“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ δίνει μήνυμα στους «τζιχαντιστές» ότι και στα πιο σκοτεινά χρόνια θα νικάει πάντα το ΦΩΣ.

Η Ελλάδα είναι ΦΩΣ και στο  ΦΩΣ γεννιούνται ΑΓΙΟΙ, ήρωες και μάρτυρες.
Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ απέναντι στους ¨τζιχαντιστές¨ των Αθηνών.
ΦΩΤΟ η λάρνακα της ΑΓΙΑΣ στην Ι. Μητρόπολη των Αθηνών εντός της οποίας είναι τεθησαυρισμένο το Ιερό Σκήνωμα της.
Μπορεί να περνάει η γιορτή της κάθε χρόνο  στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά η Κυρά των Αθηνών παραμένει στις καρδιές των πιστών  και ολοένα με αυτά που ζούμε γίνεται πιο επίκαιρη και προσφιλής.

«– Τι προσήλθες αδελφέ; – Ποθών τον βίον της ασκήσεως τίμιε Πάτερ»

Το Μέγα και Αγγελικό Σχήμα των μοναχών
Πρόλογος
Η Ακολουθία του Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος τελείται στις Ιερές Μονές, όταν πρόκειται να ενταχθεί στην «κοινωνία» των μεγαλόσχημων μοναχών ένας δόκιμος ή ένας ρασοφόρος μοναχός, ο οποίος από «κοσμοπολίτης» θέλει να γίνει «ουρανοπολίτης»[1].
Η διαπίστωση, που μας ώθησε στην έκδοση αυτή είναι ότι οι νεώτεροι, που προσέρχονται στην Ιερά Μονή μας για να γίνουν μοναχοί, και πιο πολύ οι καταγόμενοι από άλλες χώρες, λόγω της ελλείψεως λατρευτικής αγωγής, της απομακρύνσεως από τα λειτουργικά κείμενα, αλλά και της γλωσσικής δυσκολίας, επειδή δεν γνωρίζουν την αρχαία ελληνική γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο το κείμενο της Ακολουθίας, δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν τα λεγόμενα. Έπρεπε λοιπόν να θεραπεύσουμε την ανάγκη, ώστε οι υποψήφιοι μοναχοί να «γινώσκουν, α αναγινώσκονται». Κρίναμε, λοιπόν, ότι πολύ πνευματική ωφέλεια θα προερχόταν, αν παραθέταμε παράλληλα με το κείμενο και την απόδοση του στη νεοελληνική γλώσσα.

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού
Η τουρκοκρατία ανέδειξε ένα νέο νέφος μαρτύρων, το ίδιο ηρωικό με αυτό της αρχαίας Εκκλησίας. Είναι οι πολυπληθείς Νεομάρτυρες, οι οποίοι κοσμούν το εκκλησιαστικό στερέωμα ως αστέρες πολύφωτοι.  Ένα τέτοιο πολύφωτο αστέρι της μαύρης αυτής εποχής, για την Εκκλησία και το Έθνος μας, είναι και η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία, της οποίας τη μνήμη εορτάζει στις 19 Φεβρουαρίου.

Η Δευτέρα Παρουσία (Όσιος Εφραίμ ο Σύρος)

Πρόλογος
Ο όσιος Εφραίμ, που η Εκκλησία μας εορτάζει στις 28 Ιανουαρίου, είναι ο μεγαλύτερος Σύρος ασκητικός πατέρας, θεολόγος και ποιητής.
Γεννήθηκε το 306 και ανατράφηκε μέσα σε χριστιανικό περιβάλλον. Πολύ νέος, φλεγόμενος από την αγάπη προς το Θεό, έγινε μοναχός. Γρήγορα αναδείχθηκε σε μεγάλο διδάσκαλο μοναχών και λαϊκών. Συνέθεσε πολυάριθμους και συγκλονιστικούς ύμνους και λόγους. Η διδαχή του όλους τους συνάρπαζε και πολλούς έσωζε. Οι κατανυκτικές του ομιλίες, ιδίως για τη μέλλουσα κρίση και τον παράδεισο, συνοδεύονταν από ακατάπαυστα δάκρυα.

ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

(1η δημοσίευση 30 Οκτ. 2015)
Η είδηση έχει ως εξής: Ο πατήρ Ανανίας Κουστένης, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος που κάνει κάθε Τετάρτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου, στο ομώνυμο γηροκομείο στα Εξάρχεια, ανακοίνωσε στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, στο κήρυγμά του την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, τα εξής:

Επικοινώνησα με Αίγινα (Γερόντισσα Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος) και μου είπαν ότι Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΕ ΑΙΣΘΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ:

Τίποτε δέν πάει χαμένο...

Εἶναι γραμμένη κάθε σου προσευχή καί ψαλμωδία, εἶναι γραμμένη κάθε σου ἐλεημοσύνη, κάθε σου νηστεία. Εἶναι γραμμένος κάθε γάμος πού διαφυλάχτηκε στά ὅρια τά ἠθικά, εἶναι γραμμένη κάθε εἴδους ἐγκράτεια πού ἔγινε γιά χάρη τοῦ Θεοῦ. Ἀνάμεσα ὅμως σ΄ ὅλα, ὅσα ὁ Θεός καταγράφει γιά νά μᾶς στεφανώσει, τήν πρώτη θέση τήν ἔχει ἡ παρθενία καί ἡ ἁγνεία καί πρόκειται νά λάμπεις σάν Ἄγγελος.
Ἀλλά ὅπως ἄκουσες μέ εὐχαρίστηση τά καλά, ἄκουσε πάλι χωρίς νά ταραχθεῖς καί τά ἀντίθετα. Εἶναι ὅλα γραμμένα, κάθε σου πλεονεξία, κάθε σου πορνεία, κάθε σου ὅρκος πού ἀθέτησες, κάθε βλασφημία, κάθε μαγεία, κάθε κλοπή καί κάθε φόνος. Ὅλα αὐτά θά καταγραφοῦν, ἐάν μετά τό Βάπτισμα πράξεις τά ἴδια πάλι, διότι τά προηγούμενα ἐξαλείφονται ὅλα.
Ἁγίου Κυρίλλου Ἰεροσολύμων (Κατήχησις ΙΕ΄ σελ, 463) http://trelogiannis.blogspot.gr

ΑΝ ΧΑΣΑΜΕ το κλειδί της νίκης είναι πολύ εύκολο να το βρούμε δίχως κόπο.

Φώτο από την πρόσφατη άσκηση ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στην Σκύρο. (ON ALERT)
«Δεν αρκεί παιδί μου ο ηρωισμός θέλει και αγιότητα η εποχή μας»  τόνιζε ο παπά – Φώτης ο Λαυρεώτης εκεί από το ασκητήριο του που βρισκόταν  σε μικρή απόσταση από τις υπό  ανέγερση δομές στην αγιοτόκο και πολύπαθη νήσο Λέσβο.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Στην δεκαετία του 90 ο γνωστός σε όλους μας παπά – Φώτης ο Λαυρεώτης διδάσκαλος και φωτιστής ημών, μας έλεγε:
-Το 20 ήταν έτοιμο να μας δώσει ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ την ΠΟΛΗ και την Μικρά Ασία, όμως δεν τα θέλαμε εμείς.