“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ Ἀπολυτίκιον Ἀναστάσιμον, Ἦχος πλ. α’“Τὸν συνάναρχον Λόγον”

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

☦ «Νεφέλη κούφη»

«Νεφέλη κούφη», εκεί πάνω από τον Άθωνα!

Μιά από τις λυρικές και γραφικές εκφράσεις και παρομοιώσεις στον αριστουργηματικό Ακάθιστο Ύμνο για το υπερευλογημένο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου !

«Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι η περίφραση «νεφέλη κούφη» με την οποία ο υμνογράφος χαρακτηρίζει την Ανύμφευτη Θεονύμφη Μητέρα του Θεανθρώπου υπογραμμίζοντας το απερινόητο μυστήριο της Θείας ενσαρκώσεως και ενανθρωπήσεως του Μονογενούς Υιού και Λόγου του Θεού υπό της ασπόρως και απειράνδρως τεκούσης Θεοτόκου, η οποία και προ και μετά τόκον παραμένει Παρθένος, αληθώς Αειπάρθενος.

☦ “Η βαθύτερη μας ανάγκη είναι κάπου ν’ ανήκουμε, να έχουμε δεσμούς και σχέσεις, να έχουμε ένα συναισθηματικό και πνευματικό σπιτικό”

☦ «Από θαλάσσης μέχρι πόλου υπερέτρεξεν η Θεία χάρις…»

 

ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ FB ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΕΣ, Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΑΣ ΚΟΒΕΙ ΤΟΝ ΗΧΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΑ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΜΕ.

ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΜΩΣ, ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΟ FB, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΟΨΟΥΝ.

ΔΙΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΗΣ, ΣΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙΟ ΤΗΣ ΔΗΛΑΔΗ, ΤΑ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» ΤΑ ΕΧΕΙ…. Η ΙΔΙΑ Η ΠΑΝΑΓΙΑ !!!

☦ «Τι είδες, παιδί μου;» -«Φως, πάτερ, γλυκό, πολύ γλυκό..» ~ Οσίου Συμεών του Νέου Θεολό­γου

Λόγος Ηθικός Ε'

Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών

Συμεών του Νέου Θεολό­γου 

Σε μετάφραση

[Προς εκείνους που νομίζουν ότι έχουν το Άγιον Πνεύμα, δίχως να το γνωρίζουν και δεν αντιλαμβάνονται καθόλου την ενέργειά Του. Και προς εκείνους που λέγουν ότι κανείς άνθρωπος εις την παρούσαν ζωήν δεν μπορεί να ιδή την δόξαν του Αγίου Πνεύματος, και απόδειξις αυτών με αγιογραφικά χωρία. Και ότι δεν υπάρχει φθό­νος εις τους αγίους, όταν με κάθε αρετή προσπαθούμε να γίνωμε όμοιοι με αυτούς.