“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Ο Νεοφανής Οσιομάρτυς Εφραίμ [5 Μαϊου]

Του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου δασκάλου – συγγραφέα
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ: Ο Άγιος και Οσιομάρτυς Εφραίμ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας απο πολύτεκνους γονείς και είχε 7 αδέλφια. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Μορφής1. Σε ηλικία 14 χρόνων, το 1398, με την προτροπή της μητέρας του, για να αποφύγει το παιδομάζωμα και την υποχρεωτική στράτευση απο τους Τούρκους πήγε στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όρος των Αμωμών της Αττικής, πρώτα ως μοναχός και μετά ως Ιερέας. Το 1416 οι Τούρκοι εισέβαλαν και λεηλάτησαν την Αττική και ανάγκασαν τον Δούκα των Αθηνών [Λατινοκρατία, τότε] να δηλώσει υποταγή στον Σουλτάνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ιδιαίτερη αν οι τούρκοι ετοιμάζουν απόβαση στην ακτογραμμή της Θράκης. Αποτρέψτε τους

Όταν το σκοτάδι είναι βαθύ όλα μπορούν να γίνουν. Για να έρθει το ΦΩΣ πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Παλαιότερα όλα αυτά ήταν αδιανόητα, σήμερα όμως παρακολουθούμε ασκήσεις προσομοίωσης, προσχεδιασμένες στα τουρκικά επιτελικά γραφεία. Οι αφίξεις των προσφυγικών ροών σε συγκεκριμένες θέσεις  δείχνουν και τα σημεία για τα οποία ενδιαφέρονται οι τούρκοι.

Όσιος Νικηφόρος ο Ησυχαστής, 4 Μαϊου ε.ε.

Ιταλικής καταγωγής, ο όσιος Νικηφόρος μεταστράφηκε στην ορθόδοξη Πίστη και εγκαταλείποντας την πατρίδα και την οικογένεια του για την αγάπη της αλήθειας μετέβη στο Βυζάντιο.
Μετά την συμβιβαστική ένωση με την λατινική Εκκλησία πού υπογράφηκε στην Σύνοδο της Λυών (1274) άπό τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο, καταδικάστηκε σε εξορία. Ίσως κατά τήν εποχή αυτή συνέγραψε μία πραγματεία Περί έκπορεύσεως τον Αγίον Πνεύματος. Επιθυμώντας να ομολογήσει τήν αληθινή πίστη, όχι μόνο με τον λόγο και τήν γραφίδα, αλλά και με σύμπασα τήν βιοτή του, εκάρη μοναχός στο Άγιον Όρος, τήν εστία της αρετής και τό μεθόριον κόσμου και υπερκοσμίων.

Ο σουλτάνος αποψιλώνει τα χόρτα του Έβρου για να μας στέλνει πιο εύκολα αυτά που θέλει εδώ

Το διπλωματικό επεισόδιο του Έβρου συνεχίζεται και δεν τελειώνει. Ο σουλτάνος έχει μια ιδιαίτερη εμμονή με το ποτάμι. Φοβάται μήπως από εκεί περάσουμε για την ΠΟΛΗ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Τα τελευταία 24ωρα τα Ευρωπαικά σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο γίνονται σουρωτήρι από  ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές με ότι αυτό σημαίνει για τυχόν  είσοδο πυρήνων τζιχαντιστών. Και ξαφνικά ένα τυχαίο ή μεθοδευμένο γεγονός μας αποκαλύπτει τις μεθοδείες  των γειτόνων.