“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

☦ Το παν είναι η Χάρις του Θεού

«Αυτοί που δεν είναι καλά πνευματικά, είναι μερικοί ιερωμένοι που σπουδάζουν ψυχολογία, για να βοηθήσουν τις ψυχές (με ανθρώπινες τέχνες). Και το παράξενο είναι που οι δάσκαλοί τους οι ψυχολόγοι δεν πιστεύουν στον Θεό και δεν παραδέχονται ούτε ψυχή, ή την παραδέχονται με ένα δικό τους τρόπο (σχεδόν όλοι). Από αυτήν την πράξη τους οι κληρικοί αυτοί φανερώνουν ότι πνευματικά είναι άρρωστοι και έχουν ανάγκη από Αγιοπατερικές εξετάσεις, και, αφού θεραπευθούν, τότε θα διακρίνουν και μόνοι τους το άρρωστο αυτό πνεύμα και θα γνωρίσουν παράλληλα και τη θεία Χάρη, για να χρησιμοποιούν στο εξής τις ψυχές που πάσχουν την θεία ενέργεια και όχι τις ανθρώπινες τέχνες.

☦ Η τυφλή μουσουλμάνα

Κάποτε είχαν φέρει στον όσιο Αρσένιο τον Καππαδόκη μια τυφλή μουσουλμάνα, την Φάτμα. Την έφεραν όμως ημέρα Τετάρτη, που ήταν έγκλειστος. Αφού χτύπησαν πολύ την πόρτα του κελλιού του, την άφησαν κοντά στο κατώφλι και απομακρύνθηκαν.
Σε λίγη ώρα ήρθε μια φαρασιώτισσα με αγκύλωσι στο χέρι και, γνωρίζοντας ότι την Τετάρτη και την Παρασκευή ο όσιος δεν δέχεται, πήρε χώμα από το κατώφλι της πόρτας του. Το έβαλε στο αρρωστημένο χέρι της και έγινε καλά!

☦ H αγάπη του Αγίου Σιλουανού στην Παναγία

Όταν η ψυχή κατέχεται από την αγάπη του Θεού, τότε, ω, πώς είναι όλα ευχάριστα, αγαπημένα και χαρούμενα. Αυτή η αγάπη όμως συνεπάγεται θλίψη· κι όσο βαθύτερη είναι η αγάπη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θλίψη.
Η Θεοτόκος δεν αμάρτησε ποτέ, ούτε καν με το λογισμό, και δεν έχασε ποτέ τη Χάρη, αλλά κι Αυτή είχε μεγάλες θλίψεις. Όταν στεκόταν δίπλα στο Σταυρό, τότε ήταν η θλίψη Της απέραντη σαν τον ωκεανό κι οι πόνοι της ψυχής Της ήταν ασύγκριτα μεγαλύτεροι από τον πόνο του Αδάμ μετά την έξωση από τον Παράδεισο, γιατί κι η αγάπη Της ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη από την αγάπη του Αδάμ στον Παράδεισο. Κι αν επέζησε, επέζησε μόνο με τη Θεία δύναμη, με την ενίσχυση του Κυρίου, γιατί ήταν θέλημά Του να δη την Ανάσταση κι ύστερα, μετά την Ανάληψή Του, να παραμείνη παρηγοριά και χαρά των Αποστόλων και του νέου χριστιανικού λαού.

☦ Πρωτόκολλο για τη διανομή αντιδώρου στη Μητρόπολη Σικάγο

Ενημέρωση (Update) στην οδηγία της 3ης Ιουνίου 2020 σχετικά με τη διανομή αντιδώρου και άρτων στην εποχή του κορωνοϊού εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη του Σικάγο.
Τώρα που οι άνθρωποι είναι πιο εξοικειωμένοι με την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας (PPE), το ακόλουθο πρωτόκολλο προσφέρεται στις ενορίες για να βοηθήσουν στην επανεισαγωγή της διανομής αντιδώρων και αρτοκλασίας. Για ενορίες που προσφέρουν τη Θεία Κοινωνία στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος κληρικός διαθέσιμος για τη διανομή του αντιδώρου, ένας ενορίτης που ορίζεται από τον ιερέα μπορεί να διανείμει το αντίδωρο.

