“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

☦ “ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ” ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

☦ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΕΣΧΑΤΟΙ

π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Χριστός ανεβαίνει στα Ιεροσόλυμα για τελευταία φορά. Καθ’ οδόν προλέγει στους μαθητές του τα όσα θα του συμβούν. Ότι δηλαδή θα συλληφθεί, θα μαστιγωθεί, θα εμπαιχθεί, θα εμπτυσθεί, θα φονευθεί, αλλά και θα αναστηθεί την τρίτη μέρα από τον θάνατό του. Δύο από τους μαθητές του, συγγενείς του, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, παιδιά του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης, κόρης πιθανόν του Ιωσήφ, σαν να μην κατάλαβαν τίποτε, ζήτησαν από τον Χριστό να τους δώσει, όταν γίνει βασιλιάς, τα πρώτα αξιώματα. Μα ο Χριστός, αντί για μεγαλεία, τους υποσχέθηκε μόνο «ποτήριον θανάτου» και βάπτισμα μαρτυρίου (Κυριακή Ε΄ Νηστειών).

☦ Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι ο Ιούδας…

Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι ο Ιούδας. Λες πως είσαι φίλος, μα όταν βρεις την ευκαιρία, δε διστάζεις για τριάκοντα αργύρια, με ένα φιλί τους ανθρώπους σου να τους προδώσεις.

Το πιο εύκολο πράγμα, είναι να είσαι ο Πιλάτος. Κάθε φορά που τα πράγματα ζορίζουν, εσύ ‘’νίπτεις τας χείρας σου’’. Δεν παίρνεις την ευθύνη ούτε για τις πράξεις σου, ούτε για τη ζωή σου.

☦ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ: “ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. ΤΩΡΑ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ TA ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ”

☦ ΕΙΠΕ ΑΣΚΗΤΗΣ...

Η σιωπή του Θεού είναι μια καταναγκαστική φωτιά για τον άνθρωπο που τον πλησιάζει. Μέσω αυτής της θεϊκής σιωπής, ο άνθρωπος απομακρύνεται λίγο από αυτόν τον κόσμο. Είναι χωρισμένος από τη γη και από τον εαυτό του. Η σιωπή μας ωθεί προς μια άγνωστη χώρα που είναι ο Θεός. Και αυτή η γη γίνεται η πραγματική μας πατρίδα.

☦ ΘΕΟΤΟΚΙΟΝ Ήχος Α΄ - Χορός Βατοπεδινών Πατέρων

«Τού Γαβριήλ φθεγξαμένου σοι Παρθένε τό Χαίρε, σύν τή φωνή εσαρκούτο ο τών όλων Δεσπότης, εν σοί τή αγία κιβωτώ, ως έφη ο δίκαιος Δαυϊδ, εδείχθης πλατυτέρα τών ουρανών, βαστάσασα τόν Κτίστην σου. Δόξα τώ ενοικήσαντι εν σοί, δόξα τώ προελθόντι εκ σού, δόξα τώ ελευθερώσαντι ημάς διά τού τόκου σου.»