“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Το «κανόνι» και ο Άγιος Παϊσιος (ιστορία)

Το Σάββατο και την Κυριακή ο Πατήρ Παϊσιος πήγαινε να λειτουργηθή άλλοτε στο Κελλί των Δανιηλαίων και άλλοτε στη Μικρά Αγία Άννα ή πιο μακριά στην Κερασιά. Συνήθως έφευγε αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, χωρίς να κερασθή, και σε όλους τους Πατέρες έκανε εντύπωση η ασκητική μορφή του, καθώς και τα μετρημένα λόγια του.

Θεϊκή φωτιά στο Άγιο Ποτήριο

Τον περασμένο αιώνα στη Μικρασία έζησε ένας άγιος αλλά αφανής λευίτης, ο π. Ιωάννης.
Ήταν έγγαμος, οικογενειάρχης, από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας. Τις καθημερινές εργαζόταν στα χωράφια, ενώ τις Κυριακές και τις γιορτές λειτουργούσε στην εκκλησία.
Στη Θεία Λειτουργία σχεδόν πάντοτε ξεσπούσε σε δάκρυα και αναστεναγμούς. Την ώρα μάλιστα του καθαγιασμού η κατάνυξη του κορυφωνόταν. Οι ψάλτες έψαλλαν το «Σε υμνούμεν...» όσο πιο αργά μπορούσαν, αλλά εκείνος καθυστερούσε πέντε, δέκα, δεκαπέντε λεπτά ή και περισσότερο.

ΕΝΤΑΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένταση δημιουργήθηκε σήμερα το πρωί στον Βόσπορο, όταν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο προερχόμενο από την θάλασσα του Μαρμαρά κατευθύνονταν προς την Μαύρη θάλασσα.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ και όπως έδειξαν τα τουρκικά κανάλια, σήμερα το πρωί κατά της 7 πμ το ρωσικό πολεμικό πλοίο «Novocherkassk» με νούμερο 142, προερχόμενο από το Αιγαίο εισήλθε στον Βόσπορο με κατεύθυνση την Μαύρη θάλασσα.