“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Σκηνές Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Χαλέπι με χημικά όπλα απελπισίας

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αυτό που γίνεται σήμερα στην Συρία φαίνεται να είναι ανακύκλωση των πολεμικών τεχνικών που εφαρμόστηκαν στους προηγούμενους δυο παγκόσμιους πολέμους με σκοπό να κυοφορηθεί η αγριότητα του τρίτου κατά σειρά.

Εκτός ελέγχου οι Τούρκοι: Διεκδικούν την ελληνική και τουρκική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου

Πρωτοφανείς τουρκικές διεκδικήσεις καταγράφει ένα έγγραφο που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, όπου στην ουσία η γειτονική χώρα φαίνεται να παρουσιάζει ως τουρκική την κυπριακή υφαλοκρηπίδα δυτικά της Κύπρου και όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.

Παραμελούσε τον κανόνα του...

O Πάτερ Δαμασκηνός, από την έρημο του Αγιοβασίλη, Γέροντας της ασκητικής Καλύβης «Εισόδια της Θεοτόκου» είχε την καλοσύνη, προς οικοδομήν των αδελφών, να μου διηγηθεί το ακόλουθο γεγονός:
Στην Σκήτη των Καυσοκαλυβίων και συγκεκριμένα στην Καλύβη «Τρεις Ιεράρχαι» ο Γέροντας της Καλύβης αυτής Γρηγόριος, ο λεγόμενος «Καρότσας» είχε έναν από τους υποτακτικούς του άρρωστο.

Τουρκία - Ντέξτερ Φίλκινς: «Η τουρκική δημοκρατία πνέει τα λοίσθια»

Στις αρχές του 2012, πήγα να συναντήσω τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, στο ξενοδοχείο Willard της Ουάσινγκτον. Συναντηθήκαμε στον δεύτερο όροφο, σε ένα δωμάτιο που προορίζεται συνήθως για διπλωμάτες που ταξιδεύουν, γνωστό ως «η φωλιά». Ο Νταβούτογλου με υποδέχθηκε θερμά, μου προσέφερε τσάι και με οδήγησε σε έναν καναπέ. Αλλά η συνέντευξη εξελίχθηκε σε καταστροφή.

Ο μαρμαρωμένος τελευταίος Αυτοκράτορας

Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς που η παράδοση τον θέλει να περιμένει κάπου υπομονετικά τη στιγμή που θα ξανακαθίσει στο θρόνο της Βασιλεύουσας Πόλης, γεννήθηκε πριν από 612 χρόνια στις 9 Φεβρουαρίου 1404.
Γιός του Αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ του Παλαιολόγου και της Ελένης Δραγάση φόρεσε το στέμμα του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου στις 6 Ιανουαρίου 1449. Ο Αυτοκράτορας, ήταν τότε 45 ετών. Η στέψη του πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά, στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου σήμερα ένας μαρμάρινος δικέφαλος αετός μαρτυρά την ιστορία της στέψης του τελευταίου Αυτοκράτορα.

Όσιος Γαβριήλ ο Ίβηρας

Ο Όσιος Γαβριήλ - Εικόνα Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Θηβών
Εορτάζει στις 13 Μαΐου
Ο Όσιος Γαβριήλ καταγόταν από την Ιβηρία και έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ασκήτευε μέσα σε σπήλαιο, επάνω από τη μεθόριο των μονών Ξηροποτάμου και Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους.

«Πόρτα» έφαγαν οι Τούρκοι από την ΕΕ: Όχι στην απελευθέρωση της βίζας λέει ο Σουλτς

Σκληρή στάση τηρεί το Ευρωκοινοβούλιο στο ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τούρκους πολίτες στην EE. Ο πρόεδρός του, Μάρτιν Σουλτς, κατέστησε σαφές ότι προσωρινά τουλάχιστον οι διαβουλεύσεις δεν θα συνεχιστούν.
Αμείλικτος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς όσον αφορά τα συμπεφωνημένα με την Τουρκία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία DLF διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληροί τους όρους που έχουν συμφωνηθεί πριν να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση της βίζας.