“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

‘Άγιος Αγαθάγγελος: “Ἡ Ἑλλάς θά γίνει ἐκ νέου ἀπό τούς Τούρκους θέατρον λῃστειῶν καί καταστροφῶν. Οἱ κυβερνῆται καί ὁ λαός θά εὐρεθώσι ἐν στενοχωρῖᾳ μεγάλη. Ὁ ἐχθρός θά πρόχωρήσει μέχρι τῶν ἐξαμιλίων”

Θ.Π.: “…και πριν ο ήλιος εν τω ανατολικώ ζωδίω φανή...”, δηλαδή πριν από την εαρινή ισημερία η οποία είναι στις 20 Μαρτίου 2020...
Η προφητεία του Αγίου Αγαθαγγέλου (1276 μ.Χ.)
Ήκουσα φωνή υπό της Άρκτου ερχομένης, λεγούσης ούτω: Ρωσία, ξύπνησεν γε ουν εκ του ύπνου...

Προς εσέ ο λόγος του Αγγέλου και εν τη πρωία του ηλίου αμπλησθήσεται ελαίου η λάμπα σου και πρίν ο ήλιος φανή εν τω ανατολικώ ζωδίω, συ μεν εκμανής έση.

Ω φίλη, ιδού τα αριστοπολεμικά σου όργανα, πληρούσι τους αιθέρας μελωδίας.

Το δια κολλύβων θαύμα του Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος

Κατά το Α’ Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας εορτάζει ένα γεγονός που έλαβε χώρα γύρω στα μέσα του 4ου αιώνος, τον καιρό της βασιλείας του Ιουλιανού, ανιψιού του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Ο Ιουλιανός, ο επιλεγόμενος και παραβάτης ή αποστάτης, αν και ήταν χειροθετημένος αναγνώστης, μόλις ανέβηκε στο θρόνο των Ρωμαίων, αρνήθηκε το άγιο βάπτισμα. Άρχισε διωγμό κατά της Εκκλησίας, κρυφό αλλά και φανερό και προσπάθησε να επαναφέρει σε ισχύ την ειδωλολατρική θρησκεία. Γνωρίζοντας ότι οι χριστιανοί άρχιζαν τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, θέλησε να τους μολύνει. Διέταξε λοιπόν, κρυφά, όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.

Περί της συνεχούς Μεταλήψεως των Αχράντων Του Χριστού Μυστηρίων

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: όταν καλώς και αξίως μεταλαμβάνουν το ιερό και πανάγιο Σώμα του Κυρίου μας, αυτό γίνεται όπλο για όσους πολεμούνται...
Και επαναστροφή για όσους έχουν απομακρυνθεί από τον Θεό. Ενδυναμώνει τους ασθενείς, ευφραίνει τους υγιείς, θεραπεύει τις ασθένειες, διαφυλάσσει την υγεία.
Με τη Θεία Μετάληψη διορθωνόμαστε ευκολότερα και γινόμαστε περισσότερο μακρόθυμοι και υπομονετικοί στους πόνους και στις θλίψεις. Μας καθιστά περισσότερο θερμούς στην αγάπη, λεπτούς στη γνώση, πρόθυμους στην υπακοή, οξείς και γρήγορους στην ενέργεια των χαρισμάτων.

Α΄ Κυριακή τῶν Νηστειῶν-Ὀρθοδοξίας


Εικ. Εικονομάχοι στρατιώτες και η Παναγία η Πορταϊτισσα
Τὴν πρώτη Κυριακὴ τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία πανηγυρίζει τὸ θρίαμβο τῆς Ὀρθοδοξίας, τῆς ὀρθῆς πίστεως, ἡ ὁποία καταπάτησε ὅλες τίς αἱρέσεις καὶ στερεώθηκε γιά πάντα. Γι’ αὐτὸ ἡ Κυριακὴ αὐτὴ καλεῖται Κυριακὴ τῆς Ὀρθοδοξίας.
Οἱ αἱρέσεις φάνηκαν ἤδη ἀπαρχῆς τοῦ χριστιανισμοῦ. Οἱ ἴδιοι οἱ Ἀπόστολοι τοῦ Χριστοῦ προειδοποιοῦσαν τοὺς συγχρόνους τους, καὶ μαζὶ μ’αὐτοὺς καὶ ἐμᾶς, γιά τὸν κίνδυνο ἀπὸ τοὺς ψευδοδιδασκάλους.

Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ Τίκας για την Ευρώπη - Κυριακή της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: “Μωρέ με αυτούς θα ξεχάσουμε και τα γράμματα που ξέρουμε”

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Δεκαετία του 80 και η Μεταπολίτευση ερωτοτροπούσε δυναμικά με την τότε ΕΟΚ.
Το μήνυμα που περνούσε τότε ήταν «μπήκαμε στην ΕΟΚ και σωθήκαμε». Από ότι γνωρίσαμε εκ των υστέρων, ήταν ότι σώθηκαν οι τσέπες μερικών εις βάρος των πολλών.

Κυριακή της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ δεκαετία του 80 στην Μητρόπολη των Αθηνών.
Πολλές φορές είχαμε πάρει την ευχή του  τότε αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. κ Σεραφείμ Τίκα. Ως νέους μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το αυθόρμητον, το ανυπόκριτον και το ανεμπόδιστον του λόγου του ανδρός.

Η γιαγιά με τους Χαιρετισμούς…

Ήτανε Μεγάλη Σαρακοστή. Μα δε θυμάμαι του πότε… Τρίτοι Χαιρετισμοί. Στο μοναστήρι τους κάναμε αργά τους Χαιρετισμούς. Οι Παρασκευές της Σαρακοστής όπως και να το κάνεις είναι οι πιο χαρούμενες μέρες.
Στη μέση του ναού η εικόνα της Παναγιάς με τα κεριά της και τις κεντημένες ποδιές. Και το ᾽χαμε τυπικό κάθε φορά να βγάζουμε κι άλλη Παναγιά στο προσκυνητάρι να ακούσει τους Χαιρετισμούς. Τη μια το «‘Αξιον εστί» και μετά την Γλυκοφιλούσα και την Παναγία του Πάθους, εκείνη την εβδομάδα της Σταυροπροσκύνησης. Τούτες οι μικρές αλλαγές ομόρφαιναν τη ζωή.

Ο τελευταίος ΕΛΛΗΝΟ- τουρκικός ΠΟΛΕΜΟΣ πριν συμπληρωθούν 200 έτη από το 21, αιτία διάλυσης της τουρκίας και πως πρέπει να διαχειριστούμε τις ζωές μας

ΦΩΤΟ αντίγραφο της ιστορικής εικόνας της Παναγίας του ΤΙΧΒΙΝ (έργο του Ευαγγελιστή Λουκά το πρότυπο)   στον Ιερό Ναό της ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Υπάρχει μια Ρωσική παροιμία που λέει ότι  «ο Έλληνας είναι το δεξί χέρι του θεού!», ίσως για αυτό και ο Ρώσος θα γίνει εργαλείο του ΘΕΟΥ μέσα σε αυτά που θα γίνουν στην περιοχή μας. Μπορεί τα παρακάτω  να τα γράψαμε ακριβώς ένα χρόνο πριν, αλλά πλέον καθορίζουν δραματικά σήμερα  τις ζωές μας.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας.
«Τις ημεροχρονολογίες τις γνωρίζει μόνο ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ, αλλά  υπάρχουν ψυχές δικαίων  που μας προειδοποιούν « είστε τόσο κοντά που δεν το φαντάζεστε πόσο ξαφνικά θα γίνουν όλα»