“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

☦ Εμπειρίες ενός γιατρού στο Άγιο Όρος


Πως αντιμετωπίζουν οι μοναχοί την αρρώστια; Με υπομονή και καρτερικότητα. ”Ασθένεια, Θεού επίσκεψη” λένε.
Μού λέει μία μέρα ένας μοναχός: «Γιά να μου στείλει ο Θεός την αρρώστια σημαίνει ότι με θυμήθηκε κι ότι κάτι θέλει να μου πεί. Αυτός ξέρει. Κι Αυτός που μου την έδωσε, Αυτός και θα μου την πάρει αν και όποτε Εκείνος το θελήσει».

☦ Θεοτοκίον γ' ήχου

“Πῶς μὴ θαυμάσωμεν, τὸν θεανδρικόν σου τόκον πανσεβάσμιε; Πεῖραν γὰρ ἀνδρὸς μὴ δεξαμένη Πανάμωμε, ἔτεκες ἀπάτορα Υἱὸν ἐν σαρκί, τὸν πρὸ αἰώνων ἐκ Πατρός γεννηθέντα ἀμήτορα, μηδαμῶς ὑπομείναντα τροπήν, ἢ φυρμόν, ἢ διαίρεσιν, ἀλλ' ἑκατέρας οὐσίας τὴν ἰδιότητα σώαν φυλάξαντα. Διὸ Μητροπάρθενε Δέσποινα, αὐτόν ἱκέτευε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς τῶν ὀρθοδόξως, Θεοτόκον ὁμολογούντων σε.”

☦ Βιοεξουσίας Δεκάλογος

1. ΟΡΙΣΜΟΣ: Βιοεξουσια είναι η άσκηση κρατικής εξουσίας και ο έλεγχος του πληθυσμού με βάση την «επιστημονική» γνώση και όχι την άμεση βία.

2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ: Το σώμα ελέγχεται διαρκώς ώστε να είναι συνεχώς υπάκουο, ελαφρώς φοβισμένο, στενά «μαρκαρισμένο» και κερδοφόρο για την εξουσία.

☦ "Κάνε ὑπομονή, ὅπως κάνω κι ἐγώ μέ σένα!"

Μιά γερόντισσα, ἁγία ψυχούλα, ζοῦσε στόν Πειραιᾶ μόνη της. Τό μοναχοπαίδι της ἀκολούθησε τό δρόμο τοῦ Μοναχισμοῦ· ἀφιερώθηκε στό Θεό! Ἐκείνη δέχτηκε τό γεγονός δοξάζοντας τό Θεό γιά τήν τιμή πού ἔκανε στό παιδί της καί στήν ἴδια, παρ᾿ ὅλο πού ἀπόμεινε μόνη της. Ἐπιπλέον δέν εἶχε καί καλή ὑγεία· εἶχε ἄσθμα, πού πολύ τή βασάνιζε καί πολλές φορές ἔφθανε κοντά στό θάνατο.

☦ Άγγελοι θυμιάζουν και μυρώνουν

Κάποιο πρωινό, ο Όσιος Ανδρέας ο δια Χριστόν σαλός (9ος-10ος αι.) καθισμένος σε μια γωνιά, άκουγε το πνευματικό του παιδί, τον Επιφάνιο, που διάβαζε ένα λόγο του μεγάλου Βασιλείου.
Όσην ώρα διαρκούσε η ανάγνωση, ξεχυνόταν μια ευωδία σαν από πολύτιμα αρώματα. Όταν τελείωσε η ανάγνωση, χάθηκε και η ευωδία. Έκπληκτος ο Επιφάνιος στράφηκε προς τον Όσιο:

☦ Η Ελλάδα στον ρόλο της Ιφιγένειας εν Αυλίδι και άλλα;

Αυτά δεν τα λένε τώρα οι ειδήσεις, θα τα πουν αργότερα μόλις ξεκινήσει το ¨πανηγύρι¨ των δυνατών προκλήσεων. Τώρα λένε αυτά που λέγαμε εμείς πριν χρόνια και πολλοί μας μάλωναν τότε,  γιατί ταράσσαμε τον ύπνο του κόσμου αναδεικνύοντας τον θανάσιμο κίνδυνο εξ ανατολών.
Η Ελλάδα στον ρόλο  της Ιφιγένειας εν Αυλίδι, θυσία για να πετύχει η μεγάλη γεωπολιτική εκστρατεία που έχει στόχο πρώτα την διάλυση της τουρκίας και μετά την απομείωση της στρατιωτικής θέσης της Ρωσίας.
Η Ελλάδα στον ρόλο  της Ιφιγένειας εν Αυλίδι, αφού της έκλεψαν  τα όμορφα ενδύματα της και της φόρεσαν ρούχα με τα μπαλώματα των μνημονίων.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Γύρω – γύρω όλοι στην μέση ο πόλεμος. Στο μικρό Καστελλόριζο πήγαν οι τούρκοι το μικρό ερευνητικό τους, στην Κρήτη και την Κύπρο πήγαν τα μεγαλύτερα τους. Ταυτόχρονα έχουν έξω όλα τα γεωτρύπανα τους και περιμένουν και άλλα τέτοια.

