“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

☦Ταπείνωση, το θεμέλιο σε όλες τις εντολές του Χριστού

Από αυτά που έχω να πω, άγιοι Πατέρες, παρακινούμενος από την αδελφική αγάπη, και από την εντολή του Θεού, αν και δεν είμαι ικανός, και έχω ανάγκη από τις ευχές σας, όμως κάθε ένας έχει από τον ευεργέτη μας Θεό χάρισμα, άλλος ένα, και άλλος άλλο, όπως ο Κύριος θέλει. Όσα είναι σύμφωνα και δεκτά  στην Ορθόδοξη και Ανατολική Εκκλησία, είναι του Πανάγαθου Θεού, εάν δε υπάρχει κανένα νόθο, οφείλεται στην αγνωσία και αμάθειά μου’ και παρακαλώ την αγάπη σας, να με διορθώσετε με τη συμβουλή σας. Παρακαλώ δε ακόμη την αγάπη σας, να με θυμάστε στις προσευχές σας, και να παρακαλείτε τον Κύριο να ανοίξει τα μάτια της ψυχής μου και να φωτίσει το σκότος μου.

☦Σύναξις πάντων των Αγίων Αναργύρων (17 Οκτωβρίου)

Αρκετοί νομίζουν ότι οι Άγιοι Ανάργυροι είναι δύο, ο Κοσμάς και Δαμιανός, χωρίς να ξεχωρίζουν τα ζεύγη που τιμάμε τις δύο πρωτομηνιές (Ιουλίου και Νοεμβρίου).   

Αν ανατρέξουμε στα συναξάρια της εκκλησίας μας θα δούμε ότι η χορεία των Αναργύρων Αγίων ανέρχεται σε είκοσι μέλη.

17 Οκτωβρίου μνήμη των Αγίων Είκοσι Αναργύρων:

Κοσμά και Δαμιανού των εκ Ρώμης,  Κοσμά και Δαμιανού των εξ Ασίας,  Κοσμά, Δαμιανού,  Ευτροπίου, Ανθίμου και Λεοντίου των εξ Αραβίας,  Κύρου και Ιωάννου,  Παντελεήμονος και Ερμολάου,  Σαμψών και Διομήδους,  Μωκίου και Ανικήτου,  Ιουλιανού, Θαλλελαίου και Τρύφωνος.

☦ Οι Άγιοι Ανάργυροι: «ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ»

Η ιερά Καλύβη που για 63 ολόκληρα χρόνια (1923–1986) ασκήθηκε ο σύγχρονος αδάμαντας της νοεράς προσευχής και της καρτερικής ησυχίας, ο μακαριστός Γέροντας Θεοφύλακτος ο Νεοσκητιώτης (1897–1986), τιμάται επ’ ονόματι της Συνάξεως όλων των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων.

Σ’ αυτή την ιερή τους εικόνα ο Γέροντας Θεοφύλακτος από την αρχή της μοναχικής του αφιερώσεως έβαλε την καθιερωμένη μετάνοια και υποτάχθηκε στον ονομαστό Γέροντα Ιωακείμ Σπετσιέρη (1858–1943).

☦ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΣΤΙΑ» ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΠΟΛΕΜΟ: «“ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ” Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΥΠΗΣΕΙ ΠΡΩΤΗ»

☦ Από εδώ και πέρα "Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου"

ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟ ΑΣΚΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

« -Από εδώ και πέρα "Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου".

-Να πέσουμε στα γόνατα για προσευχή και μετάνοια .

-Χρειάζεται εντατική προσευχή .

-Η πείνα είναι μπροστά μας .

☦ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΙΔΕΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ


 
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2020 ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020

Η ΘΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ δεν σταματούσε από τον Εσταυρωμένο.

Όταν το πρωί μας το είπε ο Θηβαίος Πολίτης δεν γνωρίζαμε σε ποιον Ιερό Ναό της Ελλάδος έγινε αυτό το συγκλονιστικό συμβάν.

Έπρεπε να πάω στα Κοιμητήρια τουλάχιστον για να βάλω έξω στα κάγκελα κάποια λουλούδια για τις ψυχές.