“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

☦Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης, ο σύγχρονος γέροντας της Εύβοιας

Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου*

Ο άγιος Ιάκωβος εγεννήθη το 1920 στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, εις το Λιβίσι της Μάκρης, απέναντι από τη γειτονική μας νήσο Ρόδο.

Ένεκεν αυτής της γειτονίας ένιωθε πάντοτε μια ιδιαίτερη αγάπη για την Κύπρο. Η μάνα του Θεοδώρα, όταν ήθελε να παρακαλέσει την Παναγία, εγύριζε κατά τα βουνά του Κύκκου και φώναζε: «Παναγία του Κύκκου μου. Φύλαγε τα παιδιά του κόσμου και τα δικά μου». Αυτή τη σχέση της μάνας του με την Παναγία του Κύκκου, με την Κύπρο, θα την κληρονομήσει ο γέροντας μαζί με όλη τη μικρασιατική παράδοση και θα τη μεταφέρει πρόσφυγας το 1922 στη βόρεια Εύβοια.

☦Η Μικρασιατική γη γεννάει ΑΓΙΟΥΣ και θέλει το συντομότερο να τους μνημονεύουμε ΕΛΕΥΘΕΡΑ και σε αυτήν.

Πολύ σύντομα ο ΑΓΙΟΣ θα μνημονεύεται και στην γενέτειρα του στο Λιβίσι της Μ. Ασίας. (φώτο-ο ΟΣΙΟΣ  ΙΑΚΩΒΟΣ έμπροσθέν του ερειπωμένου  Ιερού Ναού των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ στην γενέτειρα του)

Ας μην μας σκιάζουν οι  πρωτόγνωρες σημερινές  δυσκολίες. Ο πονηρός λυσσάει γιατί ξέρει σε γενικές γραμμές τι έρχεται, για αυτό και σπαταλάει όλα τα πολεμοφόδια του στην μάχη εναντίων μας.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Μετά την Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη η Μικρά Ασία από φάντασμα ξαναζωντανεύει για ΛΕΥΤΕΡΙΑ. Ρωτούν και ξαναρωτούν γιατί τέλος πάντων αυτή η Ελλάδα δεν πεθαίνει; Και δεν γνωρίζουν τον απλό λόγο, ότι η Ελλάδα κυοφορεί εν δυνάμει ΑΓΙΟΥΣ.

☦ Εισόδια της Θεοτόκου. Η καλογερική της Παναγίας

Αυτήν την γιορτή στο Άγιο Όρος οι πατέρες μου την ονομάζουν «η καλογερική της Παναγίας».

Ο Γερο Γελάσιος πολύ την αγαπούσε και έλεγε ότι ο παπαΘανάσης, ο Γέροντάς του, ο άγιος ηγούμενος της Γρηγορίου την τιμούσε πάρα πολύ. Και μία φορά, μία τέτοια ημέρα, ο γεροΓελάσιος, είδε τον Γέροντά μου να συλλειτουργεί με τον Άγιο Ιάκωβο, τον Αδελφόθεο. Αυτόν που διέσωσε και την σχετική παράδοση.