“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

☦ «Νῦν ἀπολύεις τόν δοῦλον σου δεσπότα»

Γράφει ὁ Ἀρχιμ. Ἰωήλ Κωνστάνταρος

Οἱ τα πάντα καλῶς διαταξάμενοι πνευματοκίνητοι ἅγιοι Πατέρες μας, ὅρισαν, μέσα στόν λειτουργικό της κύκλο, ἡ Ἐκκλησία μας νά ἑορτάζει τήν 2α Φεβρουαρίου τήν ἑορτή τῆς Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου ἠμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Αὐτό συμβαίνει διότι ἡ εὐλογημένη αὐτή ἡμέρα εἶναι ἡ τεσσαρακοστή ἀπό τήν 25η Δεκεμβρίου, πού ἑορτάζεται ἡ κατά σάρκα Γέννηση τοῦ Κυρίου. Καί ὅπως ὁ Ἰησοῦς ἐκπλήρωσε στή ζωή τοῦ ὅλα τα τοῦ Νόμου τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης, ἔτσι καί τώρα, σαράντα μέρες ἀπό τήν Γέννησή Του, προσφέρθηκε στό Ναό, σύμφωνα μέ τά καθιερωμένα, βάσει τῶν διατάξεων τοῦ Λευιτικοῦ (ΙΒ' κέφ.).

☦ Ὑπαπαντή τοῦ Κυρίου. “Θέλεις νά δῇς τό Χριστό;”

(Ομιλία του †Επισκόπου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

Τὴν πρώτη (1η) Ἰανουαρίου ἦταν τοῦ ἁγίου Βασιλείου. Χθὲς πρώτη (1η) Φεβρουαρίου ἦταν τοῦ ἁγίου Τρύφωνος. Καὶ σήμερα; Σήμερα δὲν ἑορτάζει ἅγιος. Ἑορτάζει ὁ βασιλεὺς τῶν ἁγίων, ὁ ἀρχηγὸς τῆς πίστεώς μας, ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός. Εἶνε δεσποτικὴ ἑορτή, ἡ ἑορτὴ τῆς Ὑπαπαντῆς . Τί εἶναι ἡ Ὑπαπαντή; Μὲ ἁπλᾶ λόγια θὰ τὸ ἐξηγήσουμε.

☦ Είπε γέρων..

«Τό να σιωπάς γιατί "είσαι νεκρός για τον κόσμο" σημαίνει ότι προγεύτηκες τη δύναμη της Ανάστασης του Χριστού.»

apantaortodoxias

☦ ΕΊΠΕ ΓΈΡΩΝ...

«Το να σιωπάς τέλος, όταν ο "Σταυρός" είναι στους ώμους σου ή όταν σύ είσαι πάνω στον "σταυρό" , αυτό σημαίνει ότι έχεις εισέλθει στη "Βασιλεία τών Ουρανών"»

apantaortodoxias

☦ Κέρας Χριστιανών

Πρώτοι αιώνες. Τα Λούγδουνα (σημ. Λυών της Γαλλίας) αξιώνονται επισκόπου σπουδαίου και Αγίου. Ειρηναίος το όνομα και το φρόνημα. Νους λαμπρός, φωτισμένος και λογική όμορφη ως ταπεινή. Σε κάποιο από τα συγγράμματά του προσδίδει σε κάθε Ευαγγελιστή κι ένα σύμβολο ζωικό, ανάλογο της γραφίδας του. Ο Λουκάς κοσμείται με το Βόδι.

☦ “Περιμένουμε τον δεσπότη” “Εγώ είμαι ο δεσπότης”

Προς το τέλος της δεκαετίας του 90.

Ακολουθώντας την γνωστή διαδρομή, επισκεφτήκαμε στη Νέα Σκήτη τον γέροντα Γεράσιμο τον Μυτιληνιό, και ξεκινήσαμε παίρνοντας το μονοπάτι να πάμε για διανυκτέρευση στην Ι.Μ. Αγίου Παύλου.

Καθυστερήσαμε όμως στον δρόμο και φτάσαμε αργά το απόγευμα στον προορισμό μας. Εκείνη την εποχή δεν χρειαζόταν να πάρεις τηλέφωνο.

☦ Όταν ρώτησε τον παππού του γιατί έχουν τόσες πολλές εκκλησίες στο χωριό τους του απάντησε απερίφραστα «μα για να έχουμε καλούς γειτόνους παιδί μου».

Γέρων Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης: ένας «παλαιοδιαθηκικός» μοναχός της Κρήτης

Χρησιμοποιούσε ευρηματικά τα λόγια των απλών ανθρώπων που γνώρισε, για να διδάξει σημαντικά πράγματα για τη ζωή και τη πίστη μας.

Έλεγε αίφνης για τη μητέρα του ότι, το βράδυ όταν κοίμιζε τα παιδιά της, στεκόταν στην εξώπορτα κοιτάζοντας την Εκκλησία απέναντι στο σπίτι της και σταυροκοπιόντας έλεγε

☦ "Να δοκιμάσουμε αδελφοί και το εμβόλιο της μετάνοιας για να δούμε την αποτελεσματικότητα του"

(ανανέωση) Το μάθαμε χθες το μεσημέρι, ότι παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη κρούσμα της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και φυσικά βγήκαν οι ντουντούκες να διαλαλήσουν, ότι επρόκειτο για ένα άτομο από τον εκκλησιαστικό χώρο της συμπρωτεύουσας.

Αλλά δεν επέμειναν όμως στο γεγονός ότι ο συνάνθρωπος μας αυτός πριν δύο μήνες βρέθηκε θετικός στο αρχικό στέλεχος και φυσικά το ξεπέρασε.

☦ Το ραντεβού με τον… Θεό !

Ένας ερημίτης προσευχόταν πολύ σκληρά και επίπονα, ζητώντας να συναντηθεί με το Θεό. Επιτέλους κατάφερε να «κλείσει» ένα ραντεβού μαζί Του. «Αύριο, πάνω στο όρος» του είπε ένας άγγελος.

Την επομένη ημέρα ο ερημίτης σηκώθηκε πολύ πρωί και κοίταξε το όρος, ήταν τελείως καθαρό από σύννεφα.

☦ Όταν βλέπεις άσχημο όνειρο, ποτέ να μην εξετάζεις τι είδες, πώς το είδες, αν είσαι ένοχη, πόσο φταις. Ο πονηρός, επειδή δεν μπόρεσε να σε πειράξει την ημέρα, έρχεται την νύχτα

Επιτρέπει καμιά φορά και ο Θεός να μας πειράξει στον ύπνο, για να δούμε ότι δεν πέθανε ακόμη ο παλιός άνθρωπος. Άλλες φορές πάλι ο εχθρός πλησιάζει τον άνθρωπο στον ύπνο του και του παρουσιάζει διάφορα όνειρα, για να στενοχωρηθεί, όταν ξυπνήσει. Γι΄ αυτό να μη δίνεις καθόλου σημασία.

Να κανείς τον σταυρό σου, να σταυρώνεις το μαξιλάρι, να βάζεις και τον σταυρό και κάνα-δυο εικόνες επάνω στον μαξιλάρι και να λες την ευχή μέχρι να σε πάρει ο ύπνος.