“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Πεντηκοστή-Ψυχοσάββατο

Θεοδόσιος Μαρτζοῦχος
(Πρωτοσύγκελλος Ἱ. Μ. Νικοπόλεως καὶ Πρεβέζης)
Ὁ Χριστὸς "ἐπεξηγώντας" στοὺς Σαδδουκαίους τὸ μυστήριο τῆς ἀναστάσεως τῶν νεκρῶν ἔλεγε ὅτι εἶναι Θεὸς τοῦ Ἀβραάμ, τοῦ Ἰσαὰκ καὶ τοῦ Ἰακὼβ καὶ "οὐκ ἔστιν Θεὸς νεκρῶν, ἀλλὰ ζώντων" (Ματθ. 22, 32). Αὐτὴ τὴν διδαχὴ τοῦ Χριστοῦ ἀκολουθώντας ἡ Ἐκκλησία ἔθαπτε τοὺς βιολογικὰ νεκροὺς Χριστιανοὺς ἔξω ἀπὸ τὸν ναό, ἐντός τοῦ ὁποίου τελοῦσε τὰ μυστήρια καὶ ἰδιαιτέρως τὴν Εὐχαριστία θεωρώντας ὅτι "παρὰ τῷ Θεῷ πάντες ζῶσι".

Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής και ορισμένες παρερμηνείες στην Παράδοση της Εκκλησίας

Eπιμέλεια:πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα, το ένα πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής. Για την ιστορία και μόνο ας γνωρίζουμε ότι η καθιέρωση του Σαββάτου προ των Απόκρεω ως Ψυχοσαββάτου, έγινε μαλλον και αυτό κατ᾿ απομίμησιν του Σαββάτου προ της Πεντηκοστής, που ήταν και το μόνο που υπήρχε αρχικά.

Ένα ΜΥΣΤΙΚΟ καλά κρυμμένο περιμένει να φανερωθεί για να επιβεβαιωθεί η προφητεία.

Μια παράξενη χρονική συγκυρία φέρνει όλα τα ανοικτά μείζονα  Εθνικά θέματα μας να θέλουν να κλείσουν ή να τα κλείσουν μέσα στο μήνα Ιούνιο του 2018 και ταυτόχρονα να φαίνεται να ανοίγουν άλλα πιο δύσκολα μετά , ίσως και πολεμικά.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μέχρι την αξιολόγηση  από τους δανειστές (βλ. προαπαιτούμενα), από την μεταμνημονικά σκληρή επιτήρηση μέχρι την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα , όλα στενάζουν με πρώτο τον Ελληνικό Λαό.
Το γεγονός είναι αυτό: Ο τούρκος δεν νοιάζεται μόνο για το ΑΙΓΑΙΟ – Θράκη – Κύπρο αλλά μας παρακολουθεί καταπόδι και σε σχέση με την οικονομική πορεία μας. Μάλιστα τώρα πιο ζηλότυπα γιατί η τουρκική οικονομία πάει από το κακό  στο χειρότερο και έχει ακόμα ζοφερό μέλλον.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η ζωή κάθε ανθρώπου βασίζεται εις την ισορροπία δύο συγγενικών εννοιών, η σχέση και η σημασία των οποίων  υπέστη μία αδικαιολόγητη στρέβλωση.  Είναι η ιδιοτέλεια και η δίδυμη αδελφή της ανιδιοτέλεια, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό. Η αδυναμία του ανθρώπου  να καταλάβει την σημασία της ισορροπίας αυτών των εννοιών έχει ως συνέπεια την δημιουργία  κοινωνικών προβλημάτων και συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Το σκούπισμα θα το “φάτε” στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και εξ αιτίας της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Να φοβάστε τον Λαό, όχι αυτούς που χειροδικούν άμυαλα αλλά αυτούς που φωνάζουν εσώψυχα και είναι η μεγάλη  πλειοψηφία. «Παναγία μου, τι θα γίνει μ’ αυτήν την κατάσταση;».  Να είστε σίγουροι ότι η ΠΑΝΑΓΙΑ θα έλθει και θα σκουπίσει ΚΑΛΑ.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Καιρός λοιπόν για σκούπα και φαράσι. Όσο καθυστερεί το σκοπιανό τόσο ανοίγουν διάπλατα τα σκοτεινά παρασκήνια και βγαίνουν τα ιστορικά φαντάσματα  με τους σημερινούς βρικόλακες – κομιτατζήδες .
Έγινε πλέον κατανοητό ότι δίχως τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών οι διαπραγματεύσεις για το περιβόητο σκοπιανό θα είχαν τελειώσει « αισίως»  για τους παγκόσμιους παίκτες των ημερών μας.