☦ 2015 ΓΕΡΟΝΤΑΣ "ο πόλεμος που ήρθε στην Ελλάδα είναι η αυτοκτονία της Ευρώπης"

“Από το Σεπτέμβρη και αν οι κυρώσεις στην Τουρκία" μέχρι τότε θα χορεύουμε με τους γκρίζους και νεοθωμανούς λύκους στο ΑΙΓΑΙΟ ; ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΘΑΝΑΤΟ. ΟΛΑ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟ
Η ΕΥΡΩΠΗ τι μυρίζει;
«Ο μεγάλος Σέρβος άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς (1880-1956), αναφερόμενος στην Ένωση που οικοδόμησαν οι Ευρωπαίοι πριν από δεκαετίες, έγραψε:

☦ Οι Τούρκοι πριν από 80 χρόνια: Ο ελληνικός στρατός είναι ο καλύτερος του κόσμου

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος -Κιλκίς
Νυχθημερόν παρελαύνουν στις οθόνες μας πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων. Όλες, σχεδόν, υιοθετούν, προβάλλουν και χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα και το λεξιλόγιο -δίκην κερκίδας φανατικών -του Ερντογάν και όλων των παλαβών που τον δορυφορούν. Απειλές, πολεμικές ιαχές, ειρωνείες, κραυγές, βελάσματα, γαβγίσματα, υλακές, μυκηθμοί, ρεκάσματα, γρυλλισμοί, κοασμοί, ογκανίσματα και λοιπά ηχομιμητικά λεξίδια, με τα οποία εμπλούτισε την γλώσσα μας, το ζωικό βασίλειο.

☦ΑΠΟΤΟΜΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, μετά από τη σταύρωση του Χριστού, που είδε ο κόσμος, είναι η αποτομή της τιμίας κεφαλής του αγίου προφήτου προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου, ανάμνηση του οποίου τελεί σήμερα η Εκκλησία. Και το έγκλημα είναι τόσο μεγαλύτερο, όσο αγιώτερος ήταν ο Πρόδρομος όλων των ανθρώπων κι όσο αμαρτωλή και βρώμικη ήταν η αιτία, για την οποία ο προφήτης αποκεφαλίσθηκε.

☦Ο ευλαβέστατος ιερέας και η θυγατέρα του

Σ’ ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί ζούσε προ ετών ένας ιερέας ευλαβέστατος. Η ψυχούλα του ήταν γεμάτη στοργή για το ποίμνιό του και ειδικά για τους πονεμένους. Έφτασε όμως η μέρα που δοκιμάστηκε κι εκείνος και πόνεσε πολύ.
Η κόρη του, μια εξαιρετική κοπέλα, είχε παντρευτεί πρόσφατα μ’ ένα νοικοκυρεμένο παληκάρι. Έφτασε, λοιπόν, ο καιρός να φέρει στον κόσμο το πρώτο παιδάκι της. Κατά τον τοκετό όμως, πέθανε! Πήγε Μάρτυρας να συναντήσει τον Πλάστη της, αφήνοντας πολύ πόνο πίσω της.

☦Τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου θα εορτάσουν επίσημα για πρώτη φορά μετά την Αγιοκατάταξη του Οσίου στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Όπως αναφέρει και η σχετική αφίσα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της Μητροπόλεως, τις εόρτιες εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου – Μ. Παναγίας Θηβών Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και εν συνεχεία θα ακολουθήσει ομιλία για τον όσιο Εφραίμ.

☦ «Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου! Ετοιμαστείτε ωρέ!»

