“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Φαβορί ο Πούτιν στις αυριανές εκλογές

Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στη Ρωσία, και από το πρωί της Κυριακής, οι Ρώσοι καλούνται να ψηφίσουν στις κάλπες τον διάδοχο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ως Πρόεδρο.  Σύμφωνα με τα προγνωστικά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο επικρατέστερος να επιστρέψει στο Κρεμλίνο, μετά από την τελευταία του εκλογή το 2004. Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά του να φτάνουν στο 60%.  Μαζί με τον Πούτιν αναμετρούνται και άλλοι τέσσερις υποψήφιοι. Ο ίδιος δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, ακόμα και στις μεγάλες πόλεις και στη μεσαία τάξη που αποτελεί τον πυρήνα των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Σύνθημά του, όπως αναφέρει, είναι «μια νέα μάχη για τη Ρωσία». Στην πρώτη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές, μετά τον Μπόρις Γέλτσιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός συγκέντρωσε ποσοστό 53%. Επανεξελέγη θριαμβευτικά το 2004 με 71% των ψήφων.  Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που σημειώνουν ότι αν και η νίκη του Πούτιν φαίνεται εύκολη, αυτή η θητεία του θα είναι δυσκολότερη, λόγω και της διεθνούς συγκυρίας. «Το κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου μπορεί να μην απειλεί ακόμα την εξουσία του Πούτιν, όμως αποτελεί σύμπτωμα μιας όλο και πιο ασταθούς Ρωσίας» επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Εξωτερική Πολιτική, που πρόσκειται στην Ε.Ε.

Η Άγκυρα ετοιμάζει θερμό επεισόδιο!

1.      Η Τουρκία ανεβάζει την ένταση, ενώ η τρόικα «καταστέλλει» άμυνα και διπλωματία.
2. Τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη μόνο κατά περίπτωση απογειώνονται για να αναχαιτίσουν ή για να εμπλακούν με τουρκικά πολεμικά.
3.      Κορυφαίοι παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας εκφράζουν προς τις πολιτικές ηγεσίες τους έντονο προ­βληματισμό για τις κινήσεις της Τουρκίας
4.      Η επαναφορά της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά προβλη­ματίζουν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Γράφει ο Σωτήρης Σιδέρης
Με έκδηλη αμηχανία αρ­μόδιοι κυβερνητικοί και διπλωματικοί παράγο­ντες στην Αθήνα παρακολουθούν την ποσοτική και ποιο­τική κλιμάκωση των στρατιωτικών και διπλωματικών πιέσεων της Τουρκίας προς την Ελλάδα, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι... πολύ δύσκολοι για τις διμε­ρείς σχέσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τους τελευταίους μήνες η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι κάτι παραπάνω από προκλητική, θα 'λεγε κανείς ότι η Άγκυρα προπαρασκευάζει σκηνικό έντασης, με την Πολεμική της Αεροπορία να κάνει συχνές επικίνδυνες και φυσικά, παράνομες από κάθε άποψη εικονικές προσβολές νησιών – συγκεκριμένα, αναφέρονται το Αγαθονήσι το Φαρμακονήσι, οι Καλόγεροι και τα Αντίψαρα ως μέσον πίεσης στην Ελλάδα και σε μια «νεκρή» δι­πλωματικά περίοδο. Αν το σκηνικό έντασης συνεχιστεί είναι θέμα χρόνου να επισημοποιηθούν οι διεκ­δικήσεις καθώς πολλά επιμέρους γεγονότα συνθέτουν μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα σε στρατιωτι­κό και διπλωματικό πεδίο. Κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγο­ντες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας εκφράζουν προς τις πολιτικές ηγεσίες τους έντονο προβληματισμό για τις κι­νήσεις της Άγκυρας τους επόμενους μήνες καθώς στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο η κατάσταση οξύνεται συνεχώς. Παράλληλα με αγωνία πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες μελετούν πιθανές επιπτώσεις του Κυπριακού κι ενώ ο ΟΗΕ προετοιμάζει νέα διεθνή διάσκεψη την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Πριν από μερικές ημέρες η Τουρκία διατύπωσε και πάλι απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπό το πρίσμα αυτό, αναμένουμε νέο κύκλο έντα­σης στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που ολόκληρη η περιοχή βράζει κυριολεκτικά τόσο με την κρίση στη Συρία όσο και με πολεμικές απειλές που εκτοξεύουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά του Ιράν.

