“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

☦ Ήταν 30-01-1992... Ημέρα των τριών Ιεραρχών...! Ακριβώς 29 χρόνια πριν...!

Ένας φίλος και γείτονάς μου, ο Σπύρος καλή του ώρα, με έπεισε ότι καλό θα ήταν να πάμε να γνωρίσουμε ένα γεροντάκι στο Άγιον Όρος για το οποίο είχε ακούσει πολλά...

Αν και άθεος τότε, αφού ήμουν και γω παιδί της ενεργής γενιάς του πολυτεχνείου, λίγο επειδή δεν είχα ξαναπάει στον Άγιον Όρος, αν και ταξιδιάρης, λίγο επειδή κάποια λόγια της πατρικής μου οικογένειας ηχούσαν αμυδρά ακόμα μέσα μου, πείστηκα...!

☦ Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου

Ένας άνθρωπος βάδιζε στο δάσος. Ήθελε να διαλέξει ένα καλό δέντρο, απ’ όπου θα έβγαζε δοκάρια για τη σκεπή του σπιτιού του. Εκεί είδε δύο δέντρα, το ένα δίπλα στο άλλο. Το ένα ήταν ίσιο, λείο και ψηλό, αλλά το εσωτερικό του, ο πυρήνας του, ήταν σάπιο. Το άλλο είχε ανώμαλη επιφάνεια κι ο κορμός του έδειχνε άσχημος. Το εσωτερικό του όμως ήταν γερό. Ο άνθρωπος αναστέναξε και είπε: «Σε τι μπορεί να μου χρησιμέψει το ψηλό και ίσιο αυτό δέντρο, αφού το μέσα του είναι σάπιο κι ακατάλληλο για δοκάρια; Το άλλο μοιάζει ανώμαλο, άσχημο, αλλά τουλάχιστο το μέσα του είναι γερό. Έτσι, αν καταβάλω λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια, μπορώ να το διαμορφώσω και να το χρησιμοποιήσω για δοκάρια στο σπίτι μου». Και χωρίς να το σκεφτεί περισσότερο, διάλεξε το δέντρο εκείνο, το γερό. Το ίδιο θα κάνει κι ο Θεός για να ξεχωρίσει δύο ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο ναό Του. Δε θα διαλέξει εκείνον που φαίνεται επιφανειακά δίκαιος, αλλά τον άλλον, εκείνον που η καρδιά του είναι γεμάτη με την αληθινή δικαιοσύνη του Θεού.

☦ Ὅσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης "Ακόμη και τυχαία να ξυπνήσεις τη νύχτα, μην ξανακοιμηθείς αμέσως..."

Ἀκόμη και τυχαία να ξυπνήσεις τη νύχτα, μην ξανακοιμηθείς ἀμέσως..." Πολὺ ὠφελεῖ νὰ σηκώνεστε τὴ νύχτα γιὰ προσευχή.

Καλύτερη εἶναι ἡ προσευχὴ τῆς νύχτας.

Εἶναι μία συνήθεια, μόλις ξυπνήσεις, νὰ πεταχτεῖς ἀμέσως ὄρθιος.

Μπορεῖ βέβαια, νὰ γυρίσεις ἀπ' τὴν ἄλλη μεριὰ καὶ νὰ σὲ πάρει ὁ ὕπνος μέχρι τὸ μεσημέρι.

☦ Οι μήνες περνούσαν και η κατάστασή μου χειροτέρευε....

Η πίστη μου όμως δε λύγιζε, δυνάμωνε ακόμα περισσότερο. Πλέον δε μ΄ ένοιαζε αν θα ζήσω ή θα πεθάνω παρά αν πεθάνω να με πάρει μαζί του, κοντά του, δίπλα του ή αν ζήσω να τον εξυμνώ όπου βρεθώ κι όπου σταθώ.

Είχε περάσει κοντά ένας χρόνος όταν μας ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε συμβατός δότης από Αμερική. Ήταν Πέμπτη πρωί. Την Παρασκευή το πρωί θα έφευγε από το 401 για τον Ευαγγελισμό όπου τη Δευτέρα θα γινόταν η μεταμόσχευση. Πέμπτη στις 12 έπεσα σε κώμα Είχε γεμίσει υγρό το κεφάλι, οι πνεύμονες και η καρδιά. Μαζί με το κρεβάτι μου με κατέβασαν στην εντατική. Θα πρέπει να έμεινα αρκετές μέρες.

