“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

☦ Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 1500 ΧΡΟΝΙΑ

Φθαρτὸν λελοιπὼς Πατάπιε γῆς πὰτον,

Πατεῖς, ὅπου πατοῦσι πραέων πόδες.

Ὀγδοάτῃ Πατάπιε χλόης πέδον ἀμφεπάτησας.

Επίγεια πατρίδα του Οσίου Παταπίου υπήρξε η πόλη Θήβαι της Άνω Αιγύπτου, ο ακριβής όμως χρόνος δεν είναι γνωστός. Από διάφορες ενδείξεις ο βίος του τοποθετείται μεταξύ του τέλους του 4ου και των μέσων του 5ου αιώνος (380-450).

Είχε…τη χάρη του Θεού να γεννηθεί από πιστούς γονείς, οι οποίοι, όντας σχετικά ευκατάστατοι, τον ανέθρεψαν με κάθε φροντίδα.

Μερίμνησαν για την εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου (Εφεσ. 6, 4) μόρφωσή του.

Δεν παρέλειψαν να προσέχουν την καλλιέργεια του χαρακτήρα και του ήθους του,και παρακολουθούσαν την πρόοδο του στην αληθινή σοφία και την αφοσίωση του στη χριστιανική πίστη.

☦ Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κηρύσσει την τοπική Εκκλησία ότι βρίσκεται εκ των πραγμάτων «εν διωγμώ»

Εν όψει της εορτής του προστάτου της Κέρκυρας Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία κατά την παράδοση του τόπου και του λαού μας διαρκεί επί τριήμερον, η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνει τα εξής προς τον λαό:

1. Η τοπική Εκκλησία αντιλαμβάνεται πλήρως τις συνθήκες κατά τις οποίες εφέτος γίνεται ο εορτασμός.

Όπως έπραξε μέχρι τώρα με υπευθυνότητα, η οποία δυστυχώς, όχι μόνο αναφορικά με την Κέρκυρα αλλά και γενικότερα για την Εκκλησία, μάλλον ουδόλως έχει εκτιμηθεί, θα συμμορφωθεί προς όλα τα μέτρα τα οποία η Πολιτεία έχει λάβει για την λειτουργία των ναών, παρ’ όλη την λύπη και τον πόνο που προκαλεί σε κληρικούς και λαϊκούς η μη συμμετοχή των πιστών στις ακολουθίες.

Γι’ αυτόν τον λόγο όλες οι ιερές ακολουθίες του τριημέρου θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ΚΥΑ και σύμφωνα με το σύνηθες πρόγραμμα.

☦ Η αναίδεια διώχνει τη Θεία Χάρη

Χρειάζεται πολλή προσοχή. Η άτακτη και απρόσεκτη συμπεριφορά είναι εμπόδιο της θείας Χάριτος. Η έλλειψη του σεβασμού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να πλησιάσει η Χάρις του Θεού.

Όσο πιο πολύ σεβασμό έχουν τα παιδιά στους γονείς, στους δασκάλους, στους μεγαλύτερους γενικά,τόσο δέχονται την Χάρη του Θεού. Όσο ατίθασα είναι, τόσο εγκαταλείπονται από την Χάρη του Θεού.

☦ Είναι δύο δρόμοι που μας οδηγούν στον Θεό...

«Εἶναι δύο δρόμοι πού μᾶς ὁδηγοῦν στόν Θεό», λέει ὁ ἅγιος Πορφύριος, «ὁ σκληρός καί κουραστικός μέ τίς ἄγριες ἐπιθέσεις κατά τοῦ κακοῦ καί ὁ εὔκολος μέ τήν ἀγάπη. Ὑπάρχουν πολλοί πού διάλεξαν τόν σκληρό δρόμο καί ''ἔχυσαν αἷμα γιά νά λάβουν Πνεῦμα'', ὥσπου ἔφθασαν σέ μεγάλη ἀρετή». Δέν τό ἀποδοκιμάζει αὐτό ὁ ἅγιος Πορφύριος.

«Ἐγώ βρίσκω ὅτι πιό σύντομος καί σίγουρος δρόμος εἶναι αὐτός μέ τήν ἀγάπη. Αὐτόν νά ἀκολουθήσετε κι ἐσεῖς».

☦ «Η ΣΥΓΚΥΠΤΟΥΣΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΣ»

Κάποτε, αγαπητοί μου, ο Κύριος βρέθηκε σε μία Συναγωγή κατά την ημέρα του Σαββάτου, όπου και δίδαξε τον λόγο του Θεού. Ανάμεσα στο πλήθος, ήτο και μία γυναίκα ραχητική και μη δυναμένη καν να ανορθώσει το κεφάλι της. Την είδε ο  Κύριος και της λέγει: «Γύναι,  ἀπολέλυσαι τῆς ἀσθενείας σου». Και έθεσε τα χέρια Του επάνω της και αμέσως η γυναίκα εκείνη ανορθώθηκε.

☦ «COVID-19, ἡ ἄλλη ὄψις τοῦ νομίσματος»

«...ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ ὅσο θά διώκεται, τόσο θά αὐξάνει καί θά βγαίνουν νέοι μάρτυρες, νέοι ἅγιοι, οἱ ὁποῖοι θά ὁμολογοῦν Χριστόν κι Αὐτόν Ἐσταυρωμένον..»

Καί βεβαίως ὑπάρχει ἐπιδημία. Καί βεβαίως ὑπάρχει νόσος. Καί βεβαίως πολλές φορές εἶναι καί θανατηφόρος καί χτυπάει συνανθρώπους μας ἀνεξαιρέτως ἠλικίας. Ὅμως ἡ ἱστορία μᾶς διδάσκει ὅτι ὅταν τά ἤθη, οἱ ἀξίες καί ἡ αἰδώς τῶν ἀνθρώπων καταπέσουν καί κατακρημνισθοῦν, ἐπέρχονται μεγάλες συμφορές, σεισμοί, λιμοί, ἀσθένειες θανατηφόρες ὅπως ἡ λέπρα, ἡ φυματίωσις κ.ἄ., πόλεμοι καί γεγονότα πού δέν μποροῦν νά ἀντιμετωπισθοῦν μέ τίς ἀνθρώπινες δυνάμεις.

Ἔτσι καί σήμερα ἐνεφανίσθη ἡ πανδημία αὐτή πού λέγεται COVID-19, τήν ὁποίαν ἐμεῖς δέν μποροῦμε νά ἐλέγξουμε ἐάν εἶναι φυσική ἤ ἐάν κάποια διεστραμμένα μυαλά τήν παρεσκεύασαν σέ ἐργαστήρια καί τήν ἔριξαν στήν ἀτμόσφαιρα μέ ἀπώτερο σκοπό τήν μείωση τοῦ πληθυσμοῦ ἤ τήν δημιουργία ἀνθρωπίνων «ρομπότ» πού θά ἐξυπηρετοῦν τά συμφέροντά τους, διότι πολλά ἔχουν ἀκουσθεῖ...Ὅμως μέσα σέ αὐτή τήν κατάσταση ὁ ἄνθρωπος δέν στράφηκε πρός τόν Τριαδικό Θεό, τόν Δημιουργό τοῦ σύμπαντος[1], ἀλλά πρός τόν ἑαυτό του.