“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Θάτσι – Βούτσιτς – Ράμα δείχνουν χάρτες στην Μέρκελ. Μοιράζουν τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ με βλέμμα στο ΑΙΓΑΙΟ και τα ΣΤΕΝΑ ;

Φώτο από https://www.echedoros-a.gr
Τους κάρφωσε; Ο Σαλί Μπερίσα δημοσίευσε μυστική φωτογραφία. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν το χέρι της κ. Μέρκελ αγγίζει στον χάρτη τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος; Μια φορά η έκφραση όλων αυτών λέει πολλά….
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
«Η Σύνοδος Κορυφής του Βερολίνου, κατέληξε για ακόμη μια φορά στην επαναχάραξη των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου. Οι ηγέτιδες χώρες της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία, έχουν αντιρρήσεις για την ενδεχόμενη ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, στις αντιρρήσεις αυτές ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου δείχνουν στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες το σχεδιασμό που ως φαίνεται έχουν συμφωνήσει.

“Μείνον μεθ’ ημών έως τέλους αιώνος”

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Την τελευταία ημέρα της Διακαινησίμου, το Σάββατο δηλαδή της Λαμπροεβδομάδας, βρεθήκαμε τυχαία σε Ενοριακό Ναό κάπου στη Βοιωτία, και παρακολουθήσαμε από νωρίς την Αναστάσιμη Ακολουθία της Πορταϊτίσσης. Εκεί μάθαμε πως ο Ιερός Ναός κάθε χρόνο φιλοξενεί  καθ’ όλη την διάρκεια της Αναστάσιμης εβδομάδας ακριβές αντίγραφο της Παναγίας της Πορταϊτισσας το οποίο έχουν φέρει πιστοί ενορίτες από την Ιερά Μονή των Ιβήρων. Όμως επειδή την Τρίτη της Λαμπρής δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν ολόκληρο τον Κανόνα της Παναγίας, λόγω της συνεορτής των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, τον διαβάσουν ολόκληρο πάντα  εκείνο το Σάββατο.

“Ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καί ἡ ζωή”

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΥΛΟΓΩΝ
Θ.Π.: Εικόνα από το Ιερό Ησυχαστήριο Μοναζουσών "Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος" - Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Αγιογραφήθηκε υπό τις οδηγίες του Αγίου Γέροντος Παϊσίου, όπως ακριβώς είδε ο Άγιος τον Κύριο στο Εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.

“Ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή”
Όταν ο Αρσένιος (σημ. μετέπειτα π. Αβέρκιος και τελικά π. Παϊσιος)  ήταν δεκαπέντε ετών, ο μεγάλος αδελφός του ανησυχούσε γι΄ αυτόν μήπως αρρωστήση από την υπερβολική νηστεία. Τότε ένας γείτονας ονόματι Κώστας του είπε: “Μη στενοχωριέσαι, θα τον κάνω  εγώ να αλλάξη μυαλό, να πετάξη μόνος του τα βιβλία που διαβάζει και να αφήση τις προσευχές και τις νηστείες”.

† ΘΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο ΘΕΟΣ † Μαρτυρία για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες από την κόρη του π. Ιωάννη Καλαΐδη

(ΗΧΗΤΙΚΟ) Για πρώτη φορά στο φως μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες από την κόρη του π. Ιωάννη Καλαΐδη, ο οποίος εκοιμήθη στις 4/8/2009.
Πατήρ Ιωάννης Καλαΐδης: «Παιδιά μου, εγώ φεύγω, αλλά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, γιατί ο καλός Θεός άκουσε, όχι εμένα τον «τελευταίο» που ευχόμουνα για αυτό το θέμα, αλλά πολλοί προσεύχονταν για αυτό το θέμα και έδωσε Έλεος..!

Η ελεημοσύνη του πλουσίου (Γεροντικό)

Κάποιος πλούσιος χριστιανός επισκέφτηκε κάποτε έναν Ερημίτη και φεύγοντας, του πρόσφερε ένα γερό φιλοδώρημα. Εκείνος όμως με κανένα τρόπο δεν ήθελε να το δεχθεί.

Ο Νεοφανής Οσιομάρτυς Εφραίμ [5 Μαϊου]

Του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου δασκάλου – συγγραφέα
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ: Ο Άγιος και Οσιομάρτυς Εφραίμ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας απο πολύτεκνους γονείς και είχε 7 αδέλφια. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Μορφής1. Σε ηλικία 14 χρόνων, το 1398, με την προτροπή της μητέρας του, για να αποφύγει το παιδομάζωμα και την υποχρεωτική στράτευση απο τους Τούρκους πήγε στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όρος των Αμωμών της Αττικής, πρώτα ως μοναχός και μετά ως Ιερέας. Το 1416 οι Τούρκοι εισέβαλαν και λεηλάτησαν την Αττική και ανάγκασαν τον Δούκα των Αθηνών [Λατινοκρατία, τότε] να δηλώσει υποταγή στον Σουλτάνο.

Όσιος Νικηφόρος ο Ησυχαστής, 4 Μαϊου ε.ε.

Ιταλικής καταγωγής, ο όσιος Νικηφόρος μεταστράφηκε στην ορθόδοξη Πίστη και εγκαταλείποντας την πατρίδα και την οικογένεια του για την αγάπη της αλήθειας μετέβη στο Βυζάντιο.
Μετά την συμβιβαστική ένωση με την λατινική Εκκλησία πού υπογράφηκε στην Σύνοδο της Λυών (1274) άπό τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο, καταδικάστηκε σε εξορία. Ίσως κατά τήν εποχή αυτή συνέγραψε μία πραγματεία Περί έκπορεύσεως τον Αγίον Πνεύματος. Επιθυμώντας να ομολογήσει τήν αληθινή πίστη, όχι μόνο με τον λόγο και τήν γραφίδα, αλλά και με σύμπασα τήν βιοτή του, εκάρη μοναχός στο Άγιον Όρος, τήν εστία της αρετής και τό μεθόριον κόσμου και υπερκοσμίων.

Ο Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυς

Ο Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυς (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μόρφης) γεννήθηκε την 14 Σεπτεμβρίου 1384, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα η μητέρα του να φέρει όλο το βάρος της ανατροφής του ιδίου και των επτά αδελφών του.