Αγαπητοί μου Φίλοι!
Αυτή η εικόνα της Παναγίας είναι η Πλατυτέρα, που βρίσκεται στην Αγιά- Σοφιά της Κωνσταντινούπολης! Δείτε ομορφιά!
Αξιώθηκα πέρσι και πήγα προσκυνήτρια στην πόλη και παρακάλεσα τον εκεί φωτογράφο να μου τραβήξει αυτή την φωτογραφία. Η Παναγιά μας, που δεν α…ναφέρεται στο νέο βιβλίο των Θρησκευτικών της Β΄ Γυμνασίου. Διδάσκεται όμως η ενότητα, ΄΄Ο Ιησούς στο Κοράνι΄΄! Άκουσον άκουσον!

☦ Της ακούμπησε το χέρι ο ΤΙΜΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ και το χέρι της ΜΥΡΟΒΛΥΖΕ επί μια εβδομάδα

Τα παρακάτω μας είπε πριν πολλά χρόνια μια σεβάσμια Γερόντισσα που βίωσε την παράδοξη εμφάνιση του ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ την ώρα που πήγε να ανάψει τα κανδήλια  ενώπιον της Εικόνος του.
Μόλις ο ΤΙΜΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ακούμπησε τα λαδωμένα χεράκια της που του άναβαν το κανδήλι, αυτά μυρόβληζαν τόσο πολύ που τις επόμενες μέρες τα έκρυβε από ταπεινοφροσύνη.

☦ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΊΑ «ΜΑΣΚΟΦΟΡΩΝ» Η ΕΦΕΤΙΝΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ Ι.Μ. ΙΒΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

☦ Το άκτιστο φως

Ένα απόγευμα, μόλις άρχιζε να σκοτεινιάζει, ό μικρός Ηλίας, εγγονός τού π. Παναγιώτη, που είχε έρθει να μείνει λίγες μέρες κοντά του από τά Γιάννενα, είδε κάτι πού τον εντυπωσίασε. 
Ένα έντονο πορτοκαλοκίτρινο φώς άρχισε σιγά σιγά να κατεβαίνει από την κορυφή τού βουνού προς το δάσος και προσγειώθηκε στο σημείο πού βρισκόταν το καλύβι της ασκήτριας.

☦Η ιστορία που διδάσκει την αγάπη του Θεού

Μην το βάζετε κάτω, για όλους έχει και για όλους υπάρχει. Αρκεί να ξυπνάτε το πρωί και να λέτε “Δόξα Το Θεό που υπάρχει κάποιος στη γη να αγαπάει το παιδί μου” 
Έμεινα μόνος μου με ένα μωρό 13 μηνών…
Με λένε Μάνο και έχασα τη γυναίκα μου πριν 5 χρόνια από καρκίνο. Αναγκάστηκα να σταθώ όρθιος με το ζόρι σχεδόν με τη βία, για να μην καταλήξει να μεγαλώνει τη κόρη μου η 80χρονη γιαγιά της-η μητέρα μου-και αργότερα στα ιδρύματα. Για να μην χάσω το παιδί μου όπως έχασα τον παιδικό μου έρωτα.

☦Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Τέμνει κεφαλὴν χεὶρ μιαιφόνος ξίφει,
Τοῦ χεῖρα θέντος εἰς κεφαλὴν Κυρίου.
Εἰκάδι ἀμφ' ἐνάτῃ Προδρόμου τάμεν αὐχένα χαλκός.

Βιογραφία
«Οὐκ ἐξεστὶ σοὶ ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο όποιος ζει ακόμα. Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, που ήταν, γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου. Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε.

☦Ο κύριος καθηγητής… ( Ανακοπή και ...όρθιοι)

Ο κύριος καθηγητής. Ο σεβάσμιος, ο συνεπής , ο ευκαίρως ακαίρως διδακτικός. Παράδειγμα προς μίμηση. Πρώτος στο νοσοκομείο. Μια ώρα πριν να αρχίσει η νέα μέρα. Ένα κερί στον Άγιο Παντελεήμονα απαραιτήτως και έπειτα στο γραφείο του. Σοβαρός, πράος, καταδεκτικός, αυστηρός και ευγενής συνάμα. Δεν σε διόρθωνε ποτέ χωρίς λόγο, μόνο για να σε επιπλήξει όπως σε κάποιους φαινόταν. Σε ανύποπτο χρόνο καταλάβαινες ότι πάσχιζε να μεταδώσει την πολύτιμη γνώση του. Να την πολλαπλασιάσει δωρίζοντάς την.    Καύχημα η συμπόρευση μαζί του στα πρώτα βήματα των νέων Ιατρών.