“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η εμφάνιση της Θεοτόκου

ΖΟΥΣΕ ατή χώρα των Αλαμανών ένας ιερέας πολύ ενάρετος, ο Πελάγιος, πού έτρεφε ξεχωριστή ευλάβεια στην Υπεραγίας Θεοτόκο. Ο διάολος όμως τον φθόνησε και τού έσπειρε λογισμό απιστίας για τη θεία Κοινωνία. "Πώς είναι! δυνατόν", σκεφτόταν, "νά γίνονται το ψωμί Σώμα; και το κρασί Αίμα Χριστού!". Άπ' τούς λογισμούς αυτούς έπεφτε σε μεγάλη θλίψη, αλλά δεν τολμούσε να συμβουλευθεί κανέναν άνθρωπο. Γι' αυτό πρόστρεξε στην ίδια την Παναγία και την παρακάλεσε να τον πληροφορήσει σχετικά.

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Η δική μας ρίζα του Ιεσσαί
Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι για πολλούς κοσμικούς η ουσία των Χριστουγέννων. Το έθιμο στην Ελλάδα έχει ξενική προέλευση και το εισήγαγαν οι Βαυαροί. Για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα ανάκτορα του Όθωνα το 1833 και μετά στην Αθήνα. Από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και μετά το δέντρο με στις πολύχρωμες μπάλες μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια.
Πρόδρομός του, το χριστόξυλο ή δωδεκαμερίτης ή σκαρκάνζαλος, ένα χοντρό ξύλο από αχλαδιά ή αγριοκερασιά.
Τα αγκαθωτά δέντρα, κατά τη λαϊκή αντίληψη, απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, στις στις καλικάντζαρους. Οι πρόγονοί στις τοποθετούσαν το χριστόξυλο στο τζάκι του σπιτιού την παραμονή των Χριστουγέννων.

EΡΩΤΗΣΗ: Πόσοι απ’ αυτούς που “άγγιξε η κρίση”, θα κάνουν Χριστούγεννα στην Μαλαισία; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ!!!

Ο Λιάπης λείπει στη Μαλαισία για... διακοπές
Χαλαρός και άνετος ο πρώην υπουργός έφυγε στο εξωτερικό για να κάνει Χριστούγεννα σε θερμές χώρες μακριά από τις σκοτούρες που του προκάλεσε η απερισκεψία με το παράνομο τζιπ - Ευρισκόμενος στην Κουάλα Λουμπούρ η σύλληψη στην Λούτσα θα είναι μια μακρινή ανάμνηση...Σιγά μην καθόταν να σκάσει. Στην εξωτική Μαλαισία των 30 βαθμών Κελσίου και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ βρίσκεται από σήμερα το πρωί το πρόσωπο των ημερών ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης.

Η «ΑΜΑΡΤΙΑ» ΤΟΥ ΓΕΡΟ-ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

Ένας ευλογημένος αγιορείτης μοναχός, ο γερο Αυγουστίνος ο Ρώσος (1882-1965), ήταν πολύ ενάρετος, πολύ ταπεινός και πολύ αγωνιστής.
Κάποτε παρουσιάστηκε ο διάβολος μέσα στο κελί του σαν σκύλος φοβερός. Πετούσε φωτιές από το στόμα και όρμησε πάνω στο γέροντα για να τον πνίξει, επειδή, όπως του είπε, καιγόταν από τις προσευχές του.
Ο γερο-Αυγουστίνος τον άρπαξε και τον πέταξε στον τοίχο φωνάζοντας: Κακέ διάβολε, γιατί πολεμάς τα πλάσματα του Θεού;
Ο διάβολος, κατατρομαγμένος απ' την αναπάντεχη υποδοχή, έγινε άφαντος. Ύστερα όμως ο αγαθότατος και απλούστατος γέροντας είχε τύψεις, επειδή... χτύπησε το διάβολο !

ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: “ΘΑ ΕΞΕΓΕΡΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ Ο ΛΑΟΣ”

Η πολιτική αναλγησία είναι και ανεπίτρεπτη αλλά έχει και τα όρια της δηλώνει στο δελτίο του FM-1 ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος  αναφερόμενος στην εμμονή της κυβέρνησης να  διατηρεί υψηλό τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξ αιτίας αυτού του μέτρου  να  υποφέρουν ακόμη και να πεθαίνουν άνθρωποι είτε από το κρύο είτε από την χρήση επικίνδυνων αυτοσχέδιων θερμαντικών μέσων όπως τα  μαγκάλια. Η αρωγή της εκκλησίας είναι  δεδομένη  πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της  και στις κρύες ήμερες του χειμώνα μπορούν οι  πολίτες να  περνούν κάποιες ώρες της ημέρας σε αρκετούς ιερούς ναούς δηλώνει ο κ.Νικόλαος αλλά γιατί να φτάσουμε έως εδώ;

M. Λιάπης: “Με έχει ακουμπήσει η κρίση” (ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔ: 109.223€ ΚΑΙ 2 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ) !!!

Η μαρτυρία μιας «Συνωστισμένης» !!!

Μαρτυρία 96χρονης που έζησε τη Σμύρνη να καίγεται: "Ο κόσμος έτρεχε στα πλοία να σωθεί. Τους έκοβαν τα χέρια και έπεφταν στη θάλασσα"
"Η Σμύρνη πήρε φωτιά, καίγεται... Εκεί, κορούλα μου, ήταν τα πλοία, τα γαλλικά και τα εγγλέζικα και πήγαινε ο κόσμος μπας και σωθεί. Και τους κόβανε τα χέρια και πέφτανε στη θάλασσα οι κοπέλες και τα παλικάρια".
Πάνω από 90 χρόνια έχουν περάσει από τον "μαύρο" Σεπτέμβρη του '22 που η Σμύρνη παραδινόταν στις φλόγες και μαζί της η ζωή χιλιάδων ανθρώπων που έπρεπε να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Κι, όμως, η εικόνα της καιόμενης πόλης δεν "ξεθώριασε" ποτέ στη μνήμη της 96χρονης, σήμερα, Ελευθερίας Ψαλτήρα.