“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Από το γυμνάσιο των Θηβών στο «πανεπιστήμιο της ερήμου» τον Άθωνα

Ο ομ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. Στο τρίτος μέρος της συνέντευξης ο ομ. Καθηγητής αναφέρεται στη μετά την ολοκλήρωση της Γυμνασιακής φοίτησης, του κατά κόσμον Ευαγγέλου (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης) ανάβαση στο Άγιον Όρος, στο «Πανεπιστήμιο της Ερήμου» και πως εκεί στη «Σχολή της νοεράς εργασίας του Ιωσήφ του Ησυχαστή», ολοκληρώθηκε μία χαρισματική προσωπικότητα.

Αφιέρωμα στον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη
https://www.pemptousia.gr

Ποια ήταν και είναι η Άνω Μακεδονία

Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη, δρ. αρχαιολόγου 
Οι Σκοπιανοί και οι φίλα προσκείμενοί τους γνωρίζουν την ιστορία και διεκδικούν. Οι δικοί μας γνωρίζουν; Αν ναι, το κρύβουν, αν όχι τότε «η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».
Πάντως η Άνω Μακεδονία ήταν η ΒΔ Μακεδονία (σημερινή Δυτική και μέρος της εκτός Ελληνικών συνόρων), όρος που χρησιμοποιείται από τον Ηρόδοτο ως και τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο και ως σήμερα στην εκκλησιαστική ορολογία. ΔΕΝ είναι γεωγραφικός όρος, είναι ιστορικός. Δεν σημαίνει άνω και κάτω πάτωμα. ΔΕΝ υποψιάζει κανέναν ότι κάτι παραπάνω ξέρουν οι Σκοπιανοί και ο Νίμιτς;

Ὕμνοι εἰς τήν Θεοτόκον

Τὴν Θεοτόκον ἐν ὕμνοις μεγαλύνομεν 
Ἦχος πλ. α´. Χαίροις ἀσκητικῶν
Χαίροις εὐλογημένη ἁγνή, Γοργοϋπήκοε, Παντάνασσα, Δέσποινα, Πανάχραντε, Ἐλεοῦσα, Φανερωμένη σεμνή, Κεχαριτωμένη Πορταΐτισσα, σεπτὴ Ὁδηγήτρια, Προυσιώτισσα ἄφθορε, Γλυκοφιλοῦσα, Σπηλαιώτισσα πάνσεμνε, Διασώζουσα Θεοτόκε πανάσπιλε, ἄχραντε Παναγία μου, τοῦ Ὄρους Γερόντισσα καὶ τῆς Ἑλλάδος ἀπάσης ἐλπίς, χαρὰ καὶ ἐντρύφημα· Χριστὸν ἐκδυσώπει ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν δοθῆναι τὸ μέγα ἔλεος.

Ὅσιος Παΐσιος: “Χαιρόμαστε γιατί η Παναγία μας έβγαλε ασπροπρόσωπους”

Η Παναγία έφερε στον κόσμο την χαρά
–Γέροντα, μπορείτε να μας ψάλετε το Μεγαλυνάριο που είχατε γράψει για την Παναγία;
–Έλα να το ψάλουμε μαζί. «Εύρες πολλήν Χάριν παρά Θεού, Μήτερ του Δεσπότου, Μεγαλόχαρη, αληθώς, Κεχαριτωμένη, ως Γαβριήλ εβόα, Βασίλισσα Αγγέλων, φρούρει τους δούλους σου». Να σού πω τώρα και ένα δογματικό: Η Παναγία ήταν Κόρη και Μητέρα, Δούλη και Βασίλισσα, Βασίλισσα όλου του κόσμου. Χωράει στον νού του ανθρώπου αυτό; Και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι κάτι το υπερφυσικό, έξω της λογικής.
Εύχομαι η Παναγία να σού δώση την χαρά του Ευαγγελισμού και ο Άγγελος να σε ευλογήση, για να έχης πνευματική πρόοδο. Αμήν.

Θέλουν οι τούρκοι και την Λέσβο. Θα χάσουν και την ΠΟΛΗ

Φώτο από www.pentapostagma.gr
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ποιος άραγε θα φάει σύντομα  αυτή την τακουνιά - τσαρουχιά της φωτογραφίας; Τούρκοι και τοκογλύφοι έβαλαν διάγνωση «ο Έλληνας πέθανε» τώρα ορμάτε.
Αλλά όλοι αυτοί δεν γνώρισαν ποτέ τους το ΘΑΥΜΑ της Ψυχής, πάντα ήταν και παραμένουν ξενέρωτοι σαν διαχρονικοί δολοφόνοι είτε σαν στυγνοί Έμποροι των Εθνών πλιατσικολόγοι.