“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Τα τουρκικά τανκς κόλλησαν στο ποτάμι την στιγμή που η ΠΑΝΑΓΙΑ έδειχνε το σημείο ΤΗΣ από το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ έως τον Έβρο (Φεβρουάριος 2018)

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Είναι ένα θέμα που μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα και δεν μας αφήνει περιθώρια να το περιγράψουμε ως τυχαία σύμπτωση.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι τούρκοι προσπάθησαν σε προσομοίωση άσκησης τους να διαβούν τον Έβρο…

Την ώρα που έστηναν οι Τούρκοι γέφυρες στον Έβρο, η ΠΑΝΑΓΙΑ άπλωνε οφθαλμοφανώς το ΠΕΠΛΟ της από την Ι. Μ. ΙΒΗΡΩΝ στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ μέχρι το σημείο της άσκησης. (Φεβρουάριος 2018)

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Την Τετάρτη στις 14 Φεβρουαρίου 2018  μετά από μια καταρρακτώδη βροχή άρχισαν οι γείτονες να στήνουν μεγαλειώδη  θεατρική σκηνή  σε μια παραποτάμια λίμνη δίπλα στον Έβρο.
Το σενάριο περιείχε άσκηση διάβασης του ποταμού Έβρου και η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Την Τετάρτη  μετά την βροχή και την ώρα που έστηναν την θεατρική σκηνή άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες για να μας τρομάξουν οι «κολλυβάδες» γείτονες.

Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης: Και να με δείρουνε «ευλόγησον»

Τα πατερικά βιβλία λένε ότι ο άββάς Νισθερώ απέκτησε φήμη άγιου ανδρός. Και πήγε άλλος και του λέει: «Τί αρετή έκανες, πάτερ, κι έφθασες σ’ αυτά τα μέτρα;».
Λέει: «Αφότου μπήκα στο μοναστήρι, είπα, εγώ και το γαϊδούρι ένα είμαστε. Όσο μιλάει το γαϊδούρι, όταν το δέρνεις, τόσο θα μιλήσω κι εγώ». Αυτό ήταν το θεμέλιο, ότι και να τον δείρουνε, «ευλόγησον». Τώρα εμείς φθάσαμε στο σημείο, δεν σηκώνουμε λόγο.

Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000. 
agioritikesmnimes.blogspot.gr

οι τούρκοι σχεδιάζουν να έρθουν στα Εξαμίλια αλλά θα φάνε το κυνηγητό της ζωής τους.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πριν ακόμα τελειώσω το άρθρο σεβαστός Γέροντας με τις ευχές του μας διαμήνυσε και για αυτό ξεκινάμε με τα παρακάτω λεγόμενα του:
Οι απέναντι ετοιμάζονται.  Αλλά έχουν μετρημένες μέρες. Κρίμα όμως θα φύγουν ψυχές απροετοίμαστες. Αυτοί άντε και δεν ήξεραν. Εμείς  όμως που  ξέρουμε θα είμαστε αναπολόγητοι.

Η Παναγία μεσίτρια και βοηθός των ανθρώπων: Η ισχύς των πρεσβειών της

Η Παναγία επιβλέπει από ψηλά με συμπόνια ως «Υπέρμαχος Στρατηγός» το ποίμνιο που δεινοπαθεί από φανερές ή αφανείς επιθέσεις των εχθρών και κυρίως του παλαιού τυράννου, του πονηρού, κατά τη γραφή του αγίου Φιλοθέου Κοκκίνου. 
Η μεσιτεία της είναι το υπέρλογο εκείνο μέσο που όχι μόνο τιμά το ανθρώπινο γένος, αλλά και το ενισχύει, αφού το απαλλάσσει από την κυριαρχία του αιτίου των κακών έξεων και συνηθειών.

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ COVID-19 (ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ)