☦ «Ο έρωτας των χρημάτων κατέλαβε τις ανθρώπινες ψυχές!»

(ΦΩΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ Ο ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΑΣ)
Αλλά όμως ο έρωτας των χρημάτων όλα τα ανέτρεψε και κατέστρεψε και απομάκρυνε από τον αληθινό φόβο στον Θεό και κατέλαβε τις ανθρώπινες ψυχές, όπως ακριβώς κάποιος τύραννος κατακυριεύει κάποια ακρόπολι.
Γι’ αυτό αδιαφορούμε και για την σωτηρία των παιδιών μας και για τη δικής μας, έχοντας μόνο ένα σκοπό, πώς να γίνουμε πλουσιώτεροι και να αφήσουμε τον πλούτο μας στους άλλους και εκείνοι πάλι σε άλλους και οι μετά από εκείνους στους μετά από αυτούς, και γινόμαστε έτσι όχι κύριοι, αλλά κάποιοι μεταβιβαστές των χρημάτων και των κτημάτων μας.

☦«Είδα ένα όνειρο ότι πήγα στο χωριό μου, εκεί που γεννήθηκα»

Πόσο, μὰ πόσο γλυκὺς εἶναι ὁ Ἰησοῦς! Ὅλος χαρά, ὅλος ἀγάπη, ὅλος εἰρήνη, ὅλος γαλήνη, ὅλος ἀγαλλίαση, ὅλος σκιρτήματα. Μὰ πόσο γλυκὺς εἶναι ὁ Ἰησοῦς!
Ἡ χάρις διατηρεῖται μὲ τὴν ταπείνωση καὶ τὴν εὐχαριστία εἰς τὸν Θεό.
Ἡ ταπείνωσις ὅτι «ἐγὼ δὲν εἶμαι ἄξιος κληθῆναι υἱός Σου, ποίησόν με ὡς ἕνα ἐκ τῶν δούλων σου» (Λουκ. 15,19).

☦ « πέταξαν τους φράκτες…»

«πέταξαν τους φράκτες, όπως έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ, η ψυχραιμία στις ημέρες μας είναι ηρωισμός, η Πίστη είναι μαρτύριο και η Ανθρωπιά είναι Θαύμα»
«άραγε θέλουν να μας κάνουν πολίτες του κόσμου ή πολίτες της κόλασης;»

☦Ρουμανία: Μετέδωσαν τη Θ. Κοινωνία με πλαστικά κουταλάκια μιας χρήσης, φορώντας μάσκα

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Βουκουρέστι, ο… κορωνοϊός έκανε τη ζημιά του!
Στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, δηλαδή μία μόλις μέρα μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου και ενώ γιόρταζε ο Κωνσταντίνος Βόδας (σύζυγος της κτίτορος του ναού, Πριγκίπισσας Μαρίας) μαζί με τους 4 γιους τους, που μαρτύρησαν στην Κωνσταντινούπολη αρνούμενοι να ασπασθούν το Ισλάμ, ο ιερέας του ναού μετέδωσε τη Θεία Κοινωνία με πλαστικά κουταλάκια μιας χρήσης, φορώντας μάσκα.

☦ ΑΓΙΟΣ από αυτήν την ζωή. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ στο παπα-ΕΦΡΑΙΜ τον Κατουνακιώτη «Σ΄ αγαπώ, γιατί μου μοιάζεις!»

«Η δουλειά του παπά είναι να διαβάζει ονόματα, χιλιάδες ονόματα, ειδικά των κεκοιμημένων.
Οι ζωντανοί όλο και κάποιον θα βρουν να του πουν τον πόνο τους, όλο και κάποιος θα τους στηρίξει έστω λίγο. Στην άλλη ζωή όλοι είναι εν μετανοία, αλλά δεν μπορούν οι ίδιοι να κάνουν τίποτα.

