“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Οι Μακαρισμοί του Κυρίου και ο χαρισματικός τρόπος ζωής των χριστιανών

Μιχαήλ Χούλη, Θεολόγου
Σύμφωνα με τους κοσμικά σκεπτόμενους, οι πλούσιοι, οι εξωτερικά όμορφοι, οι δυνατοί, οι σπουδαίοι, οι διανοούμενοι, οι υγιείς, οι φημισμένοι, οι κατέχοντες, είναι και οι εξέχοντες σε μια κοινωνία και οι πιο ευτυχισμένοι. Ο Χριστός όμως αντιστρέφει τους όρους στη διδασκαλία Του, και καλοτυχίζει όχι τους μορφωμένους, δυνατούς, ευτυχισμένους, πλούσιους, δοξασμένους, υγιείς κ.λπ., αλλά τους αρρώστους, τους θλιμμένους, τους διωγμένους, τους πτωχούς, τους περιθωριακούς, τους μικρούς και ασήμαντους. Στους ΜΑΚΑΡΙΣΜΟΥΣ (Ματθ. 5,3-16/ Λουκ. 6, 20-26), που αποτελούν τον καταστατικό χάρτη της αγιοπνευματικής ζωής, άξιοι για τον παράδεισο είναι:

Θα έρθει η Παναγία στην απολογία μας ενώπιον του φοβερού βήματος του Χριστού, και θα σταθεί συνήγορος.

Ενθυμούμαι μία θεία η οποία είχε την καλή διάθεση να πλένει τους κεκοιμημένους και τους νεκρούς, και ακόμα και αυτούς τους ζητιάνους τους εγκαταλελειμμένους σε οποιοδήποτε μέρος της πόλεως, αρκεί να την φώναζαν.
Μέσω του συζύγου της, ήξερε ορισμένες φορές, και αντιλαμβανόταν τον θάνατον αυτών των ανθρώπων, τους έπλενε, τους καθάριζε, τους ετοίμαζε, έτοιμοι για να τους κηδέψουν την επομένη μέρα.
Ξέρετε κάποτε μου είπε ένα μυστικό της. – Έχει κοιμηθεί τώρα αυτή. Δεν πρόκειται να μας ακούσει, ούτε και να υπερηφανευτεί γι’ αυτό που θα πούμε.

Οι Ρώσοι προσκυνητές δεν θα μπορούν να εξομολογούνται, ούτε να μεταλαμβάνουν στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Δόθηκε εντολή από την Μόσχα.

Δεν πέρασαν ούτε λίγα 24 ωρα μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως και ξεκίνησε ο πραγματικός πόλεμος. Τελικά αυτό που συνέβη δεν είναι κάτι απλό, είναι πολύ επώδυνο για την Παγκόσμια Ορθοδοξία.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Οι Ρώσοι προσκυνητές δεν θα μπορούν να εξομολογούνται, ούτε να μεταλαμβάνουν στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Δόθηκε εντολή από την Μόσχα.
«Γραφείο Ρεπορτάζ: Romfea.gr Σύγχυση έχει προκαλέσει στους Ρώσους προσκυνητές του Αγίου Όρους η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας, όπου διέκοψε εντελώς την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η Romfea.gr επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέα Ίγκορ Γιακιμτσούκ σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.