Θα γίνουν τελικά εκλογές ή μήπως...;

Δεν πρέπει να ξαφνιαστούμε, εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου ενεργοποιήσει νόμους της χούντας. Άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ φαίνεται πως παίρνει η Ελλάδα και αυτό αφορά στην προκήρυξη εκλογών, η οποία γίνεται ανεπίσημα 2 μήνες πριν από την ημερομηνία πραγματοποίησής τους, σύμφωνα με τις φήμες των παπαγαλοειδών ΜΜΕ. Το ζήτημα και η μεγάλη ερώτηση είναι: Θα γίνουν τελικά εκλογές ή απλά προκηρύσσονται για να «εκτονωθούν οι πολίτες» (όπως αρέσκεται να λέει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς) και να ξεπεραστεί το μεγάλο εμπόδιο της κυβέρνησης, που ονομάζεται 25η Μαρτίου; Θα γίνουν οι εκλογές ή θα υπάρξει κάποιο «γεγονός» που θα «εξαναγκάσει» την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου τις αναβάλλει; Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Έλληνες πολίτες που πιστεύουν ακράδαντα πως η εκλογολογία αποτελεί όπλο αποπροσανατολισμού και δεν πιστεύουν πως η τρόικα θα επιτρέψει την πτώση μίας κυβέρνησης στην οποία ασκεί απόλυτο έλεγχο. Οι εκλογές, εάν γίνουν, είναι απολύτως βέβαιο πως θα συνθλίψουν την κυβέρνηση του τραπεζοϋπαλλήλου Λουκά Παπαδήμου, ενώ θα αλλάξουν ριζικά και τον πολιτικό χάρτη, στέλνοντας τα «κόμματα εξουσίας» οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο (ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σοβαρή πιθανότητα πολιτικής εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ).

Πούτιν: «Καμικάζι ο Παπαδήμος και ο Μόντι»

Λουκάς Παπαδήμος και Μάριο Μόντι είναι... καμικάζι γιατί έχουν αναλάβει δύσκολες αποστολές σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο Ρώσος πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στους διευθυντές κορυφαίων εφημερίδων του κόσμου. Και όταν ρωτήθηκε για τον Μάριο Μόντι και το πως σχολιάζει τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης της Ιταλίας, μετά την υποχρεωτική αποχώρηση του «φίλου» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συνέκρινε την κατάσταση στην Ιταλία με την Ελλάδα. «Έχει μπροστά του μια.....πολύ δύσκολη αποστολή. Νομίζω ότι τα κάνει όλα σωστά και κινείται σε απολύτως ορθή κατεύθυνση. Όμως είναι ένα περίπλοκο έργο, ουσιαστικά έχετε έναν "καμικάζι" πρωθυπουργό. Αυτοί οι στόχοι, τους οποίους έχει θέσει η εν ενεργεία κυβέρνηση στην Ελλάδα, είτε στην Ιταλία (στην Ιταλία βέβαια η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και πάλι τα προβλήματα είναι πολλά) μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από ανθρώπους, που δεν έχουν προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες για το μέλλον. Πρέπει να είναι μάλιστα υπεύθυνοι άνθρωποι, που αγαπούν τη χώρα τους και να είναι καλοί επαγγελματίες», είπε.

Επίσκεψη Α. Νταβούτογλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας θα επισκεφθεί την έδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας και θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ΄ όλα ο κόσμος και ιδιαίτερα η περιοχή, είναι η αρμονία, η βούληση για συμβίωση και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων» είπε ο Α. Νταβούτογλου και σημείωσε ότι «υπάρχουν ορισμένες ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή». Οι δηλώσεις Νταβούτογλου προκαλούν ερωτηματικά για το ποια μπορεί να είναι τα διεθνούς ενδιαφέροντος ζητήματα τα οποία επιθυμεί να συζητήσει η 'Αγκυρα με τον οικουμενικό πατριάρχη και την ηγεσία των υπόλοιπων μη μουσουλμάνων. Μέχρι στιγμής πάντως το μοναδικό ζήτημα στη Μέση Ανατολή που αφενός είναι καυτό για την 'Αγκυρα και αφετέρου σχετίζεται μεταξύ άλλων και με μη μουσουλμάνους, είναι η υπόθεση της Συρίας.

