσιμα βιώματα τοῦ μακαριστοῦ γέροντα Πορφυρίου, ὅπως τά ἔζησα μιά Τρίτη Διακαινησίμου στό κελλάκι του.

Μετά τήν καρδιολογική ἐξέταση καί τό συνηθισμένο καρδιογράφημα, μέ παρεκάλεσε νά μή φύγω. Κάθησα στό σκαμνάκι κοντά στό κρεββάτι του. Ἔλαμπε ἀπό χαρά τό πρόσωπό του.

☦ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ δίνει ανέκαθεν το καθαρό λάδι από χώματα αγίων για να ανάψουν τα κανδήλια με το ΑΓΙΟ ΦΩΣ. Στα άλλα παλιολάδια δεν ανάβει. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αδελφοί 

-Οι Άγιοι θα ήθελαν να ζήσουν στις μέρες μας για   να ομολογήσουν , αλλά όχι για να ζήσουν δίχως να ομολογήσουν γιατί θα ζούσαν μέρες κόλασης. Εμείς τι καταλαβαίνουμε από όλα αυτά;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

-η ΕΛΛΑΣ  είναι  ένα περιβόλι με μια ΕΛΙΑ στην μέση.

- ξένοι και άσχετοι  περιμένουν να την ραβδίσουν για να πάρουν το λάδι της, το ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ.

-όλοι όμως αυτοί  θέλουν να το οικειοποιηθούν καθ ολοκληρία και να μην αφήσουν τίποτε στους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

☦ Η ευλογία και το χρέος να είσαι Αγιορείτης

Θυμάμαι έναν επισκέπτη που είχε πει κάποτε: «Μα τι κάνετε τόση ώρα μέσα στην εκκλησία;

Δεν μπορώ να καταλάβω πως περνάτε τόσες ώρες, κοιμάστε; Εγώ δεν μπορώ να καθήσω άπραγος. Θέλω κάτι να κάνω, αλλοιώς θα με πιάσουν τα νεύρα μου». Κι έτσι που τα έλεγε ο άνθρωπος αυτός, τον δικαιολογούσα. Δεν είχα όμως εκείνη τη στιγμή να του πώ κάτι.

☦ Ζω εν Χριστώ σημαίνει ζω πέραν του θανάτου

Η Ανάσταση. Τοιχογραφία της Μονής της Χώρας

Από το χριστιανισμό μαθαίνουμε ότι το πρόσωπο ανάλογα με την πίστη του αδράχνεται σε μία μεγάλη αναστάσιμη κίνηση.

Στην ευχαριστηριακή καρδιά της Εκκλησίας, όπως και στην πνευματική «καρδιά» κάθε πιστού, ο Χριστός εξακολουθεί να νικά το θάνατο. Έτσι, η ανθρωπότητα και, δι’ αυτής, το σύμπαν εισάγονται σε μία πελώρια μεταμόρφωση: την οποία η αγιότητα προλαμβάνει και σπεύδει στην ολοκλήρωσή της.

☦ "Κι έφαγαν και έκλαιαν..."

«Μου εδιηγείτο ο παππούς» λέει κάποτε σε μία ομιλία του ο μακάριος Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός [φώτο], αναφερόμενος σε μία διήγηση του πολυαγαπημένου Γέροντα του, Ιωσήφ του Ησυχαστού, «που πήγαινε στα Καυσοκαλύβια να μάθει εργόχειρο κι είχε εκεί κάτι γεροντάκια που δεν ήξεραν καν το λάδι, ότι, δηλαδή, γίνεται κατάλυσις ελαίου!». «Ήταν ασκητές» μεταφέρει τη διηγήση ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, «και σιγά σιγά τους έπεισαν κάθε Σαββατοκύριακο να βάζουν από μία κουταλιά λάδι, διότι τα φαγητά ήταν τέσσερα: φακές, ρεβίθια, φασόλια και κουκιά. Αυτά ήταν, δεν ήταν τίποτε άλλο. Και κάθε εβδομάδα είχαν ένα είδος από αυτό το φαγητό και το Σαββατοκύριακο έβαζαν και μία κουταλιά λάδι».

☦ "Ο ίδιος θα το καταλάβεις"

Εμείς ήμαστε ραφτάδες στον Άγιο Παύλο, κι εγώ ως αρχάριος δεν είχα γνωρίσει ακόμη τον γερο-Ιωσήφ. Φεύγοντας από το σπίτι πήρα το κομποσχοίνι να πάω στον Άγιο Παύλο. Κατουνάκια – Άγιος Παύλος είναι δυόμιση ώρες. Πέρασα τη Μικρή Αγία Άννα, πέρασα την Αγία Άννα, κατηφορίζω λοιπόν για τη Νέα Σκήτη.

Όταν έφτασα κοντά στον μύλο, εκεί από πάνω από τον Ευαγγελισμό, ξύπνησα! Βρε, λέω, πότε έφτασα εδώ πέρα; Είχα αφοσιωθεί τόσο πολύ στην ευχή που δεν έβλεπα τον δρόμο!

☦ Άγιος σημαίνει σχέση αγάπης

Το βρέφος, ακόμα κι αν δεν έχει τη δύναμη να κάνει τίποτα και δεν μπορεί να πάει μόνο του στη μητέρα του, όμως στριφογυρίζει και φωνάζει και κλαίει, ζητώντας τη με πόνο και φωνή και μη μπορώντας να πάει κοντά της.

