“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

☦ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ

«Μη νομίζεις ότι κάθε θλίψη έρχεται στους ανθρώπους εξαιτίας των αμαρτιών. Υπάρχουν άνθρωποι που ευαρεστούν τον Θεό και όμως έχουν θλίψεις. Γιατί λέει η Γραφή: «Θα διωχτούν οι άνομοι και οι απόγονοι των ασεβών θα εξολοθρευτούν»  (Ψαλμ. 36, 28).  

☦ Ήρθες γυμνός, Θα φύγεις γυμνός...

Ήρθες χωρίς τίποτα, Θα φύγεις χωρίς τίποτα.

Από πού λοιπόν προκύπτει τόσο μίσος, αγανάκτηση, φθόνος, εγωισμός και υπερηφάνεια;

Όλοι θα πάμε με άδεια χέρια, κερδίσαμε όλα τα υλικά πράγματα, κερδίσαμε εδώ και θα τα αφήσουμε όλα εδώ ήσυχα.

☦ ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ...

☦ Όταν θα γίνει η Κρίση θα αισθανθούμε και θα δούμε ότι ο Θεός έκανε τα πάντα για μας!

Όπως λέει το Μέγα Σάββατο σ' έναν ωραίο λόγο ο Άγιος Επιφάνιος, Επίσκοπος Κωνσταντίας της Κύπρου, που λέει όταν ο Χριστός συνάντησε τον Αδάμ και ήταν να τον αναστήσει, του λέει: "Έλα, Αδάμ. Έλα πλάσμα μου, ἐλθέ πλάσμα τό ἐμόν. Δεν σε έπλασα για να σε αφήσω στον Άδη. Δεν σε έπλασα για να σε αφήσω στην απώλεια. Δεύρο. Ἀνάστα, πλάσμα τό ἐμόν.Φύγε από δω!  Έλα μαζί μου, σήκω επάνω!".

☦ “Χαίρε σιγής δεομένων πίστις…”

Κάθε χρόνο που στην εκκλησία λέμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, υπάρχει μια φράση που με συγκλονίζει, «Χαίρε σιγής δεομένων πίστις…». Χαίρε Παναγία μου, εσύ που ακούς τις προσευχές εκείνων που σιωπούν. Εκείνων των ραγισμένων που δεν έχουν λόγια να σου πουν αλλά εσύ ακούς τις κραυγές τους.

☦ Πίσω από την πόρτα του ναού

Ήταν ο άνθρωπος της παρέας. Πειράγματα, αισχρόλογα, αστεϊσμοί και άλλα πολλά ήταν στον ημερήσιο κατάλογο των κατορθωμάτων του.

Τα χρόνια περνούσαν και ποτέ του δεν συνδέθηκε με κάποιους ανθρώπους…ποτέ του δεν εμπιστεύτηκε κανέναν. Όλοι τον θέλανε για την παρέα αλλά μέχρις εκεί. Αλλά και ο ίδιος κανέναν δεν έπαιρνε στα σοβαρά, κανέναν δεν αισθανόταν δικό του άνθρωπο, φίλο του, οικείο του.

☦ Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης: “Δεν ελέγχεται πια η κατάσταση. Μόνον από πάνω, ό,τι κάνει ο Θεός”

Σχόλιο: Γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι στις εκλογές θα έρθουν τίποτα σωτήρες να μας σώσουν.

☦ Να ο δρόμος. Να, η πύλη !!!

Γι’ αυτό όταν μας κατηγορούν, όταν μας συκοφαντούν, όταν μας πειράζουν, όταν μας ταπεινώνουν, όταν μας αδικούν, πρέπει κι εμείς να συγχωρούμε.

Με οποία καρδιά, με οποία δύναμη, με οποία διάθεση προσφέρουμε τη συγχωρητικότητά μας, όχι εκατονταπλάσια, άλλα μυριοπλάσια θα είναι τα αντίστοιχα αγαθά, που θα λάβουμε από τον Θεό.