Κυριακή της Ὀρθοδοξίας

Γράφει ὁ Ἀρχ. π. Ἰωήλ Κωνστάνταρος
Κάθε φορᾶ πού στους Ἱερούς μας Ναούς ἑορτάζουμε τήν Κυριακή της Ὀρθοδοξίας, τήν νίκη δηλαδή τῆς Ἐκκλησίας μας ἐναντίον τῶν ποικίλων ἐχθρῶν της, ρίγη συγκινήσεως διαπερνοῦν τό κορμί μας. Καί τοῦτο, ὄχι μόνο διότι ἡ Ἐκκλησία βγῆκε νικήτρια ἐναντίον τῶν ἐχθρῶν της στό παρελθόν, ἀλλά καί διότι αὐτή ἡ ἡρωική καί νικηφόρα πορεία της, θά συνεχιστεῖ ἕως τό τέλος τῶν αἰώνων! Βεβαίως, τό ἱστορικό γεγονός πού ἑορτάζουμε τήν Ἅ΄ Κυριακή τῶν Νηστειῶν, εἶναι ἡ «ἀνάμνησις τῆς ἀναστηλώσεως τῶν Ἁγίων καί Σεπτῶν Εἰκόνων, γενομένης παρά τῶν ἀειμνήστων αὐτοκρατόρων Κῶν/πόλεως Μιχαήλ τοῦ Γ΄ καί τῆς μητρός αὐτοῦ Θεοδώρας, ἐπί τῆς πατριαρχείας τοῦ Ἁγίου καί Ὁμολογητού Μεθοδίου». Ὁμολογουμένως, θά χρειάζονταν σελίδες ὁλόκληρες γιά νά περιγραφεῖ ἡ ὅλη διαμάχη καί ἡ ἐξέλιξη τῆς εἰκονομαχίας καί τῆς τελικῆς νίκης τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

Να γιατί κατασκευάζουν καταφύγια και αποθηκεύουν σπόρους !

Μια ανησυχητική έκθεση που εκπονήθηκε από τον Viktor Seleznyov, διευθυντή του τμήματος της Σιβηρίας του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, (SB RAS), σχετικά με τον σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε την Δημοκρατία της Tyva στην ρωσική ανατολική Σιβηρία, προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αναμένεται ένταση της σεισμικής δραστηριότητας  εντός των προσεχών εβδομάδων και ότι η δραστηριότητα αυτή αποτελεί μέρος ενός ολοένα και αυξανόμενου σώματος αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν μια "ταχεία" μετατόπιση των μαγνητικών πόλων της Γης. Ο διευθυντής Seleznyov και άλλοι επιστήμονες της SB RAS, ανησυχούν όλο και περισσότερο για αυτή την περιοχή, μετά τις "μυστηριώδεις εκρήξεις" στις 9 και 12 Φεβρουαρίου στην Περιφέρεια Kemerovo, που θυμίζουν το Συμβάν της Tunguska, στις 30 Ιουνίου του 1908, που παραμένει η μεγαλύτερη έκρηξη αυτού του τύπου στη σύγχρονη εποχή, και που για πάνω από έναν αιώνα δεν έχει ακόμη εξηγηθεί πλήρως. Η "κοινή σύνδεση" μεταξύ αυτών των μυστηριωδών εκρήξεων και της αύξησης των σεισμικών γεγονότων στη Σιβηρία, όπως αναφέρει η έκθεση, οφείλεται στην ταχεία μετατόπιση του μαγνητικού Βόρειου Πόλου της Γης, που έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, και στη δεκαετία του 1990 "ανέπτυξε ταχύτητα", μετατοπιζόμενος βόρεια-βορειοδυτικά προς τον Αρκτικό Ωκεανό περισσότερα από 55 χιλιόμετρα ανά έτος.

