“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Η Παναγία: Το «φως που καίει» την ελληνική «ψυχή»

Του Θύμιου Παπανικολάου 
Η «ψυχή» της ιστορίας ενός λαού, τα βαθιά ριζωμένα βιώματά του, οι αγωνίες του, οι χαρές του, τα οράματά του, οι μεγάλες συγκινήσεις του και αγωνιστικές εντάσεις του, με δύο λόγια η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ της ιστορικής του υπόστασης και οι πνευματικές του εξάρσεις, όλα αυτά, καταγράφονται και απεικονίζονται, σαν ανεξίτηλες χαρακιές, στην Τέχνη αυτού του λαού, ιδιαίτερα στη Λογοτεχνία, τη Ζωγραφική, την Ποίηση, τη Μουσική, το Δημοτικό Τραγούδι…

Υπάρχει κάτι που αγνοούμε για τη Θράκη;

Οι Τούρκοι σιγά-σιγά και μεθοδικά επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην Θράκη, ενώ εμείς απλώς διαμαρτυρόμαστε υποτονικά. Το ερώτημα για την αρμοδιότητα του ελληνικού ΥΠΕΞ στη Θράκη
Εδέησε να γίνει θέμα σε μέρος του Τύπου -ιδιαίτερα του διαδικτυακού- η απροκάλυπτη αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Θράκης από Τούρκο υπουργό, που δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε ούτε θα είναι η τελευταία.

Σεισμός 5,1R στη Φθιώτιδα - Ταρακουνήθηκε η Αθήνα - Τον αποσυνδέουν με Αταλάντη

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 12:06 το μεσημέρι στην περιοχή της Αμφίκλειας Φθιώτιδας.
Το επίκεντρο του σεισμού που είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, εντοπίζεται σε απόσταση 121 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε, επίσης, ότι είχε προηγηθεί μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών στις 12:03. 

Ύμνος στην Παναγία


Ο Ύμνος αυτός προς την Παναγία μας, γράφτηκε από τον μακαριστό γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό. Είναι ένα μικρό απόσπασμα από όλο τον ύμνο, το οποίο μελοποιήθηκε από αγιορείτες πατέρες, εις μνήμην του γέροντα. Η εικόνα στο βίντεο είναι η γνωστή για τους περισσότερους, "Παναγία Παραμυθία" που βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου

...και φέτος Ο Χριστός Μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει!

«Σήμερα βρέθηκα στο Κοιμητήριο που αναπαύεται ο κατά σάρκα πατέρας μου. Υπήρχε μια αναστάτωση. Κάποιοι πήραν από τους τάφους όλα τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο που ανάβονται τα καντήλια των κεκοιμημένων. Έγινε ένας διάλογος στην «γειτονιά» των τάφων με τους λοιπούς παρισταμένους. Ανάλυση του περιστατικού ο ένας, κακιούλες ο άλλος…. τα γνωστά! Κάποιος δεν μιλούσε καθόλου.

Είχαμε κάποτε μία ωραία ελληνική γλώσσα

Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτικός Επιστήμων 
Τα ελληνικά ήταν και παραμένουν μία δύσκολη γλώσσα. Υπήρχε, όμως, στα παλαιότερα χρόνια μία ηθική υποχρέωση των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά. Για να δείχνουν τον σεβασμό τους προς την πανάρχαια γλώσσα μας και για να γίνονται παράδειγμα προς μίμησιν από τον λαό. Σήμερα δυστυχώς ακούμε και διαβάζουμε σοβαρά γλωσσικά ολισθήματα από –υποτίθεται- μορφωμένους ανθρώπους. Καταγράφω χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

Αιγυπτιακό "χαστούκι" στον Ρ.Τ Ερντογάν: Του απαγόρευσαν να επισκεφθεί την Γάζα

Aπανωτά έρχονται τα "χαστούκια" στην νεοθωμανική Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν από τότε που ξεκίνησε η αραβική Άνοιξη που συν τω χρόνω μετατράπηκε σε ισλαμική Άνοιξη, ή ισλαμικό Χειμώνα. Η ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατιωτικό κίνημα στην Αίγυπτο φαίνεται ότι θα έχει καταλυτικές συνέπειες στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχθεί σε ηγέτιδα του αραβικού-ισλαμικού κόσμου.Η νέα κυβέρνηση απαγόρευσε στον Ρ.Τ.Ερντογάν να επισκεφθεί την Γάζα δια μέσου του αιγυπτιακού εδάφους και είναι σαφές πλέον ότι η νέα κατάσταση της Αιγύπτου προτιμά την real-politic με το Ισραήλ παρά τους εναγκαλισμούς με την νεοθωμανική Τουρκία.

ΗΠΑ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΕΤΑΞΕ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΥΔΑΚΙ ΤΗΣ !!!

Οι αρμόδιοι ενός Δημόσιου Πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια διέταξαν μια φοιτήτρια να αφαιρέσει ένα σταυρουδάκι που φορούσε, ενώ εργαζόταν σε μια γιορτή πρωτοετών, επειδή φοβούνταν λέει, μήπως οι «άλλοι» το θεωρήσουν «προσβλητικό». Η 19χρονη Audrey Jarvis, που εργαζόταν στην ομάδα φοιτητών ‘Associated Students Productions’ (ASP) του Sonoma State University (SSU), δήλωσε στο FOX News ότι ο αρμόδιος αρχικά την διέταξε να αφαιρέσει το σταυρουδάκι, διότι «μπορεί να προσβάλλει τους άλλους, και ότι θα μπορούσε να κάνει τους νεοεισερχόμενους φοιτητές να αισθάνονται ανεπιθύμητοι, ή θα μπορούσε να προκαλέσει στους νεοεισερχόμενους φοιτητές την αίσθηση ότι η ASP δεν ήταν ένας οργανισμός που μπορούν να ενταχθούν".

Γεροντόπουλος για Μουεζίνογλου: Θα τους το κόψουμε το …«χέρι»!

Την ενδεδειγμένη απάντηση στον Τούρκο Υπουργό Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου που αμφισβήτησε την ελληνικότητα της Θράκης και μάλιστα εβρισκόμενος στην Ροδόπη, έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής 'Εβρου Άκης Γεροντόπουλος. Συγκεκριμένα σε εκδήλωση μουσουλμάνων της Θράκης ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου είπε ότι «η Θράκη είναι το κομμένο χέρι της Τουρκίας» και αποκάλεσε τους Έλληνες μουσουλμάνους της περιοχής ...«Τούρκους»!

Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ διασυνδέονται με υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτροδότησης

Την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών, θα δηλώσουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί με κοινή διακήρυξη που αναμένεται να εκδοθεί στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης εργασίας, αύριο και μεθαύριο στη Λευκωσία.