“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Στην παραβολή του Κυρίου περί του ασώτου (Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς)

«Θα γίνη κάποτε λιμός», είπε o προφήτης θρηνώντας την Ιερουσαλήμ, «όχι πείνα άρτου και ύδατος, αλλά πείνα για τον λόγο τού Κυρίου». Είναι δε ο λιμός στέρησις και συγχρόνως όρεξις της αναγκαίας τροφής. Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο και αθλιώτερο από αυτήν την πείνα· όταν δηλαδή κάποιος, ενώ στερείται τ’ αναγκαία για την σωτηρία, δεν έχει συναίσθησι της συμφοράς, επειδή δεν έχει όρεξι για τη σωτηρία.
Όποιος πεινά και δεν διαθέτει τ’ αναγκαία, τριγυρίζει αναζητώντας ένα κομμάτι ψωμιού οπουδήποτε· κι’ αν εύρει μουχλιασμένο ζυμάρι, ή του προσφέρει κάποιος άρτο από κεχρί ή από πίτουρα ή κάτι άλλο από τα ευτελέστατα είδη τροφής, χαίρεται τόσο πολύ, όσο επονούσε προηγουμένως που δεν εύρισκε.

Παπα-Εφραίμ Κατουνακιώτης και Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης..Μια ιδιαίτερη πνευματική σχέση..

«Ὡς ὁ Ἄσωτος Υἱός ἦλθον κἀγώ οἰκτίρμον» (θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Ασώτου)

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού
Οι άγιοι Πατέρες όρισαν τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου να είναι αφιερωμένη στην καταπληκτική και διδακτική παραβολή του ασώτου υιού (Λουκ.15,13-32). Σκοπός τους ήταν να τονισθεί στους πιστούς η απύθμενη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και το πλούσιο έλεος της συγχώρεσης, που δίνει στους μετανοούντες ανθρώπους. Να διδάξει, σε όσους είναι απελπισμένοι, ότι ο Θεός παραμένει με ανοιχτές αγκάλες να δεχτεί τον κάθε μετανοημένο αμαρτωλό, όσο αμαρτωλός και αν είναι.

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: “Δεν είναι μικρός αγώνας να ρίξεις τον εαυτό σου κάτω”

Ο μεγάλος αγώνας του ανθρώπου είναι να μην πιστεύει τον λογισμό του.
"Ε, ο Γέροντας τώρα λείπει, ρώτησε τον αδερφό σου κι ο,τι σου πεϊ ν’ ακούσεις. Δεν είναι μικρός αγώνας να ρίξεις τον εαυτό σου κάτω, δεν είναι μικρός αγώνας. Μα αλλιώς δεν γίνεται, αλλιώς δεν γίνεται. Αν θέλεις ν’ ακολουθήσεις τον καλογερικό νόμο, εκεί θα πατήσεις."  Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000. www.diakonima.gr

Κυριακή του Ασώτου (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)

Απόσπασμα από την Α’ Ομιλία – Περί μετανοίας
Ήταν δυό αδέλφια· τα οποία, αφού μοιράστηκαν αναμεταξύ τους την πατρική περιουσία, ο ένας έμεινε στο σπίτι, ενώ ο άλλος έφυγε σε μακρινή χώρα. Εκεί, αφού κατέφαγε όλα όσα του δόθηκαν, δυστύχησε και υπέφερε μη υπομένοντας τη ντροπή από τη φτώχεια. (Λουκά 15: 11 κ.ε.) Αυτή την παραβολή θέλησα να σάς την πω, για να μάθετε, ότι υπάρχει άφεση αμαρτημάτων και μετά το Βάπτισμα, εάν είμαστε προσεκτικοί. Και το λέγω αυτό όχι για να σάς κάνω αδιάφορους, αλλά για να σάς απομακρύνω από την απόγνωση. Γιατί η απόγνωση μας προξενεί χειρότερα κακά και από τη ραθυμία.

Αυτή η φονική επιδημία που σαρώνει την Κίνα θα γίνει η αιτία να μην συμμετάσχει αυτή στο Α΄ ημίχρονο του Γ΄ΠΠ, αλλά προς το τέλος του Β΄ ημιχρόνου του;

Αυτό που βιώνουμε είναι μια μεγάλη ανατροπή που δεν γνωρίζουμε που θα βγάλει. Από την μια βλέπουμε τα σχέδια των ανθρώπων και τις εξελίξεις των και από την άλλη έχουμε το ΣΧΕΔΙΟ του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ που Οικονομεί καταστάσεις και γράφει την ανθρώπινη ιστορία. Αυτό το σχέδιο μπορούμε να το ψηλαφήσουμε μόνο, όχι να το κατανοήσουμε επακριβώς, μέσω των λεγομένων των αγίων πατέρων μας που μας έδωσαν τότε κάποια σημεία  και φαίνονται σήμερα πιο ευανάγνωστα.
Γράφει ο Δρ . Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μια απλοϊκή γυναίκα   η  Μαρία το όνομα, από την όμορφη Μακεδονική γη της περιοχής της Χρυσουπόλεως δίπλα στο Νέστο, αυτή λοιπόν  η ψυχούλα  με βαθιά ΠΙΣΤΗ και ευλάβεια στην ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ, το 1973 μεταφέρει σε συγγενικό της πρόσωπο πράγματα και θάματα των επόμενων στιγμών που θα βιώναμε.

«Εάν πεθάνεις, πριν πεθάνεις, δεν θα πεθάνεις, όταν πεθάνεις…!»

