“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός"

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Πεντηκοστή (Γενέθλιος της Εκκλησίας ημέρα)

του Κωνστανίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου
Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ: Οι Ιουδαίοι κατά την περίοδο της Π. Διαθήκης γιόρταζαν την Πεντηκοστή, ή εορτή των εβδομάδων (7 επί 7), που ονομαζόταν ακόμη “εορτή θερισμού των πρωτογεννημάτων” (Εξ. κγ΄16). Κατά τη γιορτή προσφέρονταν στο Θεό θυσίες πρωτογεννημάτων (καρπών σιτηρών, οικιακών ζώων). Επίσης, κατά παράδοση, ο Δεκάλογος δόθηκε στο Μωυσή την 50η μέρα μετά το ιουδαϊκό Πάσχα. Κατ' αντιστοιχία, όπως κατά την εβραϊκή Πεντηκοστή, εκφράζονταν ευχαριστίες για τα πρωτογεννήματα, έτσι για την χριστιανική Πεντηκοστή εκφράζονται ευχαριστίες για “τας απαρχάς του Πνεύματος”.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Θ.Π.: ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΤ' ΑΥΤΗΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΝΗΣΕ ΑΠΟ ΥΜΝΟΛΟΓΟ ΕΙΔΙΚΗ ΙΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΣΧΟΛΙΟ: ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΠΟΛΙΤΗΣ;) - ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ» ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ....


ΜΗΝΥΜΑ
του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
Αθηνών και πάσης Ελλάδος
κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2017)
Ερχόμαστε και αυτή την χρονιά να θυμηθούμε το Περιβάλλον σε μία ημέρα που τελικά καθιερώθηκε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, συμβατικά. Διότι οι εορτές και οι επέτειοι σημαίνουν ή εξυπονοούν ότι συνειδητοποιούμε το περιεχόμενο που ειδικά δόθηκε στην ημέρα που τιμούμε και ανανεώνουμε τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας που συνδέονται με αυτήν. Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στο οικολογικό πρόβλημα, τις παραμέτρους και τον αποφασιστικό τρόπο αντιμετώπισής του.

Παμπελοποννησιακή σύναξη ενάντια στην κάρτα στου πολίτη και τον Οικουμενισμό

Αίγιο 11 Ιουνίου Κυριακή των Αγίων Πάντων στις 6 το απόγευμα
«Πολύκεντρο» Συνεδριακό Κέντρο –κάτωθεν ιερού προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής –Λιμάνι Αιγίου
Έπειτα από την πολύ επιτυχημένη διορθόδοξη ημερίδα καταδίκης της ψευδοσυνόδου της Κρήτης , που έγινε στις 4 Απριλίου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης , ακολουθεί για πρώτη φορά για την Νότια Ελλάδα μία αντίστοιχη εκδήλωση με επιλογή μιας ιστορικής πόλης του Αιγίου, στα διοικητικά όρια μιας επίσης ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας .

Πάτερ ἡμῶν...

Ἑρμηνεία στὴν Κυριακὴ Προσευχή

Ἀρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης
Διάλεξα ἕνα κομμάτι ἀπό τό Εὐαγγέλιο, ἀπό τήν Ἁγία Γραφή, καί ἰδιαίτερα τό «Πάτερ ἡμῶν», γιατί νομίζω εἶναι ἡ πιό χαρακτηριστική προσευχή, ἐφ᾿ ὅσον εἶναι «Κυριακή» προσευχή, ἡ προσευχή ποὺ μᾶς ἔδωσε ὁ Κύριος.
Καί νομίζω ὅτι ὁ Κύριος μᾶς δίδαξε τήν προσευχή πού Ἐκεῖνος ἔκανε, μᾶς ἔδωσε τή ζωή πού Ἐκεῖνος ἔζησε καί μᾶς δίδαξε τὸν ἴδιο τὸν ἑαυτόν Του· κι αὐτό εἶναι ἡ ἀλήθεια τοῦἸησοῦ Χριστοῦ. Καί ὅπως μᾶς εἶπε ἄλλη φορά «Ἐγώ εἰμί ἡ ἄμπελος, ὑμεῖς τά κλήματα» (Ἰω. ιε´ 5)· ὅπως ἡ σχέση τοῦ κλήματος καί τῆς ἀμπέλου εἶναι μιά σχέση ὀργανική καί ἀθόρυβα προχωρᾶ ὁ χυμός τῆς ἀμπέλου πρός τά κλήματα, ἔτσι καί ὁ Κύριος μᾶς ἔδωσε ὅλη τήν ὕπαρξή Του, ὁπότε, μέσα στήν προσευχή αὐτή - ἄν τήν κάνουμε συνειδητά καί ἄν τήν ζοῦμε - νομίζω ὅτι ζοῦμε ἐν Χριστῶ Ἰησοῦ.

Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ

Πεντήκοντα ἡμέρας μετά τό Πάσχα ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τήν Πεντηκοστήν εἰς ἀνάμνησιν τῆς ἐπιφοιτήσεως τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἐπί τούς ἁγίους Μαθητάς τοῦ Κυρίου. Ἡ ἐπιφοίτησις αὐτή ἔγινε τήν ἡμέραν πού οἱ Ἰουδαῖοι ἑώρταζον τήν ἑορτήν τῆς Πεντηκοστῆς. Οἱ Ἰουδαῖοι μέ τήν ἑορτήν αὐτήν ηὐχαρίστουν τόν Θεόν διά τήν συγκομιδήν τῶν σιτηρῶν. Διά τοῦτο ἡ Πεντηκοστή ἐλέγετο καί ἑορτή τοῦ θερισμοῦ ἤ τῶν πρώτων καρπῶν. Κατά τούς χρόνους ὅμως τοῦ Κυρίου εἶχε καί ἄλλην σημασίαν. Ἦτο ἑορτή ἀναμνηστική τῆς παραδόσεως ὑπό τοῦ Θεοῦ τοῦ Νόμου εἰς τόν Μωϋσῆν, πού ἔγινε τήν 50ήν ἡμέραν μετά τό Πάσχα.

«Κλειδώνει» η πώληση των S-400 στην Τουρκία- Τί δήλωσε ο Β.Πούτιν

Θ.Π.: Λένε ότι το καλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο είναι οι ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ. Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ λοιπόν είχε πει πως: «την Πόλη οι Ρώσοι θα μας την δώσουν ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ, αλλά επειδή θα υποχρεωθούν…» Και αυτή πράγματι είναι η αλήθεια: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ όμως τα συμφέροντα τους είναι ενάντια από αυτά των Τούρκων, λόγω των Στενών. Συνεπώς οι Ρώσοι εκ των προτέρων γνωρίζουν πολύ καλά ότι όποια όπλα κι αν δώσουν στους Τούρκους από πρόσκαιρες συμφωνίες αργότερα θα γυρίσουν πάνω τους. Δεν νομίζω λοιπόν ότι είναι τόσο αφελείς….
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει στην Τουρκία τα προηγμένης τεχνολογίας αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και έχει συζητήσει το θέμα με την Άγκυρα.
Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο πρόεδρος Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης -2017, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που έκανε ο διευθυντής του τουρκικού πρακτορείου Anadolu.