“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Άγιος Ισίδωρος πολιούχος Χίου

Τη δεκάτη Τετάρτη (14η) του αυτού μηνός (Μαΐου) η μνήμη του αγίου Μάρτυρος ΙΣΙΔΩΡΟΥ του εν Χίω.

Ο Άγιος Ισίδωρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Ήταν στρατιώτης με το βαθμό του Εφέδρου στο Ρωμαϊκό στρατό, σιτιστής και ένθερμος Χριστιανός.
Επί αυτοκράτορα Δεκίου έφθασε στην Χίο ο ρωμαϊκός στόλος με ναύαρχο το Νουμεριανό. Ο Ισίδωρος και ο Χριστιανός φίλος του Αμένιος εγκαταστάθηκαν σ’ ένα σπίτι στον Κάμπο. Τα βράδια που προσεύχονταν στο Θεό, λάμψεις και φλόγες κατέβαιναν στη σκεπή του σπιτιού τους από τον ουρανό. Τότε πολλοί από τους γείτονές τους εντυπωσιάστηκαν και πείσθηκαν από τον Ισίδωρο και τον Αμένιο ότι αυτό το φως ήταν θεϊκή επιταγή και βαπτίσθηκαν Χριστιανοί. Το γεγονός διαδόθηκε γρήγορα. Μάλιστα ο Εκατόνταρχος Ιούλιος το ανέφερε στο ναύαρχο Νουμέριο.

Σκοπιανό: η παράταση τελείωσε, αρχίζουν τα πέναλτι

Ναι, φαίνεται να είναι ένας  γεωστρατηγικός αγώνας, από την μια πλευρά η  ιστορική Ελλάδα και από την άλλη η μεικτή κόσμου. Απέναντι μας όλοι, με επιθετική κρούση τους Αλβανούς, τους Τούρκους και φυσικά τους σκοπιανούς. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και στα παρασκήνια δεν φτάνουν οι κουρτίνες για να  τα καλύψουν.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Σήμερα δεν διαβάζουμε απλώς Ιστορία αλλά φτιάχνουμε Ιστορία. Αν δεν γινόταν τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα στα οποία η συμμετοχή του Ελληνικού Λαού ήταν παροιμιώδης αλλά και η παρουσία των ΑΓΙΩΝ μας αισθητή ..αν δεν γινόταν αυτά,  η  διπλωματική πανωλεθρία  μπορεί να ήταν προ των πυλών.

Η Παναγία στέλνει στον Άγιο Παΐσιο έναν αφανή αναχωρητή του Άθωνα!

Όταν είχα έρθει στο Άγιον Όρος για πρώτη φορά, το 1950, ανεβαίνοντας από τα Καυσοκαλύβια για την Αγία Άννα, είχα χάσει τον δρόμο· αντί να πάρω τον δρόμο για την Σκήτη της Αγίας Άννης, προχώρησα για την κορυφή του Άθωνα. Αφού βάδισα αρκετά, κατάλαβα ότι πάω ψηλά και έψαχνα να βρω κανένα μονοπάτι να βγω σύντομα.