Και, με τα πολλά του παρακάλια, η ίδια η μητέρα, που την κρατάει αιχμάλωτη η αγάπη της για το παιδί της, πάει κοντά του, το παίρνει στην αγκαλιά της, και με πολλή στοργή το φροντίζει και το ταΐζει. Αυτό κάνει και ο φιλάνθρωπος Θεός με την ψυχή που Τον πλησιάζει και Τον ζητάει με μεγάλη επιθυμία. Και πολύ περισσότερο ακόμα ο Θεός, που κινείται από τη δική Του αγάπη και τη δική Του καλοσύνη, δένεται με την ψυχή αυτή και γίνεται μαζί της ένα πνεύμα, όπως λέει ο απόστολος.

☦ Τι είναι πιο παράδοξο, ο θάνατος ή η Ανάσταση του Χριστού;

Ο Θεός έρχεται στην γη. Γίνεται άνθρωπος.

Διδάσκει. Θαυματουργεί.

Προδίδεται. Οδηγείται στον Σταυρό.

Η όντως Ζωή εκούσια πεθαίνει. Ο Θεός θανατώνεται.

☦ Τι είναι η Διακαινήσιμος Εβδομάδα ;

Με την ονομασία Διακαινήσιμος ή Διακαινήσιμος εβδομάδα, ή Εβδομάδα Διακαινησίμου (επίσημα: Διακαινήσιμος εβδομάς), ονομάζεται κατά τη χριστιανικό εορτολόγιο η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την αμέσως επόμενη, την Κυριακή του Θωμά.

Η ονομασία της οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι κατά τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα βαπτιζόταν ομαδικά οι κατηχούμενοι οπότε και άρχιζε η πνευματική ανακαίνιση τους.

☦ Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος  ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλεστέρους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού.

Η εποχή του υπήρξε εποχή σκληρών διωγμών και εξοντωτικών κατά της Χριστιανικής Πίστεως. Ο Γεώργιος είχε μεγάλο αξίωμα. Ήτο κόμης και διακρινόταν σ' όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την γενναιότητά του και την ανδρεία του.

☦ Τούρκος αγάς: “Με σάπισε στο ξύλο… ένας νεαρός καβαλάρης” !

Λένε ότι ένας αγάς στο Μαργαρίτι θέλησε να κάμει την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου τζαμί. Το Μαργαρίτι τότε ήταν τουρκοχώρι. Κάλεσε λοιπόν τον παπά, του εξήγησε τον «ιερό σκοπό» του και του είπε αυστηρά:

-Πριν κλείσει μήνας, να μου έχεις παραδώσει την Εκκλησιά!

☦ ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ «ο ΥΨΙΠΕΤΗΣ Αετός πριν ξεσπάσει η καταιγίδα»

Το γνωρίζετε ότι ο αετός το γνωρίζει πολύ πριν ξεσπάσει μια καταιγίδα; Ο αετός, θα πετάξει στο πιο ψηλό σημείο και θα περιμένει τον άνεμο.

Μόλις χτυπήσει η καταιγίδα, θα ανοίξει τα φτερά του και θα αφήσει τον αέρα να το υψώσει πάνω από την καταιγίδα. Ο αετός δεν αποφεύγει τη καταιγίδα. Απλά τη χρησιμοποιεί για να πάει ακόμη πιο ψηλά.

☦ Εδώ κατεβαίνει η …Ζωή (Αληθινή Ιστορία για την αληθινή Ζωή)

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από εκπομπή με τίτλο : Ξημερώνει Ανάσταση (4 μέρη) Διασκευασμένη Αληθινή Ιστορία, από ομιλία του π.Νίκωνος Αγιορείτου Νεοσκητιώτου με θέμα : η ζωή μετά την ζωή

Βράδυ Σαββάτου …Άνοιξη έξω ! Τα παράθυρα στο ταξί ανοιχτά !- Ησυχίες …μονολογεί ο Στάθης και δυναμώνει λίγο το ραδιόφωνο …Έχει αφιέρωμα σε τραγούδια που μιλούν για Σαββατόβραδα …Ακούει τον στίχο του Λειβαδίτη και τραγουδάει και εκείνος : Σαββάτο βράδυ μου έμορφο ίδιο Χριστός Ανέστη, ένα τραγούδι του Τσιτσάνη κλαίει κάπου μακριά. Πάει κι απόψε τ’ όμορφο τ’ όμορφο τ’ απόβραδο, από Δευτέρα πάλι πίκρα και σκοτάδι. Αχ, να `ταν η ζωή μας Σαββατόβραδο κι ο Χάρος να `ρχονταν μια Κυριακή το βράδυ.

☦«Ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε»

Υπάρχουν γεγονότα τα οποία αλλάζουν τον ρουν της Ιστορίας. Το σπουδαιότερο από αυτά, ανεξαρτήτως αν κάποιος πιστεύει σ’ αυτό ή όχι, είναι η Ανάσταση του Χριστού, η οποία χώρισε την ιστορία σε δύο περιόδους. Δεν είναι η γέννηση η αυθεντική βάση του χωρισμού, αλλά η ανάσταση. Χωρίς την ανάσταση η γέννηση θα παρέμενε ένα συναισθηματικό επεισόδιο ερχομού στον κόσμο ενός ανθρώπου που είπε ωραία λόγια, έκανε μερικές υπερβάσεις στην φυσική πορεία της ζωής, αλλά νικήθηκε και Αυτός, όπως όλοι, από την αναπόδραστη ανθρώπινη μοίρα που φαίνεται ότι είναι ο θάνατος.