του π.Αντωνίου Χρήστου
Η ρύση αυτή του τίτλου του άρθρου μας, που είναι βγαλμένη από την αγιορείτικη σοφία και εμπειρία, υπήρχε σε κάδρο στην αίθουσα του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, που αν και ήμασταν παιδάκια, πάντα μας γέμιζε τη καρδιά και μας έδινε ελπίδα για τη ζωή.

Φανταστική σατανική ανάπαυση

Από την Σπηλιά του αγίου Ακάκιου του νέου στα Καυσοκαλύβια, ξεκίνησε να πάει στην έρημο του Αγιοβασίλη, ό Μοναχός Ακάκιος.
Άλλα ό ευλογημένος αυτός Μοναχός, καθώς μου είπαν οί Πατέρες πού έζησαν το γεγονός, το όποιο έλαβε χωράν το 1923 - 24, και μάλιστα ό Γέρο - Δαμασκηνός από τον Αγιοβασίλη, και ως εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι, δεν έκανε τον σταυρό του καθώς ξεκίνησε από την Σπηλιά ή κατά την πορεία του δρόμου, από άλλες σκέψεις πιθανόν να ξεχάστηκε να λέει την προσευχή και να επαναλαμβάνη την ευχή, το «Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με» ή κάτι άλλο, πρός δοκιμασία συνέβη στον αδελφό αυτόν και κατά παραχώρησιν Θεού επηκολούθησε ή φανταστική σκηνή του Σατανά.

Όσιος Παΐσιος: “Προσεύχεσθε μή γίνει μ’ ἐμᾶς ἡ ἀρχή”

Αγίου Γέροντα Παϊσίου Αγιορείτου
Ο κόσμος μοιάζει σήμερα, σαν μια κοχλάζουσα χύτρα ταχύτητος, με πολλές βαλβίδες! Θα σκάσει εδώ, θα σκάσει εκεί. Προσεύχεσθε μη γίνει μ’ εμάς η αρχή. Nα ζήτε όσο μπορείτε πιο απλά. Μη δυσκολεύετε από μόνοι σας τη ζωή σας. Οι πολλές ευκολίες κάνουν δέσμιους τους ανθρώπους σήμερα. 
–Γέροντα, γιατί οι άνθρωποι νοιώθουνε σήμερα ανασφάλεια; 
–Γιατί όλοι είμαστε ασφαλισμένοι! Ασφαλίζουμε το αυτοκίνητό μας, το σπίτι μας, τη ζωή μας. Κάνοντας λοιπόν την κοσμική ασφάλεια, παραμερίζουμε την προστασία και Πρόνοια του Θεού!.. 
–Γέροντα, σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια θα επέμβει ο Χριστός; 

Ο Γέροντας Παΐσιος ήθελε να «συγγενεύουμε» με την Παναγία

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ 
Ο πατήρ Παΐσιος, όταν ήθελε να πάει να προσευχηθεί στην Παναγία, έκοβε λίγα αγριολούλουδα έξω από την καλύβη του και τα πήγαινε στην Εικόνα Της. «Πώς να πάω με άδεια χέρια να Την παρακαλέσω;», έλεγε.
Ήθελε, ο άγιος Γέροντας, να πηγαίνουμε αφιερώματα στην Παναγία, ό,τι έχει ο καθένας. Έλεγε μάλιστα για κάποιον που πήγε στην Μονή των Ιβήρων, για να προσκυνήσει την Παναγία την Πορταΐτισσα.

Ὁ πειρασμός τῆς μικροψυχίας

Όταν ο Θεός θελήσει να φέρει τον άνθρωπο σε μεγάλη στενοχώρια, ώστε να μετανοήσει και να εκζητήσει το έλεός του, παραχωρεί να εμπέσει στη μικροψυχία. Και αυτή γεννά την ισχυρή δύναμη της αμέλειας, η οποία τον κάνει και γεύεται τον ψυχικό πνιγμό, που είναι μια γεύση της κόλασης. Απ΄αυτό, χτυπά τον άνθρωπο, μετά, το πνεύμα της φρενοβλαβείας, από το οποίο πηγάζουν ατέλειωτοι πειρασμοί, όπως η σύγχυση, ο θυμός, η βλασφημία, η γκρίνια και η μεμψιμοιρία, οι χαλασμένοι λογισμοί, η μετάβαση από τόπο σε τόπο, γιατί πουθενά δε βρίσκει ανάπαυση, και τα όμοια.
Αν με ρωτήσεις ποια είναι η αιτία για όλα αυτά, σου απαντώ: Η αμέλειά σου, γιατί δε φρόντισες να βρεις τη γιατρειά τους.

Αυτό δεν είναι ΕΠΙΔΗMIA, μήπως είναι ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ για το νοσηλευτικό προσωπικό; 1700 γιατροί νόσησαν σε λίγες μέρες στην Κίνα.

Ένας γιατρός τοποθετεί το εξάρτημα απομόνωσης πριν εισέλθει στον θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο Jinyintan στο Wuhan.  ΦΩΤΟ από https://edition.cnn.com
Πάνω από 1.700 θεράποντες ιατροί μολύνθηκαν με κοροναϊό στην Κίνα. Νέα κρίση για την  κινέζικη κυβέρνηση.
Over 1,700 frontline medics infected with coronavirus in China, presenting new crisis for the government By Nectar Gan, Natalie Thomas and David Culver, CNN Updated 1306 GMT (2106 HKT) February 14, 2020
Την Παρασκευή, αποκαλύφθηκε ότι 1.716 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε εθνικό επίπεδο είχαν μολυνθεί από τον ιό, έξι από τους οποίους είχαν πεθάνει, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC). Σχεδόν το 90% (87,5%) αυτών των ιατρών προήλθε από την επαρχία Hubei, της οποίας η πρωτεύουσα είναι η πόλη Wuhan. https://edition.cnn.com