“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

☦ Η αρπαγή του Νοός - Αγιορείτικο γράμμα

Εις ένα «Πατερικόν» βιβλίον της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους ευρίσκεται γραμμένη η ακόλουθος διήγησις, την οποίαν και μεταφέρω εδώ δια ψυχικήν σας ωφέλειαν. 

«Είπε κάποιος από τους αγίους Γέροντας. ότι μίαν φοράν όπου ήμουν εις το κελλίον μου, μου ήλθε λύπη, ακηδία και κακή καρδία. και επήγα προς κάποιον Γέροντα, όπου ήτον άγιος άνθρωπος, και τον εχαιρέτησα παρακαλώντας τον να μου ειπή κανένα λόγον ωφελείας, δια να στραφή η ταλαίπωρος ψυχή μου από την αμέλειαν και την ακηδίαν εκείνην όπου είχα, προς τα καλά και σωτήρια της αρετής και της αγιότητος έργα.

☦ Σώζονται άραγε αυτοί που δεν είναι βαπτισμένοι; Μία αγιορείτικη διήγηση

Όταν κάποτε επισκέφθηκα τις σπηλιές του Αγίου Όρους, κάποια φορά συνάντησα έναν ασκητή με τον οποίο κάθησα να συζητήσω και να ρωτήσω κά­ποια πράγματα… Τον ερώτησα λοιπόν, ανάμεσα σε άλλα, αν σώζονται αυτοί που δεν είναι βαπτισμένοι… Κι εκείνος μου είπε:

«Θα σου πω, παιδί μου, τι συνέβη κάποτε, στην Μ. Ασία… Ζούσε, κάποτε, εκεί ένας Τούρκος ο οποίος αγαπούσε πολύ τους Χριστιανούς. Βοηθούσε πάρα πολύ την εκκλησία. Βοήθησε μάλιστα να γίνει κι ένα μοναστήρι…Όπου υπήρ­χε φτωχός, αυτός έτρεχε και βοηθούσε…

☦ Το θαύμα με το κανδήλι στην Ιερά Μονή Ιβήρων

{Θ.Π. : Όταν η Παναγία κουνούσε την μεγάλη κανδήλα του Καθολικού ανήμερα των Θεοφανείων (19/1/2013) σκορπούσε ρίγη συγκίνησης τόσο στους αγιορείτες μοναχούς όσο και στους επισκέπτες κοσμικούς που έτυχε να βρίσκονται στην Ιερά Μονή των Ιβήρων εκείνη την άγια ημέρα.

Η Κυρία Πορταϊτισσα όμως, όπως μας λένε κάποιοι που γνωρίζουν καλά κάποια πράγματα, δεν έπαψε ποτέ να κουνάει τις κανδήλες της είτε σε μεγάλες εορτές είτε σε καθημερινές, κάνοντας έτσι αισθητή την παρουσία της τόσο στους μοναχούς όσο και στους επισκέπτες κοσμικούς.

Οι μεν μοναχοί  από μεγάλη σεμνότητα και ταπεινότητα και επειδή δεν θέλουν να σκανδαλίζουν δεν ομιλούν περί αυτού του φαινομένου, πολλές φορές μάλιστα το αρνούνται κιόλας.

Οι δε κοσμικοί όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων θαυμαστών γεγονότων που δηλώνουν την παρουσία της Θεομήτορος στο ίδιο το σπίτι της το Άγιον Όρος, φοβούνται να το δημοσιοποιήσουν προς τα έξω για να μην χλευαστούν και "δαπανήσουν" έτσι άσκοπα την χάρη και την ευλογία που με τόσο κόπο πήραν.

Όπως και να ‘χει το γεγονός είναι ένα και αδιαμφισβήτητο, πως την παρουσία της Παναγίας στο Άγιον Όρος  την βιώνει ο κάθε επισκέπτης ο κάθε πιστός προσκυνητής που εισέρχεται για τον οποιονδήποτε λόγο στον οίκο της και ζητάει την βοήθεια της.

Απόδειξη αυτών είναι το πρόσφατο θαύμα που συνέβη στις 27 Ιουλίου του 2019 ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος όπου η Κυρία Πορταϊτισσα για ενδυνάμωση της πίστεως αλλά και για προειδοποίηση των δεινών που σύντομα έρχονται, κουνούσε την μεγάλη κανδήλα της που βρίσκεται μπροστά από την εικόνα της έξω από την παλαιά είσοδο της Μονής των Ιβήρων.

Εμείς δεν έχουμε τίποτε άλλο από το να επιζητούμε πάντα την βοήθεια Της και να την έχουμε πάντοτε μεσίτρια προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Αμήν}

Το καντήλι αυτό σύμφωνα με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη αναστέλλει τον νόμο της βαρύτητας και κινείται σε τριών ειδών κινήσεις.