“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Άγιος Πορφύριος: «Εκεί θα ανταμώσουμε όλοι… Εδώ δεν ήρθαμε για να μείνουμε αιώνια»

Tι νομίζεις ότι είναι ο θάνατος;
Στενοχωρήθηκες πολύ. Το βλέπω. Όμως, εμείς οι Χριστιανοί δεν πρέπει να στενοχωρούμεθα, ούτε πρέπει να μας τρομάζει ο θάνατος. Γιατί τι νομίζεις ότι είναι ο θάνατος; Θάνατος είναι το μέσον, είναι η πόρτα που περνάμε στην αιωνιότητα! Αυτός είναι ο θάνατος…
Καί από την πόρτα αυτή θα περάσουμε όλοι. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Αρκεί να είμαστε προετοιμασμένοι. Οπότε, κατά την ημέρα της Κρίσεως, θα βρεθούμε στα δεξιά του Χριστού μας. Εκεί θα ανταμώσουμε όλοι και θα απολαύσουμε τα αγαθά του Παραδείσου. Εδώ δεν ήρθαμε για να μείνουμε αιώνια. Ήρθαμε να δοκιμαστούμε και να φύγουμε για την αιώνια ζωή. Μη θλίβεσαι, λοιπόν, για κάτι που είναι προδιαγεγραμμένο.

Διαφορά της Θρησκείας με τη χριστιανική μας πίστη

Η θρησκεία μας είναι αγάπη, είναι έρωτας, είναι ενθουσιασμός, είναι τρέλα, είναι λαχτάρα του θείου. Είναι μέσα μας ολ’ αυτά. Είναι απαίτηση της ψυχής μας η απόκτησή τους.
Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Γιά πολλούς όμως η θρησκεία είναι ένας αγώνας, μία αγωνία κι ένα άγχος.  Γι’ αυτό πολλούς απ’ τους «θρήσκους» τους θεωρούνε δυστυχισμένους, γιατί βλέπουνε σε τι χάλια βρίσκονται. Κι έτσι είναι πράγματι. Γιατί αν δεν καταλάβει κανείς το βάθος της θρησκείας και δεν τη ζήσει, η θρησκεία καταντάει αρρώστια και μάλιστα φοβερή. Τόσο φοβερή που ο άνθρωπος χάνει τον έλεγχο των πράξεών του, γίνεται άβουλος κι ανίσχυρος, έχει αγωνία κι άγχος και φέρεται υπό του κακού πνεύματος.

Άγιος Πορφύριος: "Όλοι πίσω, όλοι πίσω, γυρίστε πίσω, πλανηθήκαμε"

ΔΙΗΓΗΜΑ ΦΟΒΕΡΟΝ ΕΚ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΥ…

Διηγήσατο ημίν ο Αββάς Παφνούτιος, ότι: όταν ήμην νεώτερος ησύχαζον πλησίον του Αββά Απολλώ· όταν ήλθεν η Κυριακή των Βαίων επήγον εις τον Γέροντα λίαν πρωΐ και ασπασάμενος αυτόν και ευλογηθείς, εκάθισα πλησίον του, και παρεκάλουν αυτόν, όπως δεχθή με να κατοικήσω μετ᾿ αυτού διότι καθ᾿ όλην την αγίαν Τεσσαρακαστήν μόνος μου κατοικών, πολύ επολεμήθην από τον δαίμονα της πορνείας, αλλ᾿ ο Γέρων δεν συγκατετίθετο.

Το μυστικό του Αγίου Πορφυρίου

Ανδρέα Χριστοφόρου
Πρωί της εικοστής εβδόμης Νοεμβρίου και κατά τις 11:00 δέχομαι το πιο ευχάριστο τηλεφώνημα από τον πιο ευχάριστο Επίσκοπο, αδελφό και φίλο, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ Νεόφυτο: «Ταις αυτού Αγίαις  Πρεσβείαις ελέησον και σώσον ημάς, είπε και συμπλήρωσε: Αδελφέ, σήμερα έγινε η αγιοκατάταξη του Αγίου πια Πατρός ημών Πορφυρίου του Διορατικού»!
Χτες πρωί με ξαναπήρε ο Πανιερώτατος και μου είπε: «Σε εντέλλομαι ως Επίσκοπος της Εκκλησίας, όπως ήδη είπα και σε άλλους, να γράψεις κάτι για τον άγιο Πορφύριο».