☦ Όταν ακούμε τον Νεόφυτο Μόρφου πάντα μαθαίνουμε και πάντα χαιρόμαστε - Ομιλία του στην εορτή του Οσίου Άνθιμου της Χίου 15 Φεβρουαρίου 2021 γέροντα του Οσίου Νικηφόρου

Τι μάθαμε και χαρήκαμε;

Είχαμε μάθει από τους προγόνους μας Μικρασιάτες ότι ο ΟΣΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ της Χίου  είχε μαζέψει προσφυγοπούλες από τον διωγμό του 22 από τα απέναντι μέρη της Χίου που κατέφυγαν στο νησί και έπηξε την Ιερά Μονή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ με την ομώνυμη εφέστεια Θαυματουργή  εικόνα της Θεομήτορος

☦ Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ των Αθηνών που εορτάζει δίνει μήνυμα στους «τζιχαντιστές» της νέας εποχής ότι και στα πιο σκοτεινά χρόνια θα νικάει πάντα το ΦΩΣ.

 

Η Ελλάδα είναι ΦΩΣ και στο  ΦΩΣ γεννιούνται ΑΓΙΟΙ , ήρωες και μάρτυρες.

Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ απέναντι στους ¨τζιχαντιστές¨ των Αθηνών.

ΦΩΤΟ η λάρνακα της ΑΓΙΑΣ στην Ι. Μητρόπολη των Αθηνών εντός της οποίας είναι τεθησαυρισμένο το Ιερό Σκήνωμα της .

Μπορεί να περνάει η γιορτή της κάθε χρόνο  στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά η Κυρά των Αθηνών παραμένει στις καρδιές των πιστών  και ολοένα με αυτά που ζούμε γίνεται πιο επίκαιρη και προσφιλής.

Τι ήταν η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ τον 16αιώνα που διέδραμε τον βίο της ;

☦ Τι μεγαλείον εστίν η Θεία Λειτουργία!

"Τι μεγαλείον εστίν η Θεία Λειτουργία! Πόσο τιμά ο Θεός τον άνθρωπο, να κατέρχεται μετά των αγγελικών ταγμάτων εις κάθε Λειτουργίαν και να τρέφη τον άνθρωπον με το Πανάγιο Σώμα και Αίμα Του! Πάντα γαρ απέδωκεν ημίν• ποίον πράγμα υπάρχει σωματικόν ή πνευματικόν, φθαρτόν ή άφθαρτον, το οποίον μας υστερεί; Ουδέν. Εάν μας δίδη καθημερινώς το τεθεωμένον Άγιον Σώμα Του και Αίμα Του, ποιον εστί τούτων ανώτερον; Βεβαίως ουδέν".   Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

proskynitis

☦ Η ακατανίκητη δύναμη του ευλαβούς χριστιανού!

Μιά παλιά αλλά επίκαιρη ιστορία, βγαλμένη από το πετραχείλι του γέροντος Στεφάνου Αναγνωστοπούλου.. ας τη μελετήσουμε.. κάπως έτσι αναθερμαίνεται η πίστη μας, διότι ο πνευματικός άνθρωπος ουσιαστικά είναι ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ!!!

Πριν από χρόνια, όταν ήμουν εφημέριος στον ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, μ’ εκάλεσαν να εξομολογήσω εκτάκτως, κατόπιν δικής του επιθυμίας, ένα νέο άνδρα, 42 ετών, του οποίου το όνομα, ήτο Ξενοφών.

☦ Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο ρόλος της νεολαίας στην μελλοντική αναβίωση της εκκλησιαστικής ζωής.

Θα έλθει η εποχή που η διαφθορά και η ακολασία μεταξύ των νέων θα φτάσει σε έσχατο σημείο. Παρθένοι νέοι σχεδόν δεν θα υπάρχουν. Θα βλέπουν την ατιμωρησία τους και θα νομίζουν ότι όλα τους είναι επιτρεπτά για να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους…

Θα τους καλέσει, όμως, ο Θεός και θα καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν μία τέτοια ζωή και με διάφορους τρόπους θα οδηγηθούν στον Θεό.

☦ Τι είναι το Τριώδιο και ποιά η σημασία του;

Τριώδιο: Ἡ περίοδος τοῦ Τριωδίου ἀποτελεῖ τὸ κινητὸ ἐκεῖνο τμῆμα τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους πού προπαρασκευάζει τὸν πιστὸ γιά τὸν ἄξιο ἑορτασμὸ τῶν Παθῶν καὶ τῆς Ἀναστάσεως μὲ ἀνάλογα βιώματα, πνευματικὴ καλλιέργεια καὶ συμμετοχή, μὲ ἀγῶνα μετανοίας, προσευχῆς καὶ νηστείας.

Ἡ περίοδος τοῦ Τριωδίου εἶναι ἕνα στάδιο «προετοιμασίας» γιά τὴν νηστεία τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καὶ ξεκινᾶ ἀπὸ τὴν Κυριακὴ τοῦ «Τελώνου καὶ Φαρισαίου» καὶ τελειώνει τήν Ε΄ Κυριακὴ τῶν Νηστειῶν.

☦ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΩΝΥΜΟ ΟΡΟΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