Ἡ Ἀνθρωπότητα βουλιάζει. Σάλος καί ἀπορία τήν διακατέχει. Ἀναζητώντας τό νόημα γιά τίς συμπεριφορές τῶν κατεχόντων τίς ἐξουσίες τοῦ κόσμου τούτου, σύμφωνα καί μέ τά λεγόμενά τους, διαπιστώνεται σύγχυση καί ἀμηχανία. Ἀμφιβάλλουν γιά αὐτά πού λέγουν καί γιά τό τί διαβεβαιώνουν τούς ἀνθρώπους.Ἐντούτοις τό πράγμα εἶναι τόσο ἁπλό ὅσο καί ἡ Ἀλήθεια τοῦ Θεοῦ.
Ἡ συνεκτική καί δημιουργική σοφία καί δύναμις τοῦ Θεοῦ Πατρός, ὁ Χριστός, μέ ἀγαπάει εἰς τέλος. Μέ γνωρίζει μέ τό ὄνομά μου. Μέ προσκαλεῖ ὡς φίλος πρός φίλο. Καινή γλῶσσα, διαθήκη πάντοτε νέα, αἰώνια, πού καταργεῖται τό παλιό, τό σάπιο. Ἔτσι κατανοῶ στόν ἔσω τῆς καρδίας ἄνθρωπο, ἐν χάριτι Χριστοῦ, τό ἑξῆς ἐκπληκτικόν: «Ὅταν ἀσθενῶ, τότε εἶμαι δυνατός». Ἄλλη νοοτροπία ὁ κόσμος. Ὁ ὀρθόδοξος χριστιανός, τά παραδίδει ὅλα στόν μόνον καί μοναδικόν ἀληθινόν Τριαδικόν Θεόν· καί ὅν ἀπέστειλεν Μεσσίαν, Σωτῆρα, Ἰησοῦν Χριστόν.

Ξεβολεύει πολλούς βολεμένους ο ψυχασθενής από τον εφησυχασμό τους. Η ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ θα βολέψει τις τύχες του ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ.

Τις προάλλες γράφαμε ικετευτικά στην ΠΑΝΑΓΙΑ μας: «ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ σφράγισε τις πύλες της Πατρίδος». Οι βολεμένοι γελούσαν. Σήμερα τους κόπηκε το γέλιο. Τα αδιέξοδα ενώπιον μας.
 Όμως η ΕΛΛΑΔΑ ζει το θαύμα ενός νέου ΟΧΙ. Στον Έβρο, στα νησιά μας ΛΑΟΣ και ΣΤΡΑΤΟΣ λέει ΟΧΙ στον σουλτάνο και στα δόλια σχέδια του. Λέει ΟΧΙ  στους δήθεν φίλους μας που μας έφεραν εδώ  με τις πολιτικές των ανοικτών συνόρων ( ενώ τα δικά τους τα έκλεισαν ). Λέει ΟΧΙ στην διασπορά ψευδών ειδήσεων. (έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ σε κρίσιμες ώρες αυτός που διαδίδει ψέματα κάνει ζημία μεγαλύτερη από 12 τουρκικές μεραρχίες)

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ζήτησε από τα παιδιά της στον Έβρο και τα Νησιά να ψάλλουν το τη ΥΠΕΡΜΑΧΩ γιατί (πλησιάζουν οι Χαιρετισμοί ΤΗΣ), το ΣΩΣΟΝ ΚΥΡΙΕ τον ΛΑΟΝ Σου (πλησιάζει η ήττα του σουλτάνου) και το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ (πλησιάζει η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Έθνους).

Μας εγκατέλειψαν όλοι; Μήπως ο Έβρος πέφτει μακριά για την δυτική συμμαχία;
Την ώρα που γράφαμε αυτά κτύπησε το τηλέφωνο: «Σε παρακαλώ μου είπαν μετέφερε αυτά στους στρατεύσιμους και σε όλο το ένστολο και πολιτικό δυναμικό στον Έβρο και τα νησιά. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ζήτησε από τα παιδιά  της στον Έβρο και τα Νησιά να ψάλλουν το τη ΥΠΕΡΜΑΧΩ γιατί   (πλησιάζουν οι Χαιρετισμοί ΤΗΣ) , το ΣΩΣΟΝ ΚΥΡΙΕ τον ΛΑΟΝ Σου (πλησιάζει η ήττα του σουλτάνου)   και το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ (πλησιάζει η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Έθνους).»
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Γνωρίζουν και γνωρίζουμε (Δόξα τον ΑΓΙΟ ΘΕΟ που μας έδωσε κοινό νου) ότι καμιά Ελληνική κυβέρνηση δεν αντέχει αυτή την πίεση στα σύνορα της. Αν αυτό κρατήσει λίγα 24ωρα παραπάνω, η κούραση των ΕΔ  και της Ελληνικής κοινωνίας θα είναι μεγάλη.