Οἱ Κληρικοί καί Μοναχοί στά ἔσχατα χρόνια

Τοῦ Ἰωάννου Ρίζου
Στὰ ἐνταλτήρια γράμματα μὲ τὰ ὁποῖα ἐφοδίαζε ἡ Ἐκκλησία τοὺς χειροτονηθέντες Ἀρχιερεῖς, τὸ πρῶτο καθῆκον ποὺ τοὺς ὑπενθύμιζε ἦταν ἡ φύλαξη τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως. 
Διὰ τοῦ θεσμοῦ τῆς Ἀρχιερωσύνης  «τὰ τῆς καθαρᾶς καὶ ἀμωμήτου πίστεως διαφυλάττεται γνωρίσματα καὶ ἀνόθευτον ταύτης ἐναστράπτει τῆς Ὀρθοδοξίας τὸ κάλλος». Καί «τὰ θεῖα καὶ ἀποστολικὰ θεσπίσματα, χερσὶν ὑπτίαις, εἰσδέχεσθαι καὶ ὡς θεοχαράκτους πλάκας ταῦτα τιμᾶν καὶ φυλάττειν».[1] Καὶ μόνον τὸ ὄνομα τοῦ Ἐπισκόπου –παρατηρεῖ ὁ Ζωναρᾶς στὴν ἑρμηνεία τοῦ ΝΗ΄ Ἀποστολικοῦ Κανόνα– πρέπει νὰ εἶναι μία διαρκὴς ὑπόμνηση τοῦ πνευματικοῦ χρέους τοῦ ἐπισκόπου ἀπέναντι στὸν λαό. Ὁ Ἐπίσκοπος εἶναι ὁ φρουρός, ποὺ ἀπὸ ὑψηλὸ μέρος ἐπισκοπεῖ, μηπως ἀντιληφθεῖ ἔγκαιρα κάποια ἐχθρικὴ ἐνέργεια.

Άγιος Παΐσιος: Πώς θα ζήσουμε πνευματικά τα Χριστούγεννα

«Ο Χριστός με τη μεγάλη Του αγάπη και με την μεγάλη Του αγαλλίαση που σκορπάει στις ψυχές των πιστών με όλες τις άγιες γιορτές Του, μας ανασταίνει αληθινά αφού μας ανεβάζει ψηλά πνευματικά. Αρκεί να συμμετέχουμε και να έχουμε όρεξη πνευματική να τις πανηγυρίζουμε πνευματικά. τότε τις γλεντάμε πνευματικά και μεθάμε πνευματικά από το παραδεισένιο κρασί που μας φέρνουν οι Άγιοι και μας κερνούν.

"Αλήτης" της αγάπης του Χριστού

ΜΑΥΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, μήπως ήρθε η ώρα μας;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Εμείς όμως θα πάμε στις εκκλησιές μας για αν εορτάσουμε την ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗ του ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Θα πάμε να προσευχηθούμε , να ανάψουμε κερί για την Ελλάδα , να  επέμβουν  η ΠΑΝΑΓΙΑ και οι ΑΓΙΟΙ μας. Θα πάμε να παρακαλέσουμε να φωτίσει ο Τεχθείς Κύριος μας όλους του μεγάλους. Αλλά μήπως ήρθε η σειρά μας  και δεν μας το λένε;

Ο παμπόνηρος γνωρίζει ότι η ΠΟΛΗ ήδη δόθηκε από τον Ουρανό στους Έλληνες, για αυτό και ρίχνει τώρα όλα τα πυρομαχικά του.

Αυτό που γίνεται τούτες τις ώρες στην πατρίδα μας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.  Είναι σχέδιο ανθρώπινο που λήφθηκε στο ανώτερο επίπεδο λήψης αποφάσεων και στοχεύει την ευρύτερη περιοχή μας. Από καιρό έχει προαποφασιστεί τα ΣΤΕΝΑ και η Κωνσταντινούπολη να τεθούν υπό  διεθνή έλεγχο. Αλλαγές συνόρων, νέες ονομασίες κρατών, φοβερές μετακινήσεις πληθυσμών (το βιώνουμε ήδη) αποσκοπούν στην προετοιμασία αυτού του σχεδιασμού, με επόμενο στάδιο τις πολεμικές συγκρούσεις, την διάλυση κρατών και την ανακήρυξη μιας διεθνούς ζώνης που θα ελέγχει ΣΤΕΝΑ- ΠΟΛΗ – ΑΙΓΑΙΟ – ενεργειακά και ότι  άλλο μπορεί να φανταστεί το μυαλό μας. Τώρα κατανοούμε γιατί μας έσωσαν με τα μνημόνια. Τώρα βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μέσα στην Ιστορία και το ΣΧΕΔΙΟ του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ, όπως μας το προείπαν οι Πατέρες μας. Αυτοί που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτε από όλα αυτά που γίνονται θα έχουν την ευκαιρία να τα ζήσουν. Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους είναι ματωμένη και αποτυπώνεται  ακόμα και στις ΑΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ του για αυτό και αυτές είναι ζωντανές και φωνάζουν:  «ήρθε ο καιρός να επιστρέψουμε πίσω»
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αυτή την μαρτυρία την λάβαμε στα μέσα του  Οκτωβρίου του 2018 και κρίναμε σκόπιμο να την αναδημοσιεύσουμε στην εορτή της  μνήμης   του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ του Πρωτόκλητου. Μας την θύμισαν φίλοι ιστολόγοι και τους ευχαριστούμε για αυτό.