“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

☦ Ποτέ δεν ἀκούστηκε ὅτι Ἱερεύς μολύνθηκε ἀπό κάποιο μικρόβιο λόγῳ τῆς Θείας Κοινωνίας

+π. Ἐπιφάνιος Θεοδωρόπουλος

"Εἴδατε πόσο εἶναι ὅλα μεθοδευμένα καὶ συστηματικά; Δύο χιλιάδες χρόνια οἱ πιστοὶ παίρνουν ἀπὸ τὸ ἴδιο Ἅγιο Ποτήριο ὁ ἕνας μετὰ τὸν ἄλλο τὸ Αἷμα τοῦ Κυρίου. Καὶ γιὰ πολλοὺς αἰῶνες –ἀπὸ τότε ποὺ ἡ Ἐκκλησία εἰσήγαγε τὴ χρῆσι τῆς λαβίδος-, διὰ τῆς λαβίδος παίρνουνε οἱ πιστοὶ τὸ Σῶμα καὶ τὸ Αἷμα τοῦ Κυρίου. Οὐδέποτε τέθηκε πρόβλημα μεταδόσεως μικροβίων διὰ τῆς Θείας Κοινωνίας, οὐδέποτε.

☦ ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ ο ειδικός επί των λοιμώξεων και όχι των lockdown.

Ο Άγιος Χαράλαμπος απεικονίζεται σε πολλές εικόνες να πατά την πανώλη, η οποία παρουσιάζεται, σαν ένα τερατόμορφο γύναιο που ξερνάει καπνούς από το στόμα. Σε άλλες εικόνες ο άγιος κρατεί από τα μαλλιά ένα μαύρο δαίμονα, προσωποποίηση της πανούκλας.

ο ΑΓΙΟΣ μετά τα φρικτά μαρτύρια που υπέστη  οδηγήθηκε στο τόπο της θανατικής τους εκτέλεσης  ...τότε

☦Εμφανίζεται ολοζώντανος ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ και της λέει: «θα προτείνουν στην κόρη σου να βαπτίσει ένα παιδί, να μην αρνηθεί γιατί αυτό θα υπηρετήσει την Εκκλησία»

Στις όμορφες αλκυονίδες του μηνός Φεβρουαρίου εορτάζουμε ( 11 του μηνός ) τον Άγιο Βλάσιο Επίσκοπο Σεβαστείας  από την αγιοτόκο Μικρά Ασία. Έτσι και τα ΘΕΟΣΗΜΕΙΑ του Αγίου αυτού  είναι «αλκυονίδες» στην  πνευματική κοσμοχαλασιά των ημερών μας.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Χρόνια μεσοπολέμου στο άλλοτε λαμπρό κέντρο της πόλεως των Αθηναίων, πλατεία Κουμουνδούρου, όπου εγκαταβίωναν τότε  μεσοαστικές οικογένειες.

☦ Όταν ο Χριστός εγκύψη μέσα μας…

Ο Χριστός –είπε ο άγιος Πορφύριος– είναι παντού και όλοι οι Άγιοι είναι παντού. Τώρα αυτό εξηγήστε το και εσείς, εγώ δεν μπορώ να το εξηγήσω.

Μόνο σας λέω, όπου σκέφτεσαι τον Άη-Αντώνη, και τώρα μπορεί να τον σκεφτώμαστε εμείς εδώ, άλλοι τον σκέφτονται στην Θηβαΐδα, άλλοι στην Αίγυπτο, άλλοι στα Ιεροσόλυμα, άλλοι στο Σινά. Αυτήν την ώρα είναι κι εδώ κι εκεί κι εκεί. Τι λέτε; Είναι στον κόσμο τον πνευματικό.

☦ Πότε η προσευχή μένει αναπάντητη

Η προσευχή μένει ἀναπάντητη, ὅταν τό περιεχόμενό της ἔλθη σέ ἀντίθεσι μέ ἐκεῖνο πού παρέδωσε ὁ Κύριος.

«Ὅταν ὁ ἄνθρωπος ἀφήση τά θελήματά του, τότε συμφιλιώνεται μαζί του ὁ Θεός καί δέχεται τήν προσευχή του».

☦Το κάθε του κύτταρο σταυρωμένο για τον Χριστό (Ανακομιδή λειψάνου Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη)

Σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη. Ας δούμε τι διηγείται μία μοναχή από εκείνη τη μέρα…

«Ήταν η ώρα εννάτη το πρωί. Είμαστε στο πόδι από την νύχτα. Εναλλάσσονταν όσες μπορούσανε να σκάψουν. Εμείς ψέλναμε, είπαμε την ευχή, χαιρετισμούς της Παναγίας, μέσα στο παγωμένο τοπίο που θύμιζε την Ρωσία απ’ όπου ήλθε. Hσυχία, να ακούγονται τα φτυάρια και ο κασμάς και το μουρμουρητό της ευχής και της Κυρίας Θεοτόκου ή παράκλησις και τo όνομα. Μουντός ό καιρός, σύννεφα, παγωνιά και η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναστάσιμη. Μύριζε μέσα στους πάγους άνοιξη, είχανε καθαρίσει οι λογισμοί, είχε ελαφρύνει ο μέσα άνθρωπος, είχαν κρυφτεί τα πάθη.

☦ Ο Άγιος Χαράλαμπος και η σωτηρία των Φιλιατρινών

† Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλη

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι κάποιο θαύμα τού Αγίου Χαραλάμπου που συνέβη το 1944.

Στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στην επαρχία Τριφυλίας, υπάρχει μία γραφική πόλις με 9.000 κατοίκους, τα Φιλιατρά. Πολιούχος της πόλεως είναι ο Αγιος Χαράλαμπος, και κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του, και κατεβαίνουν σ' αυτό και οι Φιλιατρινοί που μένουν στην Αθήνα.