Κυριακή της Τυροφάγου: Λόγος περί μετανοίας και περί εξορίας του Αδάμ και ότι εάν μετανοούσε δεν θα εξωρίζετο από τον Παράδεισον

(Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος)
Η Ευαγγελική περικοπή της Θείας Λειτουργίας.
Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον: στ’ 14 – 21.
Είπεν ο Κϋριος: Εάν αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ο Πατήρ υμών ο ουράνιος” Εάν δέ μή αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, ουδέ ο Πατήρ υμών αφήσει τα παραπτώματα υμών. Όταν δέ νηστεύητε, μή γίνεσθε ώσπερ οι υποκριταί σκυθρωποί’ αφανίζουσι γάρ τα πρόσωπα αυτών, όπως φανώσι τοις ανθρώποις νηστεύοντες. Αμήν λέγω υμίν, ότι απέχουσι τον μισθόν αυτών. Σύ δέ νηστεύων, άλειψαί σου την κεφαλήν και το πρόσωπόν σου νίψαι, όπως μή φανής τοις ανθρώποις νηστεύων, αλλά τω Πατρί σου τω εν τω κρυπτώ. Και ο Πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ, αποδώσει σοι εν τω φανερώ. Μή θησαυρίζετε υμίν θησαυρούς επι της γής, όπου σής και βρώσις αφανίζει, και όπου κλέπται διαρύσσουσι και κλέπτουσι. Θησαυρίζετε δέ υμίν θησαυρούς εν ουρανώ, όπου ούτε σής ούτε βρώσις αφανίζει, και όπου κλέπται ου διορύσσουσιν ουδέ κλέπτουσιν’ όπου γάρ εστιν ο θησαυρός υμών, εκεί έσται και η καρδία υμών.

“Διψᾶ ἡ ψυχή μου τόν Κύριο…”

Διψᾶ ἡ ψυχή μου τὸν Κύριο καὶ μὲ δάκρυα Τὸν ζητῶ. Πῶς νὰ μὴ Σὲ ζητῶ; Σὺ μὲ ζήτησες πρῶτος καὶ μοῦ ἔδωσες νὰ γευθῶ τὴν γλυκύτητα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, καὶ ἡ ψυχή μου Σὲ ἀγάπησε ἕως τέλους.
Βλέπεις, Κύριε, τὴ λύπη καὶ τὰ δάκρυά μου... Ἂν δὲν μὲ προσείλκυες μὲ τὴν ἀγάπη Σου, δὲν θὰ Σὲ ζητοῦσα ὅπως Σὲ ζητῶ. Ἀλλὰ τὸ Πνεῦμα Σου τὸ Ἅγιο μοῦ ἔδωσε τὸ χάρισμα νὰ Σὲ γνωρίσω καὶ χαίρεται ἡ ψυχή μου, γιατὶ Σὺ εἶσαι ὁ Θεός μου καὶ ὁ Κύριός μου καὶ Σὲ διψῶ μέχρι δακρύων.
* * *

"μόνο όταν ο Παντοκράτωρ θελήσει θα πέσει η αυλαία"

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ  - «Καταιγίδα έρχεται στα Βαλκάνια»

Αυτοί που αμείλικτα κτυπούν την Ορθοδοξία, τώρα θα εκλείψουν.

Ακόμα και αυτοί που κατέστρεψαν τον Βυζαντινό Πολιτισμό δεν είναι οι Τούρκοι που τον κατέστρεψαν, είναι οι σταυροφόροι, οι Ευρωπαίοι, οι καθολικοί, που ενίσχυσαν τους Τούρκους για να καταστρέψουν το Βυζάντιο. Τους απογόνους τους, λοιπόν, θα τους μαζέψει ο Θεός εκεί μέσα και θα σφαγούν εκεί.

Ο Άγιος Παΐσιος για τον Αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

-Γέροντα, πώς θά μπορέσω τήν Σαρακοστή νά αγωνισθώ περισσότερο στήν εγκράτεια;
-Οι κοσμικοί τώρα τήν Σαρακοστή προσέχουν κατά κάποιον τρόπο τήν εγκράτεια, ενώ εμείς οι μοναχοί πάντα πρέπει νά προσέχουμε. Τό κυριώτερο όμως πού πρέπει νά προσέξει κανείς είναι τά ψυχικά πάθη καί μετά τά σωματικά. Γιατί, άν δώσει προτεραιότητα στή σωματική άσκηση καί δέν κάνει αγώνα, γιά νά ξεριζωθούν τά ψυχικά πάθη, τίποτε δέν κάνει.
Πήγε μία φορά σέ ένα μοναστήρι ένας λαϊκός στήν αρχή τής Σαρακοστής καί κάποιος μοναχός τού φέρθηκε απότομα, σκληρά. Εκείνος όμως ο καημένος είχε καλό λογισμό καί τόν δικαιολόγησε. Ήρθε μετά καί μού είπε:

Αγία Οσιομάρτυς Ευδοκία: η αγία της μεγάλης μετάνοιας… (1η Μαρτίου)

