“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Πατρίδα είναι ο Παύλος Μελάς

Δημήτρης Νατσιός , δάσκαλος-Κιλκίς 
Νυχτώνοντας ακούστηκε ένας πυροβολισμός και η φωνή του Παύλου: «στη μέση με πήρε παιδιά». Μπήκε στο σπίτι και φώναξε τον καπετάν Πύρζα. Ο Νίκος Πύρζας έτρεξε κοντά του. Ο Παύλος έβγαλε από το λαιμό του τον σταυρό που φορούσε πάντοτε και του λέει: «το σταυρό να τον δώσεις στη γυναίκα μου. Και το ντουφέκι του Μίκη. Και να τους πείς ότι έκαμα το καθήκον μου...». Και ζήτησε να τον σκοτώσουν τα παλικάρια του για να μην τον βρούνε οι Τούρκοι ζωντανό. Σε λίγο όμως ξεψύχησε. Ήταν Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 1904.

Το Ευαγγέλιο και ο Απόστολος της Κυριακής 14 Οκτωβρίου 2018: η παραβολή του Σπορέως

Καρποφορία τοῦ Θείου Λόγου

Εὐαγγελικὸ ἀνάγνωσμα Κυριακῆς 14 Ὀκτωβρίου 2018, Δ΄ Λουκᾶ, τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Ζ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου (Λουκ. η΄ 5-15)
Εἶπεν ὁ Κύριος τὴν παραβολὴν ταύτην· ἐξῆλθεν ὁ σπείρων τοῦ σπεῖραι τὸν σπόρον αὐτοῦ. καὶ ἐν τῷ σπείρειν αὐτὸν ὃ μὲν ἔπεσε παρὰ τὴν ὁδόν, καὶ κατεπατήθη, καὶ τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ κατέφαγεν αὐτό· καὶ ἕτερον ἔπεσεν ἐπὶ τὴν πέτραν, καὶ φυὲν ἐξηράνθη διὰ τὸ μὴ ἔχειν ἰκμάδα· καὶ ἕτερον ἔπεσεν ἐν μέσῳ τῶν ἀκανθῶν, καὶ συμφυεῖσαι αἱ ἄκανθαι ἀπέπνιξαν αὐτό· καὶ ἕτερον ἔπεσεν εἰς τὴν γῆν τὴν ἀγαθήν, καὶ φυὲν ἐποίησε καρπὸν ἑκατονταπλασίονα.

Με υβριδικό πόλεμο «καταλαμβάνεται» ο γεωπολιτικός άξονας Δυτ. Θράκης – Μακεδονίας;

Φωτογραφία: Proininews
Καλά δεν βλέπετε, δεν ακούτε , δεν νοιώθετε τι έρχεται; Προσομοίωση ασύμμετρης επίθεσης και παρακώλυσης συγκοινωνιών από διακινητές δουλεμπόρους (βλ. Αλβανούς – Βουλγάρους- Σκοπιανούς λέει η επικαιρότητα) του Εθνικού οδικού  δικτύου, κεντρικού και επαρχιακού στην Δυτ. Θράκη – Μακεδονία;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μόλις ξεκίνησε το ονοματολογικό με τα Σκόπια άλλαξε και ο προσανατολισμός των προσφυγιών ροών.  Μετά τα νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ αρχίζει και βουλιάζει η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ της Μοναδικής  και Ελληνικής Μακεδονίας