“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

«Ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι… των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι». Κ Παλαμάς

Το 1908 η Ελλάδα γι άλλη μια φορά είναι ταπεινωμένη.
Μετά την πτώχευση του Τρικούπη και τις ήττες, οι δανειστές ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Ίντριγκες, ψέμματα, φόροι και χαράτσια.

Ο λαός πεινάει.

Όχι όπως σήμερα, αλλά σαφώς χειρότερα. Δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία και ο Κωστής Παλαμάς γράφει το ποίημα «Γύριζε».

Ευχή για τους Ανέργους

του π. Ανδρέα Κονάνου
Ας πούμε μια ευχή για τους άνεργους των ημερών μας.
Νέους και μεγαλύτερους.
Που νιώθουν άχρηστοι, ανίκανοι, ανασφαλείς, αβέβαιοι.
Που νιώθουν τα όνειρά τους να μαραίνονται,
και τις ελπίδες τους να σβήνουν.

Άααχ κύριε Μηχανικέ (Το κείμενο ενδιαφέρει όλους)

Αχ κύριε Μηχανικέ, πως σε καταντήσανε έτσι; Πού είσουν και που είσαι τώρα; Είσουν στην πρώτη γραμμή τα τελευταία 30-40 χρόνια, πλήρωνες και συντηρούσες όλη την αγορά και τώρα χρωστάς σε όλη την αγορά και διεκπεραιώνεις ηλεκτρονικές αλληλογραφίες μέσα σε μία πλατφόρμα για να επιβιώσεις. Είχες τις εταιρείες σου, είχες τις γραφειάρες σου, είχες την μισθάρα σου, είχες τις πολυκατοικιάρες σου, τις άδειες σου, τον συνδικαλισμό σου και τώρα τί έχεις; Την ουρά στα σκέλια κύριε Μηχανικέ. Τώρα πάνε αυτά.

Το αιγυπτιακό αγκάθι για την ΑΟΖ

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Σε δύσκολο πάζλ που απαιτεί τουλάχιστον την σαφή πολιτική βούληση για συνεννόηση εκ μέρους του Καϊρου ,εξελίσσεται η προσπάθεια που ξεκίνησε και πάλι με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών. Σημαντικό και κρίσιμο πρόβλημα είναι η «τεχνική» όπως ισχυρίστηκαν οι Αιγύπτιοι, υπερκάλυψη τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το «Οικόπεδο 12» που έχει  χαράξει η Αίγυπτος στο βορειοδυτικό τμήμα της ΑΟΖ της, ένα «τεχνικό σφάλμα» που μέχρι στιγμής όμως αρνείται να επανορθώσει, προκαλώντας έτσι ερωτηματικά  για τις πραγματικές προθέσεις της.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΐΣΙΟΣ: Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

-Γέροντα, ο διάβολος θυμάται την προηγούμενη κατάστασή του;
-Αν θυμάται λέει; Αυτός είναι πυρ και μανία, γιατί δεν θέλει να γίνουν άλλοι Άγγελοι, που θα τον αντικαταστήσουν. Και όσο πάει χειρότερος γίνεται. Εξελίσσεται στην κακία και στον φθόνο.
Ω, αν νιώση κανείς το κατάντημα του διαβόλου, θα κλαίη μέρα-νύχτα! Εδώ έναν καλό άνθρωπο βλέπει κανείς που αλλάζει, γίνεται εγκληματίας, και πόσο στενοχωριέται! Πόσο μάλλον να δη έτσι όχι έναν άνθρωπο αλλά έναν Άγγελο!