“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ο ΑΡΤΟΣ, Ο ΟΙΝΟΣ, Ο ΤΡΟΠΟΣ

Ο άρτι αφιχθείς αρχαίος φόβος μιας πανδημίας προκάλεσε γόνιμες συζητήσεις μεταξύ εκκλησιαστικών ελλογίμων και θεολόγων ανά τον κόσμο. Διατυπώθηκε η θέση ότι μία νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσω του τρόπου μετάδοσης της θείας κοινωνίας. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι τα ίδια τα τίμια δώρα έχουν την ιδιότητα μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών: ο άρτος ως σώμα του Χριστού, εφόσον κατ’ ουσίαν δεν μεταβάλλεται και διατηρεί τις φυσικές του ιδιότητες, όχι μόνο υπόκειται στη φθορά αλλά μπορεί να μεταδώσει τοξικούς ιούς. Μάλιστα επιχειρήθηκε χριστολογική θεμελίωση του θέματος: το ίδιο το ανθρώπινο σώμα του Χριστού είναι φορέας μικροοργανισμών, τα οποία μπορούν να μας βλάψουν. Αυτοί άλλωστε δεν αποτελούν κακό, διότι τίποτε κακό δεν υπάρχει στη δημιουργία.

Πίσω από την πόρτα του ναού

Ήταν ο άνθρωπος της παρέας. Πειράγματα, αισχρόλογα, αστεϊσμοί και άλλα πολλά ήταν στον ημερήσιο κατάλογο των κατορθωμάτων του.
Τα χρόνια περνούσαν και ποτέ του δεν συνδέθηκε με κάποιους ανθρώπους…ποτέ του δεν εμπιστεύτηκε κανέναν. Όλοι τον θέλανε για την παρέα αλλά μέχρις εκεί. Αλλά και ο ίδιος κανέναν δεν έπαιρνε στα σοβαρά, κανέναν δεν αισθανόταν δικό του άνθρωπο, φίλο του, οικείο του.
Κάπου στα 30 του, γνώρισε μία κοπέλα. Την γνώρισε μέσα από μια τυχαία παρέα, διαμέσου γνωστών αγνώστων. Η κοπέλα αυτή είχε κάτι το διαφορετικό, κάτι το «περίεργο». Του κίνησε το ενδιαφέρον.

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

Με αφορμή την προσωρινή απαγόρευση τέλεσης της εκκλησιαστικής λατρείας, καθώς επίσης και την απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους να αντιμετωπίσει την ελαύνουσα επιδημία μέσα από την πρακτική φιλοσοφία των πατέρων, δηλαδή την άγρυπνη δέηση για τη σωτηρία όλου του κόσμου, η Ιερά Μονή μας έκρινε εποικοδομητική την κατάθεση των παρακάτω σκέψεων.

Εγώ δεν πεθαίνω, εάν δεν πω το «Χριστός ανέστη»!...

-Γέροντα, τι διέκρινε μερικούς Αγίους, παλαιούς και νέους, και ήξεραν πότε θα πεθάνουν...;
- Το πολύ φιλότιμο, η μεγάλη απλότητα, η ταπείνωση και η πίστη. Δεν έβαζαν στη ζωή τους τη λογική που κλονίζει την πίστη. Μεγάλο πράγμα η πίστη!...
Σας έχω πει για τον πατέρα Χαράλαμπο που ζούσε πριν από λίγα χρόνια στη μονή Κουτλουμουσίου; Ήταν πολύ απλός, εργατικός και πνευματικός μοναχός.
Όταν γέρασε, μια βαρειά γρίππη τον έριξε στο κρεββάτι και ο γιατρός είπε στους Πατέρες να μην απομακρυνθούν από κοντά του, γιατί σε λίγη ώρα θα τελειώσει η ζωή του.

«με αυτά τα τρομακτικά που γίνονται και θα γίνονται παγκοσμίως ο ΚΥΡΙΟΣ προσδοκά ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΖΩΝΤΩΝ» Μήνυμα που ελάβαμε πριν από λίγο από σεβάσμιο Γέροντα. Στώμεν καλώς αδελφοί.

ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΜΕ  ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ;
«ΜΌΝΟ ΑΥΤΌ ΣΟΥ ΛΕΩ, Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΤΑ ΦΕΡΕΙ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΔΙΟΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ » 
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΝΝΟΕΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ- ΕΜΠΡΑΚΤΗ.

“Καί σχίσας τό χειρόγραφον ἀκούει παρά πάντως: Ἀλληλούϊα”

Μητροπολίτου Ἐδέσσης, Πέλλης και Ἀλμωπίας κ.ΙΩΗΛ
Ὁ Ἀκάθιστος ὕμνος ἐννοιολογικῶς χωρίζεται στά δύο. Οἱ μισοί οἰκοι ἀπό τό γράμμα Α-Μ ἀναφέρονται στά γεγονότα τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου. Πῶς συνέλαβε τόν Υἱό τοῦ Θεοῦ, πῶς τόν γέννησε, πῶς τόν ἐσπαργάνωσε, πῶς τόν ὁδήγησε στό Ναό γιά νά εὐλογηθεῖ. Οἱ ὐπόλοιποι δώδεκα οἴκοι ἀπό τό γράμμα Ν ἔως τό Ω ἀναφέρονται στήν ἔνσαρκη οἰκονομία τοῦ Σωτῆρος. Πῶς ὁ Κύριος ἔγινε ἄνθρωπος, πῶς κατεπλάγησαν οἱ ἄγγελοι ἀπό τό ἔργο τῆς ἐνανθρωπήσεως κ.τ.λ.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΥΨΩΝΕΙ

«Χαίρε ανόρθωσις των ανθρώπων»
π. Δημητρίου Μπόκου
1674… Στη μακρινή Ρωσία, οι βαρβαρικές ορδές των Μογγόλων λυμαίνονται τα πάντα. Λεηλατούν και τα μοναστήρια. Έχουν συλλάβει μοναχούς και τους κακομεταχειρίζονται. Τους βάζουν να δουλεύουν απ’ το πρωί ως το βράδυ σκληρά στα λατομεία, όπου κάτω απ’ το μαστίγιο σπάζουν και κουβαλούν πέτρα. Έχουν περάσει στα χέρια τους σιδερένιες αλυσίδες.

«Θα ψάχνεις να βρεις άπιστο» και δεν είναι fake news.

«Θα έρθει καιρός που θα ψάχνεις να βρείς άπιστο και δε θα βρίσκεις. Αλλά, για να φτάσουμε σ᾽ αυτό το σημείο, θα έχουν προηγηθεί φοβερά πράγματα.» Με ΘΑΥΜΑ θα σωθούμε και να επικαλεστούμε τώρα  το ΘΕΙΟ ΕΛΕΟΣ. Mπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με ιό αλλά με ένα τέρας – ιό;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ας πούμε ότι θέλουν να μας φοβίσουν, αλλά η καθημερινότητα των περιστατικών, η μολυσματικότητα και οι τρόποι μετάδοσης αυτού του θανατικού (αν το έφτιαξε η φύσης δεν το γνωρίζουμε) είναι ιατρικώς πρωτόγνωρες.