Κατά τους χρόνους του βασιλιά Τραϊανού (98-117 μ.Χ.), έζησε στην Ηλιούπολη, στην επαρχία της Λιβανησίας της Φοινίκης, η Ευδοκία, Σαμαρείτιδα κατά το γένος. Ήταν πάρα πολύ όμορφη, γι’ αυτό κιόλας το λόγο, εξέκλινε από μικρή στην πορνεία, γιατί πολλές φορές είναι δύσκολο να συμβαδίζει η ομορφιά του σώματος με τη σεμνότητα. Κάθε ημέρα, την επισκέπτονταν πάρα πολλοί για να εκτελέσουν την επιθυμία τους, και όχι μόνο από εκείνη τη χώρα, αλλά και από άλλες πολλές, ξοδεύοντας πολλά χρήματα προς χάρη της. Έτσι, η Ευδοκία, είχε συγκεντρώσει άπειρο πλούτο ζώντας αμαρτωλή ζωή και φυσικά δεν φρόντιζε για την μέλλουσα ζωή, ούτε σκεφόταν τι γίνεται μετά τον θάνατο. Επειδή όμως ο καλός βοσκός ψάχνει για το απολωλός πρόβατο, έφθασε και γι’ αυτή ο καιρός της ψυχικής της γιατρειάς με τον εξής τρόπο:

ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗΣ

Ο άνθρωπος περί το τέλος της εποχής της νεωτερικότητας πρόβαλε κατά τρόπο προκλητικό την καύχησή του ότι με τη βοήθεια της επιστήμης έχει καταφέρει να ανατρέψει όλες τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες του παρελθόντος καθώς και τον ανορθολογικό τρόπο σκέψης των προγόνων μας όλων των εποχών. Θα ανέμενε κάποιος εχέφρων εξωγήινος να φέρνει αποδείξεις για τα επιτεύγματά του αυτά ο σύγχρονος άνθρωπος, αποδείξεις απτές και αδιαμφισβήτητες. 

Κυριακή της Τυρινής (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)

(Ματθ. στ΄. 14-21) Ὑπόμνημα εἰς τὸν Ἅγιον Εὐαγγελιστὴν Ματθαῖον, ὁμιλία Κ΄
α. Ἁρμοζει νὰ στενάξωμε ἐδῶ πολὺ καὶ νὰ θρηνήσωμε πικρά. Ὄχι μόνο μιμούμαστε τοὺς ὑποκριτές ἀλλὰ καὶ τοὺς ἔχομε ξεπεράσει. Γνωρίζω, γνωρίζω πολλοὺς ποὺ ὄχι μόνο νηστεύουν καὶ κάνουν ἐπίδειξη ἀλλὰ καὶ πολλοὺς ἄλλους ποὺ δέ νηστεύουν κι ὡστόσο παίρνουν τὸ ὕφος ἀνθρώπων ποὺ νηστεύουν καὶ κάνουν ἔτσι ἀπολογία χειρότερη ἀπὸ τὴν ἁμαρτία. Γιὰ νὰ μὴ σκανδαλίσωμε –λένε- τοὺς πολλούς, τὸ κάνωμε αὐτό. Εἶναι ὁ νόμος τοῦ θεοῦ που τὰ ὁρίζει αὐτὰ καὶ ὁμιλεῖ γιὰ σκάνδαλο; Καὶ νομίζεις ὅτι σκανδαλίζεις, ὅταν τὸν τηρῆς κι ὅταν τὸν παραβαίνης ὅτι ἀποσοβῆς τὸ σκάνδαλο; Δὲν μπορεῖ νὰ γίνη χειρότερη ἀνοησία; Δὲ θὰ σταματήσης νὰ γίνεσαι κι ἀπὸ τοὺς ὑποκριτὲς χειρότερος, καὶ νὰ διπλασιάζης τὴν ὑποκρισία;

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ - Άγιος Παΐσιος: «Το πρόβλημα θα αρχίσει από την Θράκη… Θα είναι ένα διπλωματικό επεισόδιο που δεν θα μπορεί να λυθεί…» ΑΥΤΟ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ;

«το προφητευόμενον φυγείν αδύνατον»
«Οι Τούρκοι θέλουν την ΘΡΑΚΗ για να μην χάσουν την ΠΟΛΗ»
«και στο Βυζάντιο την ΠΟΛΗ την προστάτευε η ΘΡΑΚΗ»
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
(γράφαμε παλαιότερα)
Τι εστί η ΘΡΑΚΗ; Πάρα πολλά για πολλούς.
Όμως για την Τουρκία η Θράκη (Δυτική και Ανατολική) είναι ο ομφάλιος λώρος της με την ΕΥΡΩΠΗ. Έτσι και την «απωλέσει» χάνει αυτομάτως την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και φυσικά τα ΣΤΕΝΑ. Όποιος κατέγινε με την ιστορία κατανόησε την αξιακή γεωστρατηγική θέση αυτής της στενής λωρίδας γης που λέγεται Θρακική γη.