“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

«Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»

ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ Θεολόγος - Καθηγητής
Στις 30 Ιουνίου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει με ξεχωριστή λαμπρότητα τη Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων. Βεβαίως υπάρχουν και οι προσωπικές μνήμες τους σε διάφορες ημερομηνίες του έτους, αλλά με αυτόν τον συλλογικό εορτασμό τιμάται σύμπασα η χορεία των μεγάλων αυτών ανδρών, οι οποίοι ως συνεχιστές του σωτηριώδους έργου του Κυρίου επί της γης, έστρεψαν τον ρου της ιστορίας και άλλαξαν κυριολεκτικά την μορφή του κόσμου! Εμείς ως συνειδητό εκκλησιαστικό σώμα γνωρίζουμε την ανεκτίμητη προσφορά τους στην εδραίωση και επέκταση της Εκκλησίας στον κόσμο και γι' αυτό με την ευκαιρία της σεπτής τους εορτής τους εναποθέτουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας.

Με κατάνυξη η λιτάνευση της εικόνας του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα

Θ.Π.: Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό φίλο κ. Κωνσταντίνο Βαρδάκα για το φωτογραφικό υλικό που μας απέστειλε από τον Πανηγυρικό εσπερινό και την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα. Από μια πραγματικά ευλογημένη περιοχή του Ελλαδικού χώρου αλλά και κατ΄ επέκταση του Ευρωπαϊκού, στην οποία πρωτοπάτησε το πόδι του εκεί ο Άγιος Απόστολος των Εθνών για να κηρύξει τον λόγο του Θεού και να ρίξει εκεί πρώτα τον σπόρο Του. Επίστευσε στο Άγιο θέλημα Του αφού είδε όραμα με έναν Μακεδόνα ο οποίος τον παρακαλούσε να περάσει στην Μακεδονία και να την βοηθήσει. Και για να καταλάβουμε την σπουδαιότητα αυτού του γεγονότος ας αναλογισθούμε  πως θα ήμασταν όλοι εμείς σήμερα αν είχε προσπεράσει αυτό το όραμα ο Άγιος Απόστολος….
Με την καθιερωμένη πανηγυρική, πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και την επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου, το πρωί της Πέμπτης, κορυφώθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου της Καβάλας Αποστόλου Παύλου -παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.