☦ Τούρκος αντιπτέραρχος: «Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να βομβαρδίσει την Άγκυρα» "ΚΑΓΚΕΛΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ"

«Σήμερα η Π.Α. της Ελλάδας διαθέτει απίστευτες ικανότητες επίθεσης» τόνισε o Ερντoγάν Καρακούς
Να μην υπoτιμάει η Άγκυρα τις δυνατότητες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, επεσήμανε Τούρκος αντιπτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς, με τις δηλώσεις του να γίνονται viral στα τουρκικά social media.

☦Τί ἀστραπές φωτός εἶναι αὐτές πού καταυγάζουν τή νύχτα αὐτή! Τι ἀγγελικές παρατάξεις λαμπρύνουν τήν κοίμηση τῆς μητέρας τῆς ζωῆς!

Ποιὲς θεϊκὲς ὁμιλίες τῶν ἀποστόλων ἑξυμνοῢν τὴν ἐκφορὰ τοῦ σώματος ποὺ δὲχτηκε τὸ Χριστό! Πῶς ὸ Λόγος τοῦ Θεοῦ, ποὺ ἀπὸ εὐσπλαχνία καταδὲχτηκε νὰ γίνει Υἱός της, ὑποδέχεται τὴν ἅγια ψυχή της ὐπηρετώντας τὴν παναγία καὶ θεϊκότατη μητερα του.''   Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός
(ΕΠΕ 9 Ὁμιλία Α’ εἰς τὴν Κοίμησιν τῆς Θεοτόκου)
(εικόνα από την ΙΜ Ιβήρων Αγίου Όρους)
proskynitis

☦ Ο προηγούμενος αιώνας ήταν ο αιώνας των Οσίων, ο δικός μας αιώνας, θα είναι ο αιώνας τών Ομολογητών!

"Ο προηγούμενος αιώνας ήταν ο αιώνας των Οσίων, των Ασκητών και των Ασκητριών. Πόσοι Άγιοι; Αναρίθμητο το πλήθος τους... Παίσιος, Πορφύριος, Ιάκωβος, Ευμένιος, Νικηφόρος ο Λεπρός ,Ιωσήφ ο Ησυχαστής ,ο Δανιήλ και ο Εφραίμ στα Κατουνάκια, ο Ιερώνυμος στη Σιμωνόπετρα, ο Σωφρόνιος του Έσσεξ καιο γέροντας του Σιλουανός, η Σοφία της Κλεισούρας και τόσοι άλλοι, γνωστοί ή άγνωστοι μέχρι πρότινος...

Και βέβαια, και ο Εφραίμ ο Αριζονίτης.

☦ Το ημερολόγιο ενός Ορθόδοξου Χριστιανού που έμεινε νεκρός για 36 ώρες! Περιγραφή της μεταθανάτιας εμπειρίας του...

Ένα απίστευτο και όμως αληθινό γεγονός!
Το ιστορικό αυτό γεγονός δημοσιεύτηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στο περιοδικό «Μοσκόβοσκιε Βέντομοστι» (Τα χρονικά της Μόσχας).
Αργότερα κυκλοφόρησε από την Λαύρα του Όσίου Σεργίου σαν ξεχωριστή έκδοση. Το εκδοτικό τμήμα της Λαύρας επικοινώνησε με τον συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος και επαλήθευσε το γεγονός το οποίο, περιγράφεται στο βιβλίο, λέγοντας ταυτόχρονα ότι ο άνθρωπος, στον οποίο το γεγονός αυτό συνέβη, στην συνέχεια έγινε μοναχός. Παραθέτουμε εδώ ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από τη διήγηση της μεταθανάτιας εμπειρίας του ρώσου που την έζησε στις αρχές του 20/ου αιώνα...