ΑΥΡΙΑΝΗ:ΜΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Εντός του έτους το πρώτο γεωτρύπανο σε Ιόνιο Πέλαγος και Κρήτη

Οκτώ εταιρείες υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για έρευνες πετρελαίου στη Νότια Κρήτη και το Ιόνιο Πέλαγος. Η συμμετοχή στον ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή, η αίτηση που είχε κάνει η ισραηλινή εταιρεία Delek να βάλει γεωτρύπανο σε περιοχή νότια της Κρήτης στα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, σε περιοχή που δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα ΑΟΖ, δεν έχει λάβει απάντηση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις έρευνες προοιωνίζεται ισχυρό ενδιαφέρον για το επόμενο στάδιο των γεωτρήσεων. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό θα χρηματοδοτήσουν με δικά τους κεφάλαια τις έρευνες, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη τους θα προέλθουν από την πώληση των αποτελεσμάτων των ερευνών σε πετρελαϊκές εταιρείες, που θα προχωρήσουν σε εξόρυξη.

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΡΑΓΕ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ;

Άγριο γιουχάισμα στον Παπακωνσταντίνου

Σήμερα στις 2-3-2012 ο Παπακωνσταντίνου θέλησε να δώσει συνέντευξη στην TV100 με φόντο τον εσωτερικό χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, αλλά η συνέντευξη διακόπηκε στα πρώτα μόλις λεπτά από τις έντονες αποδοκιμασίες των εργαζομένων του Δήμου.

Το βίντεο είναι από τον χρήστη Mariazachs 

Έρχεται ο Αρμαγεδδών των ανέργων

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Η βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί - ο Αρμαγεδδών των ανέργων έρχεται και τίποτα δεν θα μείνει όρθιο στο πέρασμά του. Στους νέους μέχρι 25 ετών το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 48,1% που σημαίνει ότι οι μισοί σχεδόν νέοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους και είναι αναγκασμένοι να παρατείνουν ... την παιδική τους ηλικία μένοντας με τους γονείς τους. Φυσικά δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια. Να σχεδιάσουν τη ζωή τους, Να ελπίζουν. Μία κόλαση στα πιο ωραία χρόνια. Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι άνεργοι την Ελλάδα. Άνθρωποι γεμάτοι φλόγα που έχουν οδηγηθεί στην απόγνωση. Και η απόγνωση νομοτελειακά οδηγεί τους νέους ανθρώπους στην έκρηξη, στον ξεσηκωμό, στο ξήλωμα των πάντων, αφού έτσι κι αλλιώς ήδη δεν έχουν να χάσουν τίποτα σε ένα γενικό χάος. Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μία πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας που όταν εκραγεί δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Ο Δεκέμβρης του 2008 στην Αθήνα και τα τελευταία γεγονότα με το κάψιμο των κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας θα μοιάζει με παιδικό πάρτι όταν ξεσπάσει ο Αρμαγεδδών των ανέργων. Φοβάμαι ότι το φυτίλι της βόμβας έχει ανάψει. Κι αντί να συζητάνε για PSI, CDS, CAC και πονηρές λύσεις για τη σωτηρία των τραπεζών – καρχαριών, ας κάτσουν τώρα να βρουν αμέσως πώς θα δοθεί δουλειά στους άνεργους νέους.
Γιατί ήδη ακούγεται το σάλπισμα των αγγέλων της καταστροφής.

Επιστροφή στη δραχμή προτείνει ο διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Βιέννης

H χρεοκοπία θα ήταν καλή για τους Έλληνες, υποστηρίζει ο Μίχαελ Μπουλ, επισημαίνοντας πως δεν απομένει στην Ελλάδα παρά μόνον μια έξοδός της από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.
 Σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Εστεράιχ», ο διευθυντής του Χρηματιστηρίου Βιέννης, Μίχαελ Μπουλ, υποστηρίζει τη θέση πως «η χρεοκοπία θα ήταν καλή για τους Έλληνες», άποψη που υιοθετεί και ως τίτλο η εν λόγω εφημερίδα. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει είναι η πτώχευσή της και το ίδιο θεωρεί ο κ. Μπουλ ότι πρέπει να ισχύσει και για την Ελλάδα. Ο ίδιος σημειώνει πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα για χώρες που χρεοκόπησαν και κατόπιν μπόρεσαν να ανακάμψουν, όμως, όπως λέει, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό μέσα στην ευρωζώνη και για το λόγο αυτό δεν απομένει στην Ελλάδα παρά μόνον μια έξοδός της από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Κατά την άποψη του κ. Μπουλ, μετά θα είναι δυνατή μια υποτίμηση του νομίσματος και η χώρα θα έχει μια πραγματική ευκαιρία «να σταθεί και πάλι στα πόδια της».