“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

☦ Στην ΠΑΝΑΓΙΑ την ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ στα αγέρωχα Κύθηρα, ένας παππούς: « πάρε αυτά τα αμάραντα να τα βάλλεις στην εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Καλοκαίρι του 2006 για Προσκύνημα στην ΠΑΝΑΓΙΑ την Μυρτιδιώτισσα. Με το που πατήσαμε το πόδι μας στα Κύθηρα αισθανθήκαμε μια ιερή ανατριχίλα.

Βηματίζαμε πάνω σε χώματα που ποτίστηκαν με μαρτυρικό αίμα πολλών Ορθοδόξων Χριστιανών σε διάφορες και επάλληλες ιστορικές περιόδους με καταστροφές – δηώσεις – γενοκτονίες και σκλαβοπάζαρα.

Κάτι μας ακολουθούσε, αλλά δεν θέλαμε να πούμε τίποτε στους άλλους συμπροσκυνητές μας για να μην φοβηθούν καθότι υπήρχαν και παιδιά. Ίσως να ήταν μάρτυρες άλλων εποχών αυτές οι σκιές.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αφού πήραμε τον δύσκολο δρόμο πάνω σε βραχώδεις απολήξεις ξεκινήσαμε κατευθείαν για την ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ των Κυθήρων.

Ο ιδρώτας έτρεχε ποτάμι, αλλά το τοπίο μας έδινε πλουσιοπάροχη αμοιβή με εικόνες και μυρωδιές.

☦«ο κακός χρόνος περνιέται ,ο κακός γείτονας όχι». Ούτε σκέψη , ούτε καν συζήτηση για την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών. ΟΧΙ στην επανάληψη της τραγωδίας…

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν σενάρια και υποθέσεις ότι έχει υπογράφει δήθεν συνυποσχετικό μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδος – τουρκίας για όρους έναρξης διαπραγματεύσεων που θα συμπεριλαμβάνουν και την τυχόν αποστρατικοποίηση (μερική ή ολική) των Ελληνικών νησιών του ΑΙΓΑΙΟΥ  με υποχώρηση της τουρκικής της στρατιάς του ΑΙΓΑΙΟΥ προς την Ανατολία.

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες στιγμές να διαχέονται τέτοιες πληροφορίες γιατί μόνο κακό κάνουν.

Και μόνο που το αναφέρουμε βδελυγμία αισθανόμαστε όλοι μας, ενώ έχουμε το προηγούμενο των τεκταινομένων της Ελληνικής χούντας που απέσυρε τον Ελληνική μεραρχία από την Κύπρο για να έχει το κεφάλι της ήσυχο και τις καρέκλες της και σε λίγα χρόνια ζήσαμε την  Κυπριακή τραγωδία.

☦15η ημέρα : δροσοσταλίδες δακρύων σχηματίζονται πέριξ της Οφθαλμικής κόγχης της ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, συγκρατούνται επ ολίγον και μετά ρέουν στο πρόσωπο του ΘΕΙΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ.

Αυτό γίνεται συνέχεια όλο το 24ωρο στην εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΙΑΣ στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του Βύρωνα.

Τα δάκρυα συγκεντρώνονται κάτωθεν του ξύλινου πλαισίου της εικόνας όπισθεν της  αεροστεγούς υάλινης προστατευτικής προθήκης.

Άξιον απορίας γιατί δεν στεγνώνουν την στιγμή που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές; Η απάντηση είναι ότι η ΠΑΝΑΓΙΑ κλαίει συνέχεια (ακόμη και όταν ο Ιερός Ναός είναι κλειστός)  και έτσι πάντα  όλο το 24ωρο υπάρχει λίμνη δακρύων.

☦ O Μοναχός που παρακάλεσε για έναν Άγγελο

Ένας Γέροντας είπε ότι υπήρχε κάποιος αναχωρητής, που κατοικούσε στην πιο βαθιά έρημο από αρκετά χρόνια κι είχε αποκτήσει χάρισμα διορατικό, ώστε να συναναστρέφεται με τους αγγέλους.

Και συνέβη το εξής: Δύο αδελφοί μοναχοί άκουσαν τα σχετικά μ΄ αυτόν και είχαν την επιθυμία να τον γνωρίσουν και να ωφεληθούν. Βγήκαν από τα κελιά τους και πήγαιναν προς αυτόν με εμπιστοσύνη στην καρδιά. Και αναζητούσαν τον δούλο του Θεού στην έρημο.

☦ Αὐτό πού γεύτηκες παιδί μου στήν προσευχή σου ἐκεῖνο τό βράδυ εἶναι ἡ ἐνέργεια τῆς Χάρης. Αὐτό γύρευε νά σοῦ τό δώσει πάλι ὁ Κύριος, ὅταν θελήσει.

Γνωρίζω ἕναν ἀδελφὸ ποὺ μία μέρα συνάντησε πολλοὺς πειρασμοὺς καὶ πέρασε ὅλη τὴν ἡμέρα ἐκείνη μὲ δάκρυα χωρὶς καθόλου νὰ γευτεῖ (τὴ χάρη).

Καθισμένος λοιπὸν σὲ μία πέτρα κατὰ τὴ Δύση τοῦ ἡλίου ἔβλεπε στὴν κορυφὴ τὸ Ναὸ τῆς Μεταμορφώσεως καὶ κλαίγοντας παρακαλοῦσε, λέγοντας μὲ πόνο:

Κύριε, καθὼς μεταμορφώθηκες στοὺς μαθητές Σου μεταμορφώσου καὶ στὴν ψυχή μου! Πάψε τὰ πάθη, εἰρήνευσε τὴν καρδιά μου! Δῶσε εὐχὴ στὸν εὐχόμενο καὶ κράτησε τὸν ἀκράτητο νοῦ μου!