“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

2016 - Μεγάλες ανατροπές μέσα στην Ρωσία;

Αυτόν τον στρατηγό φωτογραφίζουν ως διάδοχο του Πούτιν
Ο κόμπος στο λαιμό της νέας εποχής λέγεται Βλαδίμηρος Πούτιν. Όταν η επικαιρότητα πάει να ευθυγραμμισθεί με τις προφητείες αυτό που νοιώθεις είναι ένα ρίγος να σε διαπερνά.

Η αληθινή ταπείνωση

ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ
Η υπερηφάνεια είναι η μεγαλύτερη πνευματική αρρώστια. Σαν την βδέλλα που, αν κολλήσει επάνω σου, σου ρουφάει το αίμα, έτσι και η υπερηφάνεια ρουφάει όλο το εσωτερικό του ανθρώπου. Φέρνει και πνευματική ασφυξία, γιατί καταναλώνει όλο το πνευματικό οξυγόνο της ψυχής. Κοίταξε να πετάξεις τον εαυτό σου, γιατί αν δεν πετάξεις τον εαυτό σου, θα σε πετάξει ο  εαυτός σου. Αν πετάξεις τον εαυτό σου, μετά θα πετάς. Τι τον κρατάς τον εαυτό σου για τον εαυτό σου; Το κομμάτι της αγάπης που κρατάς για τον εαυτό σου, το αφαιρείς από την ολοκληρωτική αγάπη που πρέπει να έχεις για τους άλλους.

«Ὑποκάτω πάσης τῆς κτίσεως»

–Γέροντα, ποιά εἶναι ἡ ἀνώτερη πνευματικὴ ἐργασία γιὰ ἕναν μοναχό;
– Δὲν θυμᾶσαι τί ἀπάντησε ὁ Ἀββᾶς Σισώης σὲ ἐκεῖνον τὸν μοναχὸ ποὺ τοῦ εἶπε ὅτι ὁ νοῦς του βρίσκεται συνέχεια κοντὰ στὸν Θεό; «Αὐτὸ δὲν εἶναι σπουδαῖο· σπουδαῖο εἶναι νὰ ἔχης τὸν ἑαυτό σου ʹʹὑποκάτω πάσης τῆς κτίσεωςʺ»(1).

Πῶς μπορεῖ, Γέροντα, νὰ νιώθη κανεὶς τὸν ἑαυτό του «ὑποκάτω πάσης τῆς κτίσεως»(2);
– Μιὰ μέρα, ἐξετάζοντας τὸν ἑαυτό μου, προσπαθοῦσα νὰ βρῶ μὲ ποιό ζῶο θὰ μποροῦσα νὰ τὸν παρομοιάσω καὶ ἔφθασα στὸ σκαθάρι. Ὅταν ὅμως πρόσεξα τί κάνει, εἶδα ὅτι εἶμαι χειρότερος ἀπὸ αὐτό. 

Άγιος Παΐσιος: “Το να σκεφτόμαστε ορθόδοξα είναι εύκολο∙ το να ζούμε όμως ορθόδοξα θέλει κόπο”

- Αν, Γέροντα, ο ακροατής ή ο αναγνώστης έχη καλή διάθεση;
- Ε, τότε αυτός έχει ήδη την θεία Χάρη, γι’ αυτό και ωφελείται. Ένας όμως που δεν έχει καλή διάθεση θα πάρη και θα εξετάση αυτά που λέει ο ιεροκήρυκας και δεν θα έχη καμιά ωφέλεια. Το να σκεφτόμαστε ορθόδοξα είναι εύκολο∙ το να ζούμε όμως ορθόδοξα θέλει κόπο.

Β.Πούτιν προς Μ.Ομπάμα: «Μιλάτε για άλλες χώρες, υποτιμητικά. Μέγα λάθος»

Ένταση και πάλι στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ μετά από φερόμενες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου. Ο Μ.Ομπάμα φέρεται να μίλησε υποτιμητικά για την Ρωσία γεγονός που εξόργισε τον Ρώσο Πρόεδρο.  
«Τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου ότι η  Ρωσία είναι μια απλή περιφερειακή δύναμη δεν είναι παρά μια προσπάθεια να αποδείξει την αποκλειστικότητα των ΗΠΑ ως υπερδύναμη», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει ο διεθνής  τύπος .