“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Το λειτούργημα του Γιατρού

(Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, προηγούμενος Ι. Μ. Ιβήρων Αγ. Όρους)
Από μια συζήτηση του Αρχιμ. Βασιλείου, προηγουμένου της Ι. Μονής Ιβήρων, με γιατρούς και φοιτητές ιατρικής στην Αθήνα.
Είστε γιατροί. Ο άρρωστος θέλει από σας την υγεία. Ζητά τη ζωή, την παράταση, την αιωνιότητα. Δεν σας τα λέει όλ’ αυτά ξεκάθαρα, γιατί δεν μπορείτε να του τα δώσετε.
Και για να μην τον διώξετε, για να μη σας φέρει σε αμηχανία – με το να σας ζητά πολλά – γι’ αυτό δεν σας τα λέει ρητώς. Σας τα λέει αρρήτως. Τα πιο μεγάλα πράγματα, που ξεφεύγουν από την αίσθηση, την προσδοκία και την έκφραση, λέγονται αρρήτως, με μια ματιά, με το είναι ολόκληρο, τη σιωπή.

OI TOYΡΚΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ!

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Διεκδικούμε 16 ελληνικά νησιά και νησίδες και δεν αναγνωρίζουμε τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα»
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Επισήμως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι αμφισβητεί δεκαέξι ελληνικά νησιά και νησίδες και τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα στο σύνολό τους απαντώντας στι αιτιάσεις του ηγέτη της τουρκικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (ο οποίο φαίνεται πως χρησίμευσε σαν «λαγός») αναφέροντας ρητώς για τα «προβλήματα» στο Αιγαίο ότι: «Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ».

«Ὀφειλομένη ἀπάντηση στήν ὁμάδα τῆς δῆθεν ἐκπαιδευτικῆς μεταρρύθμισης»

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΜΗΝΑ
Ὅταν ἕνας ἄνθρωπος γνωρίζει νά ψέλνει, δέν μπορεῖ κάτι τό ἐλάχιστο νά μήν τόν ἔχει ἀγγίξει ἀπό τοῦ Χριστοῦ τήν πίστη την ἁγία. Βεβαίως καί μιλᾶμε γιά τόν κ. Φίλη, τόν Ὑπουργό τῆς Παιδείας. Μέσα λοιπόν ἀπό τά τροπάρια πού διάβασε τοῦ ὑπενθυμίζουμε τά ἑξῆς μεταξύ ἄλλων μηνύματα πού ἀποτελοῦν καί τήν ὀφειλομένη ἀπάντηση πού λέει ὁ τίτλος. 

α) «Αἱ ἐντολαί τοῦ Θεοῦ εἶναι τιμιώτερες ἀπὅλους τούς θησαυρούς τοῦ κόσμου καί ὅστις φυλάσσει αὐτάς, ἐντός αὐτοῦ εὑρίσκει τόν Θεόν». (Ὁσίου Ἰσαάκ τοῦ Σύρου)

β) «Ὅπου ἐκλείπουσι τά κακά ἤθη, εὑρίσκονται τά χρηστά (τά καλά). Ἐκεῖ κατοικεῖ ὁ Πατήρ, ὁ Υἱός καί τό Ἅγιο Πνεῦμα». (Ἅγιος Ἰωάννης τῆς Κλίμακος)

Η ψυχή μετά τον θάνατο

Οι πρώτες δύο ημέρες μετά το θάνατο
Για διάστημα δύο ημερών η ψυχή απολαύει σχετικής ελευθερίας και έχει δυνατότητα να επισκεφθεί τόπους που της ήταν προσφιλείς στο παρελθόν, αλλά την Τρίτη ημέρα μετακινείται σε άλλες σφαίρες.
Εδώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης απλώς επαναλαμβάνει τη διδασκαλία που η Εκκλησία ήδη γνωρίζει από τον 4ο αιώνα, όταν ο άγγελος που συνόδευσε τον Αγ. Μακάριο Αλεξανδρείας στην έρημο, του είπε, θέλοντας να ερμηνεύσει την επιμνημόσυνη δέηση της Εκκλησίας για τους νεκρούς την Τρίτη ημέρα μετά θάνατο: 

Απειλή Ερντογάν στην ΕΕ: «Φτάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού» – «Αποφασίστε, τώρα, αν μας θέλετε ή όχι»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφανθεί ξεκάθαρα για το εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της, τονίζοντας, ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» κατά τη διάρκεια ομιλίας εκφωνηθείσας ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.
«Φθάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην ΕΕ σε μια συνεδρίαση με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο προκειμένου η Τουρκία να γίνει ένα κράτος μέλος (κι) εάν η ΕΕ το επιθυμεί, εμείς είμαστε έτοιμοι».