“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

H Υπερηφάνεια (Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ)

Θυμήσου ότι από μόνη την υπερηφάνεια ένας άγγελος έπεσε από τον ουρανό. Και από άγγελος έγινε διάβολος.
Μην είσαι κι εσύ υπερήφανος και υψηλόφρων, για να μη γίνης όμοιος με τους δαίμονες. Να είσαι ταπεινός και πράος, και θα γίνης όμοιος με τους αγγέλους. Τότε θα ευλογηθής από τον Κύριο: «Επί τίνα επιβλέψω, αλλ’ ή επί τον ταπεινόν και ησύχιον και τρέμοντά μου τους λόγους;» (Ησ. 66. 2).

Ὁ Ἐγωισμός

Μᾶς λέγουν οἱ πατέρες τῆς ἐκκλησίας ὅτι ρίζα κάθε ἁμαρτίας εἶναι o ἐγωϊσμός. Ὁ ἅγιος Γρηγόριος o Διάλογος τήν ὀνομάζει βασίλισσα ὅλων τῶν ἁμαρτιῶν.
Ὅσο πιό πολύ ὑπερηφανευόμαστε, ὅσο πιό πολύ κυνηγᾶμε τή δόξα καί τόν ἔπαινο καί τήν τιμή, τόσο πιό τιποτένιοι εἴμαστε ἐνώπιον τοῦ Κυρίου, ὁ ὁποῖος «ἀντιτάσσεται στούς ὑπερήφανους, ἐνῶ στούς ταπεινούς δίνει τή χάρη του» (Παροιμ. 3,34).

Σχετικά με το λεγόμενο ότι στον καιρό μας δεν υπάρχουν άνθρωποι αγωνιστές

Ο μακάριος Γέρων, παπά Γρηγόριος (†1899) διηγόταν στα τελευταία του το έξης περιστατικό, σχετικά με το λεγόμενο ότι στον καιρό μας δεν υπάρχουν άνθρωποι αγωνιστές, όπως οι παλαιοί Πατέρες. Λειτουργούσα, έλεγε, την Μεγάλη Πέμπτη, και προς το τέλος της Λειτουργίας παρουσιάστηκε στο ναΰδριον της Καλύβας μου ένας νέος μοναχός βαστώντας αναμμένο φαναράκι. Αφού μπήκε στο Ιερό Βήμα μου είπε, «να μη καταλύσεις όλην την κοινωνίαν, άγιε Πνευματικέ. Είναι ανάγκη να έλθεις, να κοινωνήσεις τρεις αδελφούς, που μένουν εδώ πιο πάνω. Γι’ αυτό ήλθα να σε πάρω».

“Hγετίσκοι, σε καιρούς κοσμογονικούς και σεισμικούς...”

Λυκούργος Νάνης, ιατρός
Χαμόγελα και αβρότητες ανάμεσα στον αρχιεπίσκοπο και τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα αλλά και αξιοσημείωτες σκέψεις και στοχασμούς με καταφυγή μάλιστα σε αγιογραφικά κείμενα,  από τη μεριά του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα πλαίσια του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας. 
Μάλιστα ο κ.Παυλόπουλος βράβευσε τον αρχιεπίσκοπο. Σε παρόμοια ενέργεια είχε προβεί προ καιρού τόσο η ΔΙΣ όσο και μεμονωμένοι μητροπολίτες... Θεώρησαν άξιο βράβευσης τον κ.Παυλόπουλο! Ω της απονοίας των! Προφανώς εμπνεύσθηκαν τη στάση τους εν προκειμένω από αυτήν των αγίων Ιωάννου του Προδρόμου, Αμβροσίου Μεδιολάνων και Ιωάννου του Χρυσοστόμου απέναντι στην πολιτική εξουσία (και λίγη ειρωνεία χρειάζεται. Δεν είναι κατ ανάγκην κακό κάτι τέτοιο)...Πού καταντήσαμε αλήθεια!

Κονίτσης: ''Εις τα του Έθνους δεν επιτρέπεται κανένας συμβιβασμός''

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος
Τους λόγους, που δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Κόνιτσας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εξήγησε ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, μιλώντας στο ναό του Αγίου Κοσμά Κόνιτσας την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώπιον των πιστών και των τοπικών αρχών.
Σημείωσε μεταξύ άλλων: "Έχοντας υπ' όψιν μου πάντοτε αυτό που έλεγε ο αείμνηστος εκ των προκατόχων μου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, ότι "δεν πρέπει να υπάρχει ζήτημα που απασχολεί τον λαό και να μην ενδιαφέρει την Εκκλησία", ανησυχώ σφόδρα, σφοδρότατα ανησυχώ και για τα εθνικά μας θέματα, ακολουθώντας εν προκειμένω τα βήματα του μεγάλου και αγίου προκατόχου μου Μητροπολίτου Σεβαστιανού.

1995: “Πριν βγει ο Πατριάρχης άναψε η λαμπάδα μου , της μητέρας σου και ενός καλογέρου δίπλα μας, πολλών άλλων και μαζί άναψαν οι κανδήλες του Ιερού Κουβουκλίου του ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ”

Αμ θα τους αφήσουμε παραπονούμενους; Ένα ευχαριστώ σε όσους αμφισβητούν και αμφιβάλλουν για την προέλευση του ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ, καθότι γίνονται η αιτία να ζήσουμε ΠΑΣΧΑ μέσα στην Σαρακοστή, φέρνοντας εις τον νουν τα θαυμάσια αυτού του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ. Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ελλάδα της σημερινής μνημονιακής σαρακοστής, όταν οι υπόλοιποι θα την βιώνουν για τα καλά στο πετσί τους , η χώρα μας θα εισέρχεται μετά από τα δεινά που την οδήγησαν μεθοδευμένα , θα εισέρχεται στην Πασχαλιά της.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μεγάλη βδομάδα του 1995 επί Πατριαρχίας του αείμνηστου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διοδώρου οι γονείς μου βρέθηκαν στα Πανάγια Προσκυνήματα. Οι ίδιοι μας μετέφεραν συγκλονιστικές στιγμές που βίωσαν μαζί με άλλους προσκυνητές από όλα τα μέρη του κόσμου.