“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ - ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ

Η πράξη της νοεράς προσευχής είναι να βιάσεις τον εαυτόν σου να λέγεις συνεχώς την ευχή με το στόμα αδιαλείπτως. Στην αρχή γρήγορα, να μην προφθάνει ο νους να σχηματίζει λογισμό μετεωρισμού. Να προσέχεις μόνο στα λόγια: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».

Το Ιερό Σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων

Την Αγία Τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων τελείται το καθιερωμένο και ευλογημένο Ιερό Σαρανταλείτουργο στο υπέρ ελέους, σωτηρίας και θεραπείας ψυχών και σωμάτων πάντων ημών και υπέρ αναπαύσεως και συγχωρήσεως πάντων των κεκοιμημένων αδελφών ημών. Στην Θεία Λειτουργία τελετουργείται ή μυστική σχέσις του πιστού με τον Σωτήρα Χριστόν και κορυφώνεται στο υπέρτατο και πλέον φρικτό μυστήριο της Εκκλησίας μας, στην Θεία Ευχαριστία. Πόσο χαρίζει ευφροσύνη και παλμό στην καρδιά ή σκέψις ότι όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί αποτελούν μια πνευματική βασιλεία του Θεού, ένα σώμα, ένα πνεύμα, ένα κλήμα με πολλά σταφύλια! 

ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ στην Αθήνα δόθηκε πλέον και επίσημα το σήμα να αρχίσουν τα έργα για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, αν και η αλήθεια είναι ότι ήδη υπάρχουν περί τα εξήντα τζαμιά σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, στην Κωνσταντινούπολη δόθηκε σαφές μήνυμα από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, ότι σύντομα η αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης το μεγάλο αυτό σύμβολο του χριστιανισμού θα ακολουθήσει τον «δρόμο» της αγίας Σοφίας Τραπεζούντας και της αγίας Σοφίας της Νίκαιας που ήδη λειτουργούν σαν μουσουλμανικά τεμένη.