“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Μεγάλη ΑΓΙΑ προέβλεψε τρεις ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. Οι δυο έγιναν απομένει ο ΤΡΙΤΟΣ, σε μια ανθρωπότητα με χίλια δυο προβλήματα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  
Δεν είχε οφθαλμούς και όμως είδε όλη την κακουργία και την πανουργία των τελευταίων αιώνων της δύσμοιρης ανθρωπότητας. 
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
Στο τέλος του κειμένου παραθέτουμε προσωπικό βίωμα με την ΟΣΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ.  Ο Αγιος Ιωάννης τής Κροστάνδης, ό μεγάλος αυτός Άγιος τής Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας, όταν συνάντησε γιά πρώτη φορά τήν άγνωστή του τότε, 14χρονη τυφλή Ματρώνα μέσα στόν κατάμεστο από κόσμο ναό τού Αγίου Ανδρέα, είπε γι΄ αυτήν, τά παρακάτω λόγια…. 

Αν τώρα παρουσιαζόταν μπροστά μας η Παναγία, νομίζεις ότι θα ψάχναμε να βρούμε τον σωστό ήχο;

Κάποτε, την ώρα που ένας νέος προσκυνούσε την εικόνα της Παναγίας μέσα στο Εκκλησάκι, ο Όσιος του είπε: "Αν τώρα παρουσιαζόταν μπροστά μας η Παναγία, νομίζεις ότι θα ψάχναμε να βρούμε τον σωστό ήχο, για να Της πούμε το τροπάριο: "Πολλοίς συνεχόμενος πειρασμοίς;"

"Τί εὐτυχία ἡ Ἀνάσταση!" Άγιος Γέροντας Πορφύριος.

Ἀντί ἄλλης Πασχάλιας εὐχῆς θά σᾶς μεταφέρω τά χαρμόσυνα ἀναστάσιμα βιώματα τοῦ μακαριστοῦ γέροντα Πορφυρίουὅπως τά ἔζησα μιά Τρίτη Διακαινησίμου στό κελλάκι του.
Μετά τήν καρδιολογική ἐξέταση καί τό συνηθισμένο καρδιογράφημα, μέ παρεκάλεσε νά μή φύγω. Κάθησα στό σκαμνάκι κοντά στό κρεββάτι του. Ἔλαμπε ἀπό χαρά τό πρόσωπό του.
Μέ ρώτησε:
- Ξέρεις τό τροπάριο πού λέει «Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν…»;
- Ναί, γέροντα, τό ξέρω.
- Πές το.
Ἄρχισα γρήγορα-γρήγορα: «Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἅδου τήν καθαίρεσιν, ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου, ἀπαρχήν˙ καί σκιρτῶντες ὑμνοῦμεν τόν αἴτιον, τόν μόνον εὐλογητόν τῶν πατέρων Θεόν καί ὑπερένδοξον».

Υπό το βλέμμα της Πορταϊτίσσης

Εις την Παναγία την επονομαζόμενη Πορταϊτισσα των Ιβήρων - Εορτάζουσα την Τρίτη της Διακαινησίμου

Θεόκλητος Διονυσιάτης
...Μετά πορείαν μιας σχεδόν ώρας επεστρέψαμεν εις Καρυάς. Μας εδόθη η ευκαιρία να θαυμάσωμεν πάλιν τας υπερόχους συνθέσεις των τοιχογραφιών του ιερού Ναού του Πρωτάτου και να προσευχηθώμεν εις την παλαιάν αυτήν Βασιλικήν. Δεν θα λησμονήσω τας εντόνους μορφάς και τας κινήσεις των αγίων. Ο Πανσέληνος, αν και έτεμε διάφορον οδόν, εν σχέσει προς την μακράν βυζαντινήν αγιογραφικήν παράδοση, την οποίαν διακρίνει το ασκητικόν πνεύμα, εν τούτοις επέτυχε με τα σαρκώδη και πλαστικά σώματα να δώσει δυναμικήν τόσον φυσικήν όσον και πνευματικήν έκφρασιν. Υπήρξεν αληθώς μέγας αγιογράφος και μόνον δια το γεγονός της πρωτοτυπίας του εντός της ορθοδόξου πνευματικότητος...

Με ποιο θαυμαστό τρόπο εισήλθε το 1004 μ.χ. στο Άγιο Όρος η σεβάσμια Εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης και πως συνδέεται με την Δευτέρα Παρουσία.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, 
Παναγία η Πορταΐτισσα - Συναξάριον και θαύματα π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ - Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 19 Απριλίου 2015  (24/4/2015)

"Ποίαν επί σοι παιδίον προσηγορίαν εύρω αρμόζουσαν;"

“Ποίαν επί σοι παιδίον προσηγορίαν εύρω αρμόζουσαν;

Ανθρώπου; Αλλά Θεϊκήν έσχες σύλληψιν.

Θεού; Αλλ’ Ανθρωπίνην έλαβες σάρκωσιν.

Τι ουν επι σε διαπράξωμαι; Γαλακτροφήσω, ή Θεολογήσω;

Στις μέρες μας η ΠΑΝΑΓΙΑ ανέβασε νέους στυλίτες στο Άγιον Όρος που ετοιμάζουν την μετάνοια της Μεγάλης Ελλάδος που έρχεται.

Φώτο από την Λιτανεία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ την Λαμπροτρίτη στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.
Σήμερα θα πούμε πολλά που μάθαμε και είδαμε, ωφέλιμα και χρήσιμα. Κυρίως όμως κινούν το μυαλό μας σε προβληματισμό μέσα σε αυτό το πνευματικό ανθυγιεινό περιβάλλον που εγκλώβισαν την πατρίδα μας. Πήγαν κάποιοι δημοσιογράφοι στον ΑΓΙΟ ΠΑΙΣΙΟ και του είπαν αυτό το γνωστό που λένε οι εξυπνάκηδες. Γέροντα γιατί μένεις εδώ (στην Παναγούδα) και δεν κατεβαίνεις στον κόσμο που έχει ποικίλες ανάγκες;  Και ο Γέροντας διαβλέποντας τον κακό λογισμό τους, απάντησε: «Άλλη δουλειά κάνει ο ΦΑΡΟΣ και άλλη δουλειά κάνουν τα φανάρια στους δρόμους.»
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Βρεθήκαμε ταξιδευτές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς προς το Πολύκαστρο της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας. Το λεωφορείο φόρτωσε από Θεσσαλονίκη και η μισή πληρότητα του  ήταν περίπου 25 με 30 θέσεις που καταλήφθηκαν από αναξιοπαθούντες πρόσφυγες ηλικίας 20 με 25 ετών, όλοι τους άνδρες.