“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Οι απόψεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου για τις εκλογές Μητροπολιτών

ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
            Εν όψει της τακτικής για το 2019 συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την προσεχή εβδομάδα και της εκλογής νέων Μητροπολιτών και Επισκόπων παραθέτουμε ως ντοκουμέντο τις απόψεις που είχε εκφράσει ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, ως Μητροπολίτης Θηβών, στην εφημερίδα «Ορθοδοξία» (Τεύχος αριθμ. 2, σελίδες 20-21). Σημειώνεται ότι προ καιρού είχαν γραφεί οι απόψεις του κ. Ιερωνύμου σε επιστολή του προς τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και οι σκέψεις του μετά από ποιμαντική έρευνα που του είχε ανατεθεί από την Ιεραρχία. Σήμερα για πρώτη φορά αναδημοσιεύονται οι εκτεταμένες δηλώσεις του σε εφημερίδα για τον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας. Σημειώνεται ότι οι υπογραμμίσεις είναι του υπογράφοντος. Ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι «Ο απολογισμός της Ιεραρχίας – Τέσσερις Μητροπολίτες ανοίγουν τα χαρτιά τους μετά την τελευταία Σύνοδο του αιώνα(1999)». Οι άλλοι τρεις Μητροπολίτες ήσαν οι Δημητριάδος Ιγνάτιος, Ζακύνθου Χρυσόστομος και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος». Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου είναι σήμερα πρώην και πρωτοσυγκελλεύει στη Μητρόπολη Ζακύνθου και ο Αλεξανδρουπόλεως είναι Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (3 Οκτωβρίου 2019)

Η πόλις των Αθηνών μπορεί να καυχιέται για την πληθώρα των αγίων που ανάδειξε στο διάβα των αιώνων. Ιδιαίτερα πρέπει να καυχιέται για τον άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, ο οποίος συγκαταλέγεται στους μεγάλους Πατέρες και Ιεράρχες της Εκκλησίας μας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα περί το 10 π. Χ. και καταγόταν από επιφανή αθηναϊκή οικογένεια, η οποία φρόντισε να τον μορφώσει στις μεγάλες φιλοσοφικές σχολές του κλεινού άστεως, η οποία, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, βρισκόταν την εποχή εκείνη υπόδουλη στους Ρωμαίους, αλά διατηρούσε ακόμη την αίγλη της, έχοντας κάποια προνόμια, με σπουδαιότερο τη λειτουργία του Αρείου Πάγου. Ο Διονύσιος σπούδασε φιλοσοφία και κατέστη επίλεκτο μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας. Μάλιστα του δόθηκε η θέση ενός από τους εννέα βουλευτές του Αρείου Πάγου.