“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

☦ Η Πορταΐτισσα λούζεται στον αρσανά της Ιβήρων

Ήτανε μεσημέρι κι η Παναγιά

βαρέθηκε να φυλάει

την πόρτα και τ’ αβγά

Έφαγε μούρα στο καλντερίμι

και κοκκίνισαν τα χείλη της

Ήπιε νερό στη φιάλη

και δρόσισαν τα χείλη της.

☦ Δεκαπενταύγουστος του 1940

Ω, Εσύ των Ουρανών η πλατυτέρα,

που αγκάλιασες τα έθνη και τους λαούς,

των λαών και των εθνών η θεία Μητέρα,

π’ όλους της γης ξεχείλισες τους ναούς.

Μάνα, π’ αγνάντια μου είσαι ως θερισμένη

απ’ αστάχυα χλωμότατη πλαγιά,

κ’ είσαι κ’ η Ελλάδα, κ’ είσαι η Κοιμωμένη

με σταυρωτά τα χέρια Παναγιά·

☦ Κάποιος, κάπου, κάποτε πήγε για επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Επίσκεψη και όχι προσκύνημα!

Σχεδίαζε να παραμείνει στον Άθωνα έξι μέρες, μόλις όμως γνώρισε από κοντά τη μοναστική ζωή των αγιορειτών μοναχών άλλαξε γνώμη και δεν έβλεπε την ώρα να επιστρέψει στον πολιτισμό, όπως ο ίδιος το έθετε και το διαλαλούσε με μεγάλο θράσος…

Έφτασε στην Ι. Μονή Σταυρονικήτα, η οποία θα ήταν και ο τελευταίος σταθμός της αρχικά εξαήμερης εν τέλει τριήμερης περιήγησής του. Μάλιστα, κορόιδευε την παρέα του, διότι, όπως έλεγε, έβλεπαν τα πράγματα διαφορετικά και όχι όπως εκείνος, που μέτραγε τις ώρες για να βγει στον έξω κόσμο και επιτέλους να ελευθερωθεί…

☦ Ο Πατήρ Αρσένιος χρήματα φυσικά δεν δεχόταν ποτέ, ούτε και έπιανε στα χέρια του. Συνήθιζε να λέγη: «Η πίστη μας δεν πουλιέται».

Επί παραδείγματι:

Πήγαν κάποτε από τις Τσαχιρούδες μία Τουρκάλα νεόνυμφη δαιμονισμένη, με αλυσίδες δεμένη, στον Χατζεφεντή, για να την διαβάση.

Επειδή ήταν έγκλειστος εκείνη την ημέρα, οι συγγενείς της βασανισμένης ψυχής παρακάλεσαν τους επιτρόπους να μεσολαβήσουν, για να τους δεχθή, διότι, παρόλο που την είχαν και δεμένη, δεν μπορούσαν και πάλι να την συγκρατήσουν.

☦ Λυπήσου Κύριε τούτη τη γενιά...

Λυπήσου τη γενιά μας, Κύριε, τούτη τη δυστυχή γενιά την οργισμένη. Τα πρώτα φώτα πού είδαν τα μάτια μας ήτανε λάμψεις όπλων φονικών.

Οί πρώτοι ήχοι πού άκουσαν τ' αυτιά μας ήτανε τρομαγμένα ουρλιαχτά, βροντές καί θρήνοι. Το πρώτο μας λίκνο το στρώσανε μέσα σ' ένα σκοτεινό καταφύγιο. Ή πρώτη δροσιά πού μας ράντισε ήτανε δάκρυ.

Μαζί με το γάλα της μάνας ρουφούσαμε τ' αλαφιασμένο γοργοχτύπι της καρδίας της.

☦ Συζήτηση με ένα γέροντα στο Άγιο Όρος

- Γέροντα τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Φλέγεται όλη η Ελλάδα .

- Πάλι καλά που δεν είναι η Εμακ εκεί να κολλήσει κορωνοϊό παιδάκι μου. Θα σου πω κάτι και να το θυμάσαι. Το 2022 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2021. Υπάρχουν πνευματικοί νόμοι και λειτουργούν!

apantaortodoxias

☦ “Δεν υπάρχει άτομο στη γη που θα μπορούσε να εξηγήσει πλήρως τι είναι αγάπη. Στη γη, δεν θα το καταλάβεις ποτέ.” Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός και Ομολογητής

☦ ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ κάνει ότι θέλει - χιονίζει μέσα στο καλοκαίρι στα ημιορεινά στην Αιτωλοκαρνανία - ΑΥΤΟ για τις φωτιές και τις ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ

Ήταν καλοκαίρι του 19ου αιώνα και στην μονή στα Ρέθα στα βορειοδυτικά της Αιτωλοακαρνανίας την περικυκλώνει τουρκική στρατιά προκειμένου να την κάψει, ίσως ως αντίποινα, ίσως για να φοβίσει τους Έλληνες, ίσως...για κάτι που δεν διέσωσε η ιστορία μιας και αυτό επισκιάστηκε από το υπέρλογο που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.