“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

☦ Η Μητέρα του Θεού Μητέρα του κόσμου

του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λήδρας κ. Επιφανίου

Ηγουμένου Ι. Μ. Μαχαιρά

Ο πιο σπουδαίος άνθρωπος μετά τον Θεάνθρωπο, είναι η παναγία Μητέρα Του, η κυρία Θεοτόκος Μαριάμ. Και είναι σπουδαιοτέρα πάντων των γηγενών, λόγω του εξέχοντος και υπερέχοντος περιεχομένου της καρδίας της. Και το περιεχόμενο της καρδίας της, ταπείνωσις και αγάπη. Και αυτή η σπουδαιότητά της την καθιστά «τιμιωτέραν τῶν Χερουβεὶμ καὶ ἐνδοξοτέραν ἀσυγκρίτως τῶν Σεραφείμ», υπερτέραν των Θρόνων και κυριωτέραν των Δυνάμεων, ανωτέραν πάντων των ποιημάτων και Παναγίαν υπέρ πάντας τους ανθρώπους.

☦ Το νόημα των Παρακλήσεων προς την Παναγία μας

α. Γιατί παρακαλούμε την Υπεραγία Θεοτόκο

Οι παρακλήσεις προς τη Θεοτόκο αναφέρουν τις επικλήσεις των πιστών με δεήσεις και ικεσίες προς την Παναγία για να λάβουν τη βοήθειά Της στους καιρούς των πειρασμών, των πόνων, των θλίψεων και κάθε είδους προστασία από το θείο πρόσωπό Της. Και τονίζεται χαρακτηριστικά: “Δέξαι παρακλήσεις αναξίων σων ικετών”.

☦ Μόνο η Αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο...

Υπάρχουν πολλά χωρία του Ευαγγελίου που τα ξεχνάμε στην καθημερινότητα και στη ζωή μας γενικότερα.

Πολλοί χριστιανοί αδερφοί μας ίσως θα ευχόντουσαν να μην υπήρχαν κάν στο Ευαγγέλιο τα χωρία αυτά. Αν τα παρακάτω λόγια τα διαβάζαμε σε άσχετο βιβλίο θα λέγαμε ότι αυτός που τα έγραψε είναι κάποιος ηττοπαθής, αδύναμος ή τρελός.

Και όμως με αυτή την υπαρξιακή στάση ζωής ανοίγει η πόρτα της Βασιλείας των Ουρανών.

☦ Όταν δεν φορούσαμε μάσκες και κάναμε πραγματικές ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 -Λιτανεία μετά από δυο χιλιετίες επί της λιθόστρωτης Ρωμαίικης Εγνατίας οδού που κατέληγε στην ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ από την Ρώμη.

Δεν θα πούμε πολλά λόγια , θα αφήσουμε τις εικόνες των λιτανευόντων ανθρώπων πιστών να μιλήσουν από μόνες τους.

Πρώτη Λιτανεία μετά από χιλιάδες χρόνια στο διατηρημένο κομμάτι της λιθόστρωτης Εγνατίας οδού που συνέδεε τα Ρωμαικά χρόνια με τα Βυζαντινά χρόνια της καθ’ ημάς Ανατολής και της Ρωμιοσύνης.

☦ Κάποιος Αμερικανός, είχε πάει στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα με την παρέα του….

Σε κάποια στιγμή εμφανίζεται ο γέροντα Εφραίμ να βγαίνει από το κελί όπου εξομολογεί τον κόσμο και να ρωτάει τον νεαρό Αμερικανό: - Έχεις παιδί μου καλό κινητό, μοντέρνο, σύγχρονο; - Γιατί ρωτάτε γέροντα, είπε με απορία ο νεαρός.

Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας : Να θέλω να πάρεις τηλέφωνο στο Άγιο Όρος σε μια μονή, για να μιλήσω εκεί με ένα μοναστήρι, του απάντησε ο γέροντας.

☦ Άγιος Ιωσήφ: “Δος μου αυτόν τον ξένο…”

Ο Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας (31 Ιουλίου). Απόσπασμα από Ομιλία του Αγίου Επιφανίου.

Όταν βράδιασε, λέει, ήλθε ένας πλούσιος άνθρωπος που το όνομά του ήταν Ιωσήφ. Αυτός τόλμησε και παρουσιάστηκε μπροστά στον Πιλάτο, και του ζήτησε το σώμα του Ιησού. Παρουσιάστηκε ένας θνητός μπροστά σε έναν θνητό ζητώντας να λάβει τον Θεό. Ζήτα τον Θεό των θνητών.

☦ Λίγα 24ωρα πριν μπούμε στον Άγιο Δεκαπενταύγουστο η Παναγία από την Ιερά Μονή Ιβήρων δίνει ΜΕΓΑ μήνυμα (30/07/2019)

Ανατριχιαστικά σημεία συμβαίνουν στις μέρες μας. Κολυμπώντας στα καλά νερά του διαδικτύου και συγκεκριμένα στο ιστολόγιο https://thivaiospolitis.blogspot.com/ συγκλονιστήκαμε από το παρακάτω βίντεο που μόλις σήμερα αναρτήθηκε.

☦ ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ

☦ ‘Ενας αδελφός είπεν είς ένα Γέροντα..

Ενας αδελφός είπεν είς ένα Γέροντα….. θέλω να μαρτυρήσω για τον Θεόν. Ο Γέρων του απάντησεν: Αν είς δύσκολον περίστασιν υπομείνη κανείς τον πλησίον, ισοδυναμεί με το μαρτύριο των τριών Παίδων είς την κάμινον.   {Ευεργετ.Β’,ΛΖ΄}

☦ Ο άνθρωπος έχει τέτοιες δυνάμεις, ώστε να μπορεί να μεταδώσει το καλό ή το κακό στο περιβάλλον του

Όταν εύχεται κανείς για τον πλησίον του, μια καλή δύναμη βγαίνει απ’ αυτόν και πηγαίνει στον αδελφό και τον θεραπεύει και τον δυναμώνει και τον ζωογονεί.

”Ο άνθρωπος έχει τέτοιες δυνάμεις, ώστε να μπορεί να μεταδώσει το καλό ή το κακό στο περιβάλλον του. Αυτά τα θέματα είναι πολύ λεπτά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

☦ *ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ*

Όλα τα προβλήματά μας, τα υλικά, τα σωματικά, τα πάντα, να τ΄ αναθέτουμε στον Θεό.

Πως λέμε στην Θεία Λειτουργία, “…και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα”.

Όλη τη ζωή μας σ΄ Εσένα, Κύριε, αφήνουμε. Ό,τι θέλεις Εσύ. *“Γενηθήτω το θέλημά Σου, ως εν ουρανώ και επί της γης”.*

☦ από τον Μικρό Ευεργετινό

Ἕνας γέρονταςδιηγήθηκε ἀββᾶς Κασσιανὸςποὺ ἀσκήτευε στὴν ἔρημο, παρακάλεσε τὸ Θεὸ νὰ τοῦ δώσει τοῦτο τὸ χάρισμα:

Ὅταν γίνεται πνευματικὴ συζήτηση, νὰ μὴ νυστάζει ποτέ, ὅταν ὅμως κανεὶς ἀργολογεῖ κατακρίνει, τότε νὰ τὸν παίρνει ὕπνος, γιὰ νὰ μὴ μολύνονται τ᾿ αὐτιά του μὲ τέτοιο δηλητήριο. Καὶ πραγματικά, τοῦ ἔδωσε Θεὸς αὐτὸ ποὺ ζητοῦσε.

Ἔλεγε λοιπὸν αὐτὸς γέροντας, πὼς διάβολος εἶναι θιασώτης τῆς ἀργολογίας καὶ ἀντίπαλος κάθε πνευματικῆς διδαχῆς.

☦ *Θαρσείτε και μή φοβήσθε.

Πίστη στερεά εις τον Χριστό μας. Αυτός είναι παντοδύναμος. Όσον και αν αγριεύει ο σατανάς, έμπροσθεν εις τον Χριστόν μας, εις την δύναμή Του, όλες οι μηχανές του καταστρέφονται.*

*Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτου*