“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ  Θεολόγου - Καθηγητού
Ανάμεσα στους μεγάλους αγίους της Εκκλησίας μας σημαντική θέση κατέχουν οι μεγάλες ασκητικές και μοναχικές μορφές. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος.
Γεννήθηκε  το έτος 439 στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωάννης και Σοφία, οι οποίοι ήταν πλούσιοι και ευσεβείς. Ο πατέρας ήταν στρατιωτικός και κατά συνέπεια ήταν αναγκασμένος να μεταναστεύει. Όταν ο Σάββας ήταν μικρός, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με τη σύζυγό του στην Αλεξάνδρεια, αφήνοντας το παιδί του στην ανατροφή σε κάποιον συγγενή του ονόματι Ερμία. Αλλά ενωρίς τον εγκατέλειψε λόγω της κακής συμπεριφοράς της συζύγου του προς αυτόν.

Από την στιγμή που μπλέξαμε με Πρεσβείες πάμε στο κομβικό «ταις Πρεσβείαις της Θεοτόκου Σώτερ σώσον ημάς»

Και θα πάμε σε αυτό  το σημείο  γιατί εκεί μας σέρνει η αδιάλλακτη τουρκική στάση με τις θρασύτατες δηλώσεις και προκλήσεις που έρχονται οσονούπω. Η κρίση αυτή από μόνη της δεν διαχειρίζεται δίχως την έμπρακτη διεθνή συμπαράσταση ¨ αλλά ποιος είδε τον Παναγή¨ Απομένει στο παρά πέντε ο ίδιος ο λαός να σφυρηλατήσει αίσθημα ομοψυχίας και ανάτασης Εθνικού φρονήματος την στιγμή που τα τελευταία χρόνια του τσαλαπάτησαν ότι ιερό και όσιο είχε. Ακολουθούν τα εν δυνάμει  ΣΤΑΔΙΑ της ΕΜΠΛΟΚΉΣ με την τουρκία.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Η γαλάζια πατρίδα του Ερντογάν μετά την αμφισβητούμενη συμφωνία  Λιβύη διπλασιάστηκε. Και ποιος μας λέει αν ο Ερντογάν το έκανε αυτό με τις πλάτες των ισχυρών του πλανήτη; Τον τούρκο τον συμπεριφέρονται με το γάντι  για να τον κομματιάσουν ευγενικότερα (όπως μας έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ πριν ικανούς χρόνους) Η «γυμνή»  Ελλάδα λόγω της μνημονιακής οικονομικής κατοχής τρέχει και δεν προλαβαίνει. Τι να προλάβει να κάνει ;

"Ελεημοσύνη. Η καλύτερη επένδυση"

Πρωτοπρ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού
Συχνά όταν συναντούμε στον δρόμο έναν ζητιάνο βρίσκουμε χίλιες δικαιολογίες να μην απλώσουμε το χέρι μας να δώσουμε έστω και ένα δεκάλεπτο. Άλλοι πάλι αυτές τις ημέρες, όταν βλέπουν τις κυρίες του εράνου αγάπης με τα κουπόνια στο χέρι να ζητούν την συνδρομή μας, βγάζουν όλη την γκρίνια τους.

Ἡ ἐμπειρία τῆς θεολογίας, δηλ. τῆς ἐν Χριστῷ Θείας Σαρκώσεως.

(Ἀπάντηση στήν ἀ-λογία καί στήν βορβορώδη σαρκική θρησκεία, στή Νέα Ἐποχή)
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ
«Ἀληθῆ Θεοτόκον, πάντες ἐπιγνόντες σε, πάναγνε Δέσποινα, τόν ἐκ σοῦ τεχθέντα, Θεόν Λόγον εἰδότες κηρύττομεν, ἐν δυσίν οὐσίαις, θελητικαῖς, αὐτεξουσίαις, ὑπέρ λόγον καί νόμον τῆς φύσεως».[1]
Αὕτη ἡ πίστις τῶν ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ ἀλήθεια τῆς ἐκκλησίας, αὕτη ἡ θεολογία τῶν ἁγίων ἀποστόλων καί πατέρων. Αὐτήν τήν ἐμπειρική θεολογία καί ἀγάπη πρός τό θεανδρικόν πρόσωπον τοῦ τῆς μεγάλης βουλῆς ἀγγέλου, Ἰησοῦ Χριστοῦ, μᾶς ἀφήνει ὡς παρακαταθήκην καί ὁ Ἅγιος Πορφύριος ὁ Καυσοκαλυβίτης. Μᾶς δίδαξε ὁ Ἅγιος τῶν ἡμερῶν μας, ὅτι οὕτως δυνάμεθα νά ἑορτάζομεν ἀληθῶς καί εἰλικρινῶς τήν Ἄχραντον αὐτοῦ Γέννησιν ἐκ τῆς ἀειπαρθένου καί θεοτόκου Μαρίας.

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ τα είπε όλα: 1965 σηκώνει τα χέρια του για να του βγάλουν τα λατινικά άμφια και να τον ντύσουν ΟΡΘΟΔΟΞΑ.

Μόνο στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ συμβαίνουν αυτά.  Στην Βενετία  το 1965. Το Ιερό Σκήνωμα του ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ να ζωντανεύει, να κτυπά το τζάμι της Λάρνακας, να κάνει φασαρία, να τρομοκρατεί τους Λατίνους, γιατί ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του, στα Ιεροσόλυμα, ώστε  να βρίσκεται κοντά στα παιδιά του, τους Ορθοδόξους προσκυνητές των ΑΓΙΩΝ ΤΟΠΩΝ , να τους ευλογεί και να τους βοηθάει με την παρρησία του.  ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ 
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
Και μόνο το χρονικό της επανακομιδής του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου από την Εσπερία αποτελεί ένα ξεχωριστό Συναξάρι της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΟΥ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ ΕΙΣ ΝΕΑΝ ΛΑΡΝΑΚΑ

Βίος Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος

Η Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς εορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου
«Που πορευθώ από του Πνεύματος σου...»
Το γνωστό γραφικό στίχο που πορευθώ από του Πνεύματος σου και από του προσώπου σου που φύγω... θυμίζει ο τρόπος με τον οποίο η χάρις του Θεού άγγιξε την ψυχή της Βαρβάρας και φωτίζοντας την με της θεογνωσίας το φως, την έκανε χριστιανή, για να φωτίζει έκτοτε και στους αιώνες τους πιστούς με την άθληση και το μαρτύριο της.
Στην Ηλιούπολη της Κοίλης Συρίας (Φοινίκης), πόλης κτισμένης στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Αντιλίβανο, γεννήθηκε η Βαρβάρα. Για τη μητέρα της δεν παραδόθηκαν από τους συναξαριστές στοιχεία, ο πατέρας της όμως μας είναι γνωστός.

Παρακλητικός Κανών Εις την Αγία Βαρβάρα



Να γιατί η ΠΑΝΑΓΙΑ είπε «για αυτά που θα γίνουν θα είμαι η ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ του ΑΙΓΑΙΟΥ» ΤΩΡΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

Η Ιστορία κλείνει τον κύκλο της.  Η ΠΑΝΑΓΙΑ μας ολοζώντανη επί των επάλξεων του Ελληνικού  Έθνους των Ορθοδόξων Χριστιανών, ως ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ.   Τα κόλλυβα τα έχουν στο ζωνάρι τους οι τούρκοι. 
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
ΕΛΛΑΔΑ έχεις πακέτο γεγονότων από τον Ουρανό  ή καλύτερα μπαούλο γιατί δεν χωρούν όλα αυτά που γίνονται και πρόκειται να γίνουν.