“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ένας Παράδεισος σε μία κολόνα της Θήβας

Ένας νεαρός οδηγούσε τη μεγάλου κυβισμού μηχανή του, όταν παρατήρησε σε κεντρικό σημείο της Θήβας μία αφίσα με τη μορφή του μακαρίου Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτη.
Ήταν αρκετά χρόνια μετά την κοίμηση του Γέροντα, ώστε είχαν επικολληθεί αφίσες, σε σημεία της πόλεως, λόγω ενός αφιερώματος των επομένων ημερών, προς τιμήν του. Ο νεαρός είχε σταματήσει με τη μηχανή, ενώ κάπως φαινόταν από μακριά να επεξεργάζεται με το βλέμμα του, ή ακόμη και με τα χέρια του, την επικολλημένη αφίσα του παπά Εφραίμ.

Λίγο κουράγιο ακόμα είναι η τελευταία τους άνοιξη. ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Να αφήσουμε για λίγο τις προφητείες να ξεκουραστούν διότι σε λίγο αναλαμβάνουν πνευματικό έργο προσανατολισμού πάρα πολλών.
BREXIT - πυρίκαυστη ζώνη Βαλκανίων - προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα, ενεργειακά Κύπρου – Ελλάδος, μια εξίσωση που τείνει στο ΧΑΟΣ για τους εχθρούς μας.
Η κόντρα Μεγ Βρετανίας – Γερμανίας λόγω Brexit μεταφέρεται στην προεκλογική φαινομενικά  Μαρτιάτικη περίοδο της Ελλάδος,  στο ΑΙΓΑΙΟ και στην Κύπρο , ενώ ο τούρκος καραδοκεί μέσα – έξω.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πίσω από τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων φαίνεται να βρίσκεται η Μεγ. Βρετανία, πίσω αυτόν της Αλβανίας βρίσκεται η Τουρκία μετά της « φίλης»  Γερμανίας, πίσω από αυτόν της Σερβίας βρίσκεται η Ρωσία , πίσω από την Βουλγαρία βρίσκονται όλοι οι άλλοι και  σε αυτήν την γεωπολιτική συμφωνική ορχήστρα παίζουν  Όμποε (ή οξύαυλο- πνευστό μουσικό όργανο)  οι ΗΠΑ.

Από τις διδαχές του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη

Διάλογος ενός υποτακτικού με τον γέροντά του, (του πατέρα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη):
-Γέροντα, λέω την ευχή, «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με», αλλά δεν καταλαβαίνω τίποτα.
-Δεν καταλαβαίνεις εσύ που τη λες την ευχή, αλλά καταλαβαίνει ο διάβολος και καίγεται, και φεύγει.
Ε, καλά παιδί μου, θέλεις να δείς θαύμα, από την ευχή, απ’ την προσευχή;
-Και βεβαίως θέλω!
-Καλά, του λέει, θα προσευχηθώ στον Θεό να σού δείξει ένα θαύμα να καταλάβεις πόση δύναμη έχει η ευχή. Αυτό το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» που στην οποίαν ευχή αναφέρονται όλα τα πατερικά μας βιβλία∙ και ειδικότερα βέβαια η Φιλοκαλία.

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: “Δεν είναι μικρός αγώνας να ρίξεις τον εαυτό σου κάτω”

Ο μεγάλος αγώνας του ανθρώπου είναι να μην πιστεύει τον λογισμό του.
"Ε, ο Γέροντας τώρα λείπει, ρώτησε τον αδερφό σου κι ο,τι σου πεϊ ν’ ακούσεις. Δεν είναι μικρός αγώνας να ρίξεις τον εαυτό σου κάτω, δεν είναι μικρός αγώνας. Μα αλλιώς δεν γίνεται, αλλιώς δεν γίνεται. Αν θέλεις ν’ ακολουθήσεις τον καλογερικό νόμο, εκεί θα πατήσεις."  Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000. www.diakonima.gr

«Ὡς ὁ Ἄσωτος Υἱός ἦλθον κἀγώ οἰκτίρμον» (θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Ασώτου)

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού
Οι άγιοι Πατέρες όρισαν τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου να είναι αφιερωμένη στην καταπληκτική και διδακτική παραβολή του ασώτου υιού (Λουκ.15,13-32). Σκοπός τους ήταν να τονισθεί στους πιστούς η απύθμενη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και το πλούσιο έλεος της συγχώρεσης, που δίνει στους μετανοούντες ανθρώπους. Να διδάξει, σε όσους είναι απελπισμένοι, ότι ο Θεός παραμένει με ανοιχτές αγκάλες να δεχτεί τον κάθε μετανοημένο αμαρτωλό, όσο αμαρτωλός και αν είναι.

ΜΟΥ ΕΙΠΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ! “Το μεγάλο κακό θα ξεκινήσει όμως παιδί μου Μάρτιο μήνα από την Αλβανία”

“οι άνθρωποι μιλούν για ειρήνη με τούς φίλους τους, όμως στην καρδιά τους στήνουν παγίδες”
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αρχίζουν και κουμπώνουν τα γεωπολιτικά γεγονότα με τις συγκλονιστικές προρρήσεις που δόθηκαν από αγιασμένες ψυχούλες. Μια προσέγγιση των τελευταίων εξελίξεων. Λίγες  μέρες πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις στην Αλβανία εναντίον αυτού που έδωσε εντολή να δολοφονηθεί ο Κωνσταντίνος Κατσίφας (βλ. λειτουργία πνευματικού νόμου).