“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

☦ «Θεαρχίω Νεύματι»

Δοξαστικό των στιχηρών του Εσπερινού της Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μέλος  Ιακώβου Πρωτοψάλτου Οκτάηχο. Ψάλλουν Αγιορείτες Πατέρες από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.

(Τα γεγονότα και η θεολογία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέσα από ένα υμνογράφημα της εορτής.)

Του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

H Ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση πολλές φορές επιστρατεύει την ποίηση και τη μουσική για να συμπληρώσουν την ιστόρηση ιερών γεγονότων, τα οποία είναι αδύνατον να περιγραφούν μέσα από μία πεζή διήγηση.

Ανάμεσα στα μέγιστα γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και εκείνο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τούτο το παμμέγιστο γεγονός έρχεται η Εκκλησία να το ιστορήσει με λόγους ποιητικούς και ήχους εναρμόνιους.

☦ ΕΞΑΠΟΣΤΕΙΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΒΗΡΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ

☦ Παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια της Παναγίας

Ένα πολύ συγκινητικό περιστατικό διηγήθηκε κάποτε ο στάρετς Ζωσιμάς.

-Πρόλαβα στη μονή Κόνεβιτς ένα γέροντα που μπήκε στο μοναστήρι εντελώς αγράμματος. Από τότε παρακαλούσε νύχτα μέρα την Κυρία Θεοτόκο να τον βοηθήσει για να μάθει γράμματα, δίνοντάς της την υπόσχεση ότι κάθε μέρα, ως το τέλος της ζωής του, θα της έλεγε τους Χαιρετισμούς.

☦ Ευλάβεια και πόθος Θεομητορικός…

Ρώτησε κάποιος μοναχός το γερω-Νικήτα από τη Σταυρονικητιανή Καλύβη της Παναγίας Καζνάσκας, χάριν ωφελείας και οικοδομής, τι κανόνα κάνει. Απήντησε: «Ο Γέροντάς μου στο κοινόβιο μου είπε να κάνω 6 κομποσχοίνια του Κυρίου και 6 της Παναγίας.

Εγώ τα κάνω όλα στην Παναγία. Η τιμή στην Παναγία σώζει. Ο Κύριος χαίρεται, όταν τιμάμε τη μητέρα του. Όποιος τιμά την Παναγία που θήλασε τον Κύριο του σύμπαντος, περισσότερο θα τιμά τον ίδιο τον Κύριο. Η Παναγία είναι μάνα· ξέρεις τι